Update articol:
FORUMUL ENERGIEI

Anca Dragu, E.ON România: E.ON România a plătit taxe și impozite de circa 2 miliarde de euro, de la intrarea pe piață (video)

OUG 114/201  a venit pe neașteptate, a adus schimbări majore pentru câteva domenii importante pentru economia românească, iar planurile multor operatori din domenii vitale au fost date peste cap, consideră Anca Dragu, Director general adjunct E.ON România.

Domnia sa a spus că OUG 114 a venit fără o discuție prealabilă cu industria, ci a fost dată pentru că statul avea nevoie de bani pentru 2019. 

OUG 114/2018 a avut și scopul de a preveni creșterea prețurilor în 2019, după ce am asistat la scăderi de prețuri în perioada precedentă, a mai precizat doamna Dragu. 

Tot acest cadru legislativ a dus la reconsiderarea proiectelor de investiții ale companiilor, inclusiv ale E.ON România, potrivit doamnei Dragu. 

Decizia Guvernului de creștere a ratei reglementate de rentabilitate (RRR) a capitalului investit a fost un mesaj optimist transmis companiilor din domeniu, a susținut doamna Dragu. 

Conform estimărilor Federației ACUE, rețelele de distribuție necesită un efort investiţional de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, în vederea reducerii decalajelor față de media UE.

Anca Dragu a mai declarat: “Ne dorim liberalizarea pieței de gaze naturale. Dar simpla liberalizare nu este o soluție atâta timp cât știm cum se formează prețul gazelor. Dacă prețul la gaze este un pret reglementat, atunci cineva pe traseu este dezavantajat. Dacă prețul este liber, atunci consumatorul final poate fi luat prin suprindere. Soluția este definirea consumatorului vulnerabil. Acesta este un  proces extrem de complex și dorim finalizarea lui. Doar cei care au nevoie de sprijin trebuie să-l primească. În plus, avem nevoie de multe oferte în piața de tranzacționare, instrumente derivate, avem nevoie de lichiditate în piață”.

E.ON România a făcut, anul trecut, investiții de 105 milioane de euro investiții în modernizare de rețea. Cumulat, E.ON România a investit 1,6 miliarde de euro, de la intrarea pe piața românească, a declarat doamna Anca Dragu, precizând că E.ON România își dorește continuarea investițiilor în țara noastră, mai ales că investițiile publice au fost sub nivelul dorit. 

Potrivit doamnei Anca Dragu, E.ON România a plătit, anul trecut, 194 milioane de euro taxe și impozite și cumulat, de la intrarea pe piața din România, a achitat statului circa 2 miliarde de euro taxe și impozite. 2 miliarde de euro înseamnă segmente importante de autostradă, a adăugat doamna Anca Dragu. 

Investițiile E.ON România s-au concretizat în reduceri majore ale pierderilor din rețea. De asemenea, investițiile în rețele înseamnă și reducerea întreruperilor neplanificate, acest indicator fiind mai mic cu 67%, a mai menționat doamna Dragu. 

EON este una dintre companiile care a promovat conceptul de prosumator, a mai spus Anca Dragu, adăugând că sunt câteva probleme legate de regimul de tva pe partea de prosumator, acesta trebuind să fie definit în concordanță cu Directiva Europeană privind TVA. 

E.ON România este într-un proces destul de agresiv de a implementa noi sisteme de smart metering, a precizat doamna Dragu, menționând că pentru următorii opt noua ani compania are în vedere montarea a peste 400.000 de contoare inteligente.  

 

În final, doamna Dragu a spus că toate companiile din România își  doresc un dialog cu autoritățile, astfel încât acestea să-și poată întocmi bugete realiste și prin care să aibă un număr semnificativ de investiții și angajați. 

 

 

 

BVB | Știri BVB

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (20/06/2025)

Antibiotice SA anunta finalizarea selectiei si desemnarii organelor de conducere

ALRO S.A. (ALR) (20/06/2025)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)