Update articol:

Analişti: Joe Biden va continua probabil politicile dure ale administraţiei Trump faţă de China: „Aceeași direcție, dar un traseu mai lin”

Joe Biden Sursa foto: Twitter

Când va ajunge la Casa Albă în ianuarie, Joe Biden va păstra probabil politicile dure ale administrației Trump față de giganții tehnologici chinezi precum Huawei Technologies, respectând sentimentul anti-chinez al parlamentarilor din ambele partide, consideră analiştii intervievaţi de Reuters.

Analiștii spun că Biden, democratul care săptămâna trecută l-a învins pe președintele republican Donald Trump într-o luptă strânsă, va adopta o abordare mai moderată față de amenințările tehnologice chineze, dar este puțin probabil să relaxeze măsurile adoptate de Trump, în condiţiile în care caută să atragă aliaţi pentru a încerca să oblige China să respecte reglementările internaţionale.

”Va exista o opoziţie puternică în Congres faţă de o relaxare a oricăror măsuri care au fost luate deja”, a afirmat Martin Chorzempa, cercetător la Peterson Institute for International Economics.

Trump a luat măsuri unilaterale împotriva unei serii de firme chineze, de la gigantul echipamentelor de telecomunicaţii Huawei la Bytedance, care deţine aplicaţia de socializare TikTok, răcind relaţiile cu Beijingul şi provocând turbulenţe pe pieţele financiar la nivel mondial.

Alături de o mare parte a oficialilor de la Washington, Biden a salutat în trecut ascensiunea Chinei, dar de atunci şi-a ascuţit tonul, numindu-l preşedintele Xi Jinping tâlhar şi angajându-se să adopte o linie mai dură decât Trump în ceea ce priveşte problemele climatice şi drepturile omului.

Dar preşedintele ales s-a abţinut să se implice în războiul lui Trump în sectorul tehnologic. Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa datelor utilizatorilor americani ai TikTok, pe care Trump a încercat să o interzică şi să impună vânzarea acesteia unui consorţiu de companii americane. Acordul s-a blocat, iar interdicţia este la rândul ei blocată în instanţă.

Biden a oferit puţine detalii cu privire la poziţia sa politică faţă de Huawei, dar a spus că nu susţine ca firmele chineze să aibă permisiunea de a construi infrastructură de importanţă majoră în SUA, care ar putea include reţele 5G. Nu era clar dacă Biden va menţine Huawei pe o listă neagră de companii, care îi îngreunează obţinerea de componente de înaltă tehnologie din SUA, cum ar fi cipurile cu semiconductori.

Deciziile sale cu privire la aceste chestiuni ar putea fi îngreunate de dezacorduri profunde între consilierii săi, spun analişti şi persoane din interior.

”Există o mare divizare. Există un grup de persoane mai în vârstă, care se consideră liberali şi progresişti şi ​​care cred că liberul schimb poate asigura o prosperitate mai mare pentru toată lumea. Şi există, de asemenea, o grupare Sanders-Warren … care este mai sceptică”, a spus o sursă care cunoaşte gândirea politică a campaniei Biden, referindu-se la senatorii liberali Bernie Sanders şi Elizabeth Warren, care au concurat cu Biden pentru nominalizarea pentru candidatura la preşedinţie.

Echipa lui Biden s-ar putea confrunta și cu eforturile de lobby ale industriei tehnologice pentru a slăbi controalele asupra Chinei care le-au afectat afacerea.

”Comunitatea tehnologică îl susţine foarte mult pe Biden, faţă de Trump, aşa că va exista o presiune uriaşă pentru a … reduce unele restricţii de export, vânzarea de semiconductori către Huawei”, a declarat Dan Blumenthal, director pentru studii asiatice la American Heritage Institute .

Unii observatori pentru China se aşteaptă la mai puţine conflicte sub conducerea lui Biden. Abordarea lui Trump a inclus negocierea unui acord comercial de mai multe miliarde de dolari, precum şi sancţiuni legate de politica Beijingului faţă de Hong Kong şi ameninţări legate de gestionarea coronavirusului de către Beijing.

“Va fi mai lin, indiferent de ce”, a spus James Lewis de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, adăugând că este puțin probabil ca obiectivele politice să se schimbe. „Aceeași direcție, un traseu mai lin,” a adăugat el.

 

 

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (17/05/2021)

Informatii investitori program rascumparare derulat conform AGEA din 25.03.2020