Update articol:

Miniștrii de externe Lavrov și Kuleba se vor întâlni astăzi în Turcia, pentru prima dată de la invazie; aproximativ 200 de jurnalişti au fost acreditaţi la întâlnire – video

  • Miniștrii de externe Lavrov și Kuleba se vor întâlni în Turcia. Ankara speră la un „punct de cotitură”, dar așteptările sunt temperate.

 

Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina se vor întâlni joi în Turcia în cadrul primelor discuții la nivel înalt dintre cele două țări de când Moscova și-a invadat vecinul, Ankara sperând că ar putea marca un punct de cotitură în conflictul dezlănțuit, scrie Jerusalem Post.

Un lung şir de jurnalişti acreditaţi pentru întâlnirea miniştrilor de externe ai Turciei, Rusiei şi Ucrainei la Antalya, Turcia, s-au aliniat în faţa hotelului, unde vor avea loc negocierile, transmite corespondentul RIA Novosti. Potrivit unor informaţii, aproximativ 200 de jurnalişti au fost acreditaţi la întâlnire.

 

 

Conform Jerusalem Post, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a temperat așteptările pentru un acord de încetare a focului sau alte rezultate de la întâlnirea cu omologul rus Serghei Lavrov, în marja unui forum diplomatic din provincia sudică a Turciei Antalya.

 

Invazia Rusiei a dus la peste 2 milioane de refugiaţi în ceea ce Organizația Națiunilor Unite numește cea mai rapidă criză umanitară din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Turcia, membru NATO, s-a oferit în repetate rânduri să medieze cele două părți și va găzdui această reuniune astăzi, după săptămâni de încercări de mediere ale puterilor mondiale.

Kuleba l-a îndemnat pe Lavrov să abordeze discuțiile „cu bună-credință, nu dintr-o perspectivă propagandistică”.

„Voi spune sincer că așteptările mele de la discuții sunt scăzute”, a spus Kuleba într-o declarație video miercuri. „Suntem interesați de o încetare a focului, de eliberarea teritoriilor noastre și al treilea punct este rezolvarea tuturor problemelor umanitare”.

Moscova a spus că este pregătită pentru discuții cu Ucraina, dar că toate cererile sale – inclusiv ca Kievul să ia o poziție neutră și să renunțe la aspirațiile de a adera la Alianța NATO – trebuie îndeplinite pentru a pune capăt atacului său.

Delegațiile din cele două țări au purtat anterior trei runde de discuții, două în Belarus și una în Ucraina. În ciuda unor semne pozitive privind aranjamentele umanitare, aceste negocieri au avut un impact redus.

Echilibrul Turciei

Aducerea Lavrov și Kuleba împreună marchează „un pas înainte” și ar putea duce diplomația la niveluri superioare la Moscova, a declarat Mustafa Aydin, profesor la Universitatea Kadir Has din Istanbul.

„Rusia nu este încă aproape de a menține pacea, deși își schimbă încet atitudinea”, a spus el. „Poziția sa inițial fără compromisuri cedează încet, făcând loc unei poziții de negociere, deși nu este încă suficientă pentru un rezultat concret”.

Turcia are o graniță maritimă cu Rusia și Ucraina în Marea Neagră și are legături bune cu ambele. Ankara a numit invazia Rusiei inacceptabilă și a făcut apel la o încetare urgentă a focului, dar s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei.

În timp ce stabilește legături strânse cu Rusia în materie de energie, apărare și comerț și se bazează foarte mult pe turiștii ruși, Turcia a vândut și drone Ucrainei, înfuriind Moscova. De asemenea, Turcia se opune politicilor rusești în Siria și Libia, precum și anexării Crimeei din 2014.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că atât Lavrov, cât și Kuleba i-au cerut să participe joi la discuțiile, adăugând că și-ar dori ca întâlnirea să fie un „punct de cotitură”.

În weekend, Turcia și Israelul și-au intensificat eforturile pentru mediere. Președintele turc Tayyip Erdogan l-a îndemnat duminică pe președintele rus Vladimir Putin să declare încetarea focului.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a purtat discuții cu Putin la Moscova weekendul trecut și ulterior a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Ce se întâmplă în negocierile dintre Rusia și Ucraina? – Jerusalem Post

 

Jerusalem Post: Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o propunere finală, iar decizia este la Zelenski

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/03/2023)

Calendar financiar 2023 al Lion Capital SA (actualizat)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023