Update articol:

Americanii vaccinaţi nu mai sunt obligaţi să poarte mască în exterior, ci doar în mulţimi

Americanii vaccinaţi contra Covid-19 nu mai sunt obligaţi să poarte mască când sunt în exterior, cu excepţia cazului când sunt în mulţimi, au anunţat marţi autorităţile sanitare, informează AFP, potrivit news.ro.

“Dacă sunteţi vaccinaţi şi vreţi să participaţi la mici adunări cu oameni care sunt vaccinaţi şi nevaccinaţi, datele ştiinţifice arată că o puteţi face în siguranţă, fără mască”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea Centrului de Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică.

“în schimb, vom continua să recomandăm purtarea măştii în locurile din exterior foarte frecventate, precum stadioane pline sau concerte”, a adăugat ea.

Walensky a justificat prin faptul că în aceste situaţii, multe persoane nevaccinate, şi cu risc de a dezvolta o formă gravă de Covid-19, pot fi prezente.

De altfel, CDC estimează că acum că persoanele nevaccinate pot de asemenea să meargă, să alerge sau să pedaleze cu bicicleta împreună cu membri ai gospodăriei lor sau să participe la “mici adunări” în exterior cu persoane vaccinate, fără a purta mască. În schimb, ei trebuie să poarte mască dacă sunt prezente persoane nevaccinate.

O persoană este considerată vaccinată la două săptămâni după injecţia cu vaccin (de la a doua doză pentru cele administrate în două injecţii), a amintit Walensky.

În Statele Unite, regulile variază în funcţie de stat şi unele au pus în aplicare reguli stricte care impun purtarea măştii peste tot în afara casei, chiar fără o persoană în apropiere.

Potrivit datelor CDC, 42,5% din populaţia americană, adică mai mult de 140 de milioane de persoane, au primit cel puţin o doză din vaccinurile autorizate în ţară (Pfizer/BioNtech, Moderna sau Johnson & Johnson).