Update articol:

Analist Citi: Băncile germane sunt într-o poziție mult mai proastă decât cele din restul Europei

https://finance.yahoo.com https://finance.yahoo.com

Acțiunile Deutsche Bank au atins joi o valoare minimă, scăzând la 5,81 de euro pe acțiune

Băncile germane sunt într-o poziție periculoasă în comparație cu omologii lor europeni, potrivit lui Ronit Ghose, analist șef la Citi. Sectorul bancar european se chinuie cu profitabilitatea încă din criza financiară, veniturile din al doilea trimestru al acestui an fiind în scădere cu 7%. Mulți consideră că ratele dobânzilor persistent scăzute de la Banca Centrală Europeană  (BCE) drept cel mai mare obstacol în calea către profit, conform CNBC.

Băncile din indicele Stoxx Europe au scăzut cu 45% în ultimii 10 ani. Acest lucru, în comparație cu ETF-ul KBE focusat pe SUA, care urmărește băncile de stat și care a crescut cu 86%. Presiunea ratelor scăzute de dobîndă s-a agravat printr-o încetinire economică globală, tensiuni comerciale și incertitudine geopolitică, iar combinația de vulnerabilitate structurală cu slăbiciunea economică internă fac perspectivele băncilor germane cu atât mai sumbre. 

Băncile italiene s-au confruntat cu scăderi ale acțiunilor din cauza haosului politic intern, după ce partidul vicepremierului  Matteo Salvini a rupt acordul coaliției de guvernare, dar Ghose a spus că, din perspectiva rentabilității, creditorii germani sunt într-o “o poziție mult mai proastă” decât omologii lor italieni. „Băncile italiene au făcut unele curățări în bilanț, la fel ca băncile spaniole. Anul viitor, băncile germane vor avea o rentabilitate de 2-3% din capitalurile proprii (ROE), iar anul acesta va fi și mai rău”, a spus el. 

Restructurarea și reducerea costurilor sunt  acum în strategiile băncilor europene, însă Ghose a sugerat că cele mai eficiente programe s-au concentrat în Scandinavia și regiunea Benelux (uniunea politico-economică între statele vecine Belgia, Olanda și Luxemburg). 

„În ultimii 10 ani, băncile au redus la jumătate numărul filialelor și numărul de angajați din cauza a două aspecte: au piețe de muncă flexibile și au echipe inteligente de management. Sunt vizionari, folosesc bine digitalizarea și restructurarea”, a spus el.
 
Recent, băncile franceze au arătat indicii timpurii privind progresele în eforturile de restructurare în ansamblu. „Piața a aplaudat acest lucru în sezonul veniturilor din trimestrul doi”, a spus el. “Francezii au început să vorbească despre reducerea costurilor, vor avea unele progrese, iar piața așteaptă acest lucru.”

În schimb, acțiunile Deutsche Bank au atins joi un nivel minim, ajungând la 5,81 de euro pe acțiune. Creditorul german este într-un proces de restructurare în masă, care va reduce 18.000 de locuri de muncă până în 2022 la nivel mondial și va închide activitatea de tranzacționare, dar investitorii au reacționat cu un grad de scepticism. 

Prețul acțiunilor băncii a fost în declin de mai mulți ani, cu o serie de provocări economice structurale și mai largi, exacerbate de o serie de scandaluri legate de eșecurile anti-spălare de bani. Rivalul intern Commerzbank, subiectul unui acord eșuat de fuziune cu Deutsche în acest an, a înregistrat la rîndul său scăderi ale prețului acțiunilor în ultimele 18 luni.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/08/2021)

Rezultate exprimare optiune conform Hotararea nr. 3 AGEA 27.04.2021

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/08/2021)

Convocare AGAE_07/08 Septembrie 2021

TERAPLAST SA (TRP) (03/08/2021)

Hotarare CA din 02.08.2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/08/2021)

Conferinta telefonica investitori si analisti - S1 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (03/08/2021)

Solutionare definitiva litigiu KJK Balkan Holding S.a.r.l