Update articol:

Analiză Reuters: Se așteaptă ca prețurile globale la gaze să bată recordurile în această iarnă

pixabay.com pixabay.com

Se așteaptă ca prețurile globale la gaze să bată recordurile, în această iarnă, întrucât vara fierbinte în emisfera nordică lasă depozitele reduse pe piețele cheie, pe măsură ce energia verde se extinde în noi regiuni, arată o analiză Reuters.

Prețurile gazelor naturale olandeze, de referință în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maximele istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (GNL) din Asia este la un nivel record sezonier al ultimilor opt ani, au arătat datele Reuters.

Traderii pariază că prețurile medii de iarnă vor depăși vârfurile de anul trecut, când înghețul din nordul Asiei a trimis GNL în creștere cu peste 200% pentru a atinge maximele.

“Nivelurile de depozitare sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte a însemnat că nu există prea multe șanse de a umple depozitele, deci acest lucru ar putea însemna creșteri de prețuri pentru iarnă, mai ales dacă va fi din nou îngheț”, a declarat un trader din Singapore.

Prețul mediu pentru un contract derivat GNL pentru decembrie în Asia de Nord-Est este de aproximativ 17,65 dolari pe mmBtu și de aproximativ 17,80 dolari pe mmBtu pentru ianuarie, a spus o sursă din Singapore.

În schimb, prețul în decembrie anul trecut pentru livrare fizică a fost în medie de aproximativ 11,50 USD pe mmBtu, iar pentru ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 USD pe mmBtu.

Asia de Est, care găzduiește primii doi importatori de GNL din lume, Japonia și China, a livrat cu 18 milioane de tone mai mult în primele șapte luni ale anului 2021 decât în ​​aceeași perioadă din 2020, a spus Xi Nan, vicepreședinte al piețelor de gaze și energie la Rystad Energy.

“Temperatura mai mare a fost principalul motor în această vară, plus impulsul energiei verzi în economiile JKTC (Japonia, Coreea, Taiwan și China)”, a adăugat ea.

Gazda olimpică Japonia a crescut importurile de GNL pentru a evita o criză de energie ca urmare a temperaturilor crescânde, în timp ce firmele chineze cumpără marfă pentru a satisface cererea maximă din regiunile sudice și pentru a depozita pentru iarnă.

Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut și ele, prețurile la hub-ul olandez TTF crescând cu 32% în ultima lună pentru a înregistra maxime, alimentate de întreruperile  din Norvegia, aprovizionarea scăzută cu GNL, prețurile ridicate ale carbonului și depozitele reduse de gaze.

Depozitarea gazului în Europa este în prezent la aproximativ 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, au spus analiștii.

“Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu niveluri scăzute de stocuri, astfel că prețurile vor rămâne bine susținute”, au declarat analiștii ING într-o notă recentă.

Gazprom din Rusia a renunțat la rezervarea unei capacități suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, ceea ce se adaugă riscurilor de creștere a prețurilor în Europa, au adăugat analiștii.

“Rusia este acum singura țară cu producție în plus, dar pentru a crește exporturile ar trebui să rezerve capacități suplimentare prin Ucraina și până în acest moment s-au abținut”, a declarat James Huckstepp, analist de gaze EMEA la S&P Global Platts. Platts Analytics are o estimare de piață ridicată pentru prețurile olandeze la gaz până în 2023, a adăugat el.

Prețul futures al gazelor naturale din SUA a atins nivelul maxim al ultimelor 31 de luni, Timera Energy așteptând temperaturi peste medie până în septembrie și niveluri de stocare sub media pe cinci ani. Curba actuală a pieței futures sugerează că prețurile vor rămâne peste 4 USD pe MMBtu până în martie 2022.

În ceea ce privește oferta, aproape 30 de milioane de tone de producție suplimentară de GNL sunt așteptate anul acesta, dar acest lucru va fi ușor absorbit de primele două regiuni consumatoare – Europa și Asia, spun analiștii.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera