Update articol:
25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România -SUA

Ambasada României în SUA lansează un site dedicat atât istoriei Parteneriatului Strategic, cât și relațiilor bilaterale România-SUA

Pentru a marca 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, Ambasada României la Washington  organizează o serie de evenimente, parte a programului aniversar derulat de-a lungul întregului an pentru marcarea acestui reper al politicii externe românești, potrivit site-ului romania-usa.ro.

Astăzi, 11 iulie 2022, chiar în ziua aniversării, Ambasada României în SUA a lansat un site dedicat atât istoriei Parteneriatului Strategic cât și relațiilor bilaterale începute încă din 1880, când România și SUA au stabilit relații diplomatice. Definit astăzi drept unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite rămâne o bornă de referință în parcursul euro-atlantic al României din ultimii 25 de ani. Site-ul cuprinde atât calendarul evenimentelor, cât și informații relevante referitoare la Parteneriatul Strategic.

​La 12 iulie, va avea loc, în Congresul Statelor Unite, cu sprijinul Grupului de Prietenie bi-partizan de pe Capitoliu condus de Debbie Dingell și Michael Turner, membri ai Camerei Reprezentanților, un eveniment de celebrare a celor 25 de ani de Parteneriat Strategic.

​Iar în următoarele două zile vor avea loc ceremonii de decorare a unor personalități care au adus contribuții semnificative în dezvoltarea relațiilor dintre România și Statele Unite: ambasadorul Tony Patrick Hall, fost membru al Congresului și Dorin Tudoran, scriitor, poet, eseist, jurnalist și disident. Cu această ocazie, ambasadorul Andrei Muraru le va înmâna celor doi Ordinul Național Steaua României, acordat de președintele Klaus Iohannis.

În weekendul trecut, respectiv în perioada 9-10 iulie 2022, a avut loc, pe malul Potomacului, primul festival românesc din capitala americană, intitulat Romanian Weekend at The Wharf. Timp de două zile, publicul american și membrii comunității româno-americane s-au putut bucura de spectacole de dans popular și concerte live, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, ateliere interactive, lecturi publice, prezentări turistice, expoziții și degustări culinare și oenologice, organizate într-o zonă foarte populară pentru petrecerea timpului liber, situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu.

Definit astăzi drept unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite rămâne o bornă de referință în parcursul euro-atlantic al României din ultimii 25 de ani.  Lansat la București, în 1997, în prezența președintelui american Bill Clinton, Parteneriatul Strategic s-a conturat drept un element definitoriu în procesul de reformă internă în sfera militară, economică, politică și administrativă contribuind decisiv la evoluția României, în toate dimensiunile sale.

În termeni concreți, beneficiile aduse de această cooperare ridicată la nivel de parteneriat strategic au însemnat o consolidare a profilului României pe multiple paliere: securitate și apărare, comerț și investiții, educație și cultură, precum și în ceea ce privește lupta împotriva corupției și evoluția democratică a României în ansamblul său.

În evoluția Parteneriatului Strategic, adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii (13 septembrie 2011) a avut un rol deosebit de important prin stabilirea pilonilor relației România-SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

De asemenea, în 2019, importanța parteneriatului dintre România și SUA a fost reconfirmată prin Declarația Comună adoptată de Președintele României, Klaus Iohannis și Președintele SUA, Donald Trump. Declarația a stabilit parcursul de dezvoltare pe termen mediu a relației și a introdus, pe lângă ariile tradiționale de cooperare (apărare, securitate energetică, comerț și investiții, buna guvernare și lupta împotriva corupției) două elemente noi: securitatea rețelelor 5G și sectorul nuclear civil.

Dimensiuni ale cooperării

Dimensiunea securității, cu accent pe componenta militară rămâne un exemplu reprezentativ al solidității și profunzimii cooperării româno-americane. Acest capitol de excelență al Parteneriatului Strategic româno-american se transpune în:

  1. Amplasarea pe teritoriul României  (la baza militară de la Deveselu) a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa, Aegis Ashore, transferate ulterior în 2016 sub comanda și controlul NATO.
  2. Angajamentul pentru consolidarea posturii militare americane la Marea Neagră, reconfirmat prin includerea în cadrul National Defense Authorization Act 2021 a 130,5 milioane USD pentru activități de construcții și achiziții la Baza Aeriană Câmpia Turzii, precum și prin prezența , pe bază rotațională permanentă, a soldaților americani în România, în cadrul bazei Mihail Kogălniceanu. Recentul anunț al președintelui american Joe Biden, cu ocazia Summit-ului NATO de la Madrid (29 iunie 2022) referitor la creșterea prezenței americane în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă, a reafirmat ferm relevanța și angajamentul profund al SUA față de România și față de  regiune. În aceeași linie, România a lansat proceduri de modernizarea a bazei Mihail Kogălniceanu menite să susțină extinderea acesteia și să acomodeze un număr suplimentar de forțe NATO și americane.

Agenda de prosperitate

Agenda de prosperitate dobândește tot mai multă proeminență în ecuația relației bilaterale și se dezvoltă pe două dimensiuni importante: dimensiunea economică și securitatea energetică.

Din perspectivă economică, SUA reprezintă un investitor străin important în țara noastră, estimările indicând, după 1990, peste 20 miliarde dolari investite în RO de companii americane, iar numărul firmelor cu capital american în România fiind de peste 8000.

În același timp, domeniul nuclear-civil constituie un punct de referință al dezvoltării parteneriatului strategic. În octombrie 2020, secretarul pentru Energie din SUA şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară din România, acord semnat în decembrie 2020.  În același timp, în noiembrie 2021, la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP 26), Președintele României Klaus Iohannis și Emisarul Special al Președintelui SUA pe probleme climatice John Kerry au anunțat că România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) americane. Cooperarea în acest sector va avea un impact semnificativ în combaterea schimbărilor climatice și îmbunătățirea securității energetice europene și transatlantice.

Domeniul educațional cunoaște, la rândul său o cooperare intensificată, prin intermediul Programului de burse Fulbright. În cele peste 6 decenii de la înființare, programul Fulbright a avut un rol esențial în procesul României de evoluție și democratizare și a avut o influență pozitivă semnificativă asupra vieții și carierei profesionale a celor peste 3400 de cetățeni români și americani care au fost parte a acestor schimburi bilaterale academice.

The way forward

Bilanțul celor 25 de ani de Parteneriat Strategic între România și SUA demonstrează rolul esențial al acestui format de cooperare în asigurarea securității și prosperității ambelor state.   Inserarea parteneriatului în cadrul triadei conceptuale strategice a politicii externe a României reflectă importanța primordială a acestuia pentru întregul parcurs al țării noastre.

Privind spre viitor, rămâne fundamentală, pe de-o parte, aprofundarea cooperării în domeniile deja consacrate pe parcursul acestui sfert de secol (securitatea și apărarea), dar și valorificarea potențialului acestei relații bilaterale privilegiate pe alte dimensiuni: economie, cercetare, inovare, digitalizare, tehnologie. Nu în ultimul rând, includerea României în programul Visa Waiver rămâne o prioritate de ordin imediat, având convingerea că accederea României în acest program ar consacra statutul de partener transatlantic privilegiat și ar intensifica cooperarea pe mai multe paliere între cele două state.

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX