Update articol:

Anchetatorii sunt sceptici cu privire la rolul iahtului în atentatul cu bombă de la Nord Stream (Washington Post)

  • Oficialii cred că nu doar o navă ar fi fost implicată în sabotarea conductei de gaz natural, anul trecut, și se întreabă dacă un iaht cu vele de 50 de picioare pe care anchetatorii l-au căutat pentru indicii ar putea fi, de fapt, o momeală.

  • Atentatul cu bombă de la Nord Stream – „Este ca un cadavru la o adunare de familie”, a spus un diplomat european, căutând o analogie sumbră. Toată lumea poate vedea că e un corp întins acolo, dar pretinde că lucrurile sunt normale. „Este mai bine să nu știi.”

După ce sabotorii au avariat grav conductele de gaze naturale Nord Stream în septembrie anul trecut, oficialii germani s-au concentrat asupra unei bărci cu pânze închiriate care părea să fi participat la plantarea de dispozitive explozive în Marea Baltică.

Dar, după luni de investigații, oamenii legii bănuiesc acum că iahtul de 50 de picioare, Andromeda, nu a fost probabil singura navă folosită în atacul îndrăzneț. Ei spun că barca ar fi putut fi o momeală, pusă în  larg pentru a distrage atenția de la adevărații făptași, care rămân în libertate, potrivit oficialilor apropiaţi de o anchetă condusă de procurorul general al Germaniei. Ei au vorbit cu condiția anonimatului, împărtăşind detalii despre ancheta în curs, inclusiv îndoieli cu privire la rolul iahtului Andromeda care nu au fost raportate anterior.

Oficialii speră că adevăratul scop al Andromedei în distrugerea de la adâncime va oferi o perspectivă suplimentară pentru a ajunge în cele din urmă la cei responsabili.
Oficialii americani și europeni au spus că încă nu știu sigur cine se află în spatele atacului subacvatic. Dar mai mulți au spus că împărtășesc scepticismul german că un echipaj de șase persoane pe o barcă cu pânze a pus sutele de kilograme de explozibili care au dezactivat Nord Stream 1 și o parte din Nord Stream 2, noile conducte prin care încă nu se livra gaz clienților.
Experții au remarcat că, deși teoretic era posibil ca explozibilul să fie plasat pe conductă cu mâna, chiar și pentru scafandrii profesionişti ar fi fost o provocare să se scufunde la mai mult de 200 de picioare până la fundul mării și să se ridice încet la suprafață pentru a lăsa timp corpurilor lor să se decomprime.

O astfel de operațiune ar fi dus la mai multe scufundări, expunând Andromeda detectării de către navele din apropiere. Misiunea ar fi fost mai ușor de ascuns și de derulat folosind vehicule subacvatice pilotate de la distanță sau submarine mici, au spus experții în scufundări și salvare care au lucrat în zona exploziei,  o zonă de mare agitată și un trafic maritim intens.

Ancheta germană a stabilit că urmele de explozibili „de natură militară” găsite pe o masă din interiorul cabinei ambarcațiunii se potrivesc cu lotul de explozibili folosit pe conductă. Mai mulți oficiali s-au îndoit că sabotorii ar fi lăsat asemenea dovezi flagrante ale vinovăției lor. Ei se întreabă dacă urmele explobilului  – colectate la luni după ce barca închiriată a fost returnată proprietarilor săi – au fost menite să conducă în mod fals anchetatorii la Andromeda ca navă folosită în atac.

„Întrebarea este dacă povestea cu barca cu pânze este ceva care să distragă atenția sau doar o parte din imagine”, a spus o persoană care cunoaște investigația.

Alții admit că sabotorii ar fi putut pur și simplu să fi fost neglijenți. „Nu totul se potrivește”, a spus un înalt oficial european de securitate despre fragmentele de probe. „Dar oamenii pot face greșeli.”

Suspiciunile se îndreaptă spre Polonia și Ucraina

Ancheta germană a legat închirierea de iahturi de o companie poloneză, care este, la rândul ei, deținută de o companie europeană care este conectată la o proeminentă figură ucraineană, alimentând speculațiile de la Berlin la Varșovia și la Kiev că un oligarh ucrainean cu bani mulţi ar fi finanțat operațiunea. Identitatea companiei poloneze și a individului ucrainean, precum și potențialul său motiv, rămân neclare.

Pe baza constatărilor inițiale germane, oficialii au spus despre potențiala implicare a guvernului polonez sau ucrainean în atac. Polonia a avut, probabil, un motiv, au spus unii, considerând că a fost printre cei mai vocali critici ai proiectului Nord Stream de la începutul acestuia, la sfârșitul anilor 1990, avertizând că conductele, care merg din vestul Rusiei până în Germania, ar face Europa dependentă de Kremlin pentru energie.

Marcin Przydacz, consilierul șef pentru politică externă al președintelui polonez, a cerut prudență în ceea ce privește ajungerea la concluzii din dovezile inițiale. Și el a împărtășit opinia conform căreia Andromeda ar putea fi un “hering roșu”, adică un element de distragere a atenţiei, dar a spus că este posibil să fi fost plantat de Moscova.

„Acesta ar putea fi un joc rusesc ca să dea vina pe Polonia, a spus Przydacz într-un interviu la palatul prezidențial din Varșovia. „Polonia nu a avut nimic de-a face cu acest [atac]”.

Agențiile de informații nu au găsit nicio dovadă clară că Rusia, inițial principalul suspect, ar fi responsabilă de atac.

În particular, foști oficiali ai guvernului polonez au spus că, în ciuda opoziției vehemente a țării față de Nord Stream și a sprijinului ferm pentru înarmarea Ucrainei, se îndoiesc că președintele Andrzej Duda ar autoriza un act care riscă să spargă alianța națiunilor care au venit în apărarea Ucrainei. Oficialii polonezi se referă în mod obișnuit la conflictul Ucrainei cu Rusia drept „războiul nostru” și se tem că, dacă președintele rus Vladimir Putin va reuși acolo, el va pune ochii în continuare pe Polonia.

Suspiciunile s-au îndreptat, de asemenea, către Ucraina că s-ar afla în spatele atentatelor Nord Stream, bazate parțial pe comunicațiile interceptate ale unor persoane pro-ucrainene care discutau despre posibilitatea de a efectua un atac asupra conductelor înainte de explozie, a raportat anterior The Washington Post.

Un înalt oficial al securității occidentale care cunoaște informațiile colectate în secret a spus că comunicațiile au fost descoperite abia după bombardament, când agențiile de spionaj occidentale au început să caute înregistrările pentru informații.

„Ucraina nu a participat la atacul asupra Nord Stream”, a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier de top al președintelui Volodymyr Zelensky, luna trecută, întrebându-se de ce țara sa ar vrea să conducă o operațiune care „destabilizează regiunea și ar distrage atenția de la război, ceea ce categoric nu este benefic pentru noi.”

Cei care suspectează implicarea Ucrainei au spus că “dezactivarea” conductei ar fi putut fi un efort de a stimula sprijinul aliaților în fața agresiunii ruse și, în special, de a întări hotărârea Germaniei. Germania a oprit autorizarea pentru conducta Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Oficialii din Statele Unite și Europa au dat inițial vina pe Rusia pentru bombardamentul Nord Stream. Țara oprise deja fluxurile de gaze pe Nord Stream 1, cel mai vechi dintre cele două rânduri de conducte. Acest lucru a sugerat că Moscova era dispusă să se angajeze într-o formă de șantaj politic cu aprovizionarea cu energie.

O conductă din perechea de conducte Nord Stream 2 a rămas intactă. Ambele linii Nord Stream 1 au fost întrerupte în exploziile din 26 septembrie.

Unii oficiali au spus că sabotorii ucraineni sau cei din alte țări care acționează în ceea ce au considerat că este cel mai bun interes al Ucrainei ar fi putut ataca Nord Stream fără știrea lui Zelensky, argumentând că preşedintele ucrainean nu are vizibilitate completă asupra tuturor operațiunilor guvernului său sau ale armatei sale. Acest tip de negație plauzibilă l-ar putea proteja pe celebrul lider și ar putea atenua consecințele politice ale unui atac dezordonat legat de țara sa, au spus acești oficiali.

Nicio țară nu a furnizat dovezi ferme care să lege atacurile de Ucraina, iar un oficial înalt al administrației Biden a avertizat că comunicările interceptate ale actorilor pro-ucraineni nu sunt concludente.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat să nu se tragă concluzii timpurii cu privire la cine este responsabil, sugerând că ar putea fi o operațiune de tip „steag fals”, idee împărtăşită şi de alți politicieni germani.

Roderich Kiesewetter, un parlamentar german care face parte dintr-un comitet care a fost informat luna trecută de oficialii serviciilor de informații cu privire la progresul anchetei, a spus că anchetatorii nu au comunicat încă niciun rezulta, deoarece „dovezile sunt mult prea puține”.

Kiesewetter a spus că speculațiile nefondate asupra vinovaților ar putea pune în pericol coeziunea în Europa. „Ar trebui să continuăm să ne întrebăm cine are un interes în detonare” și cine „beneficiază de incertitudine și acuzații”, a spus el.

“Drum de pesmet”

Pe măsură ce misterul Nord Stream s-a transformat într-un joc internațional, anchetatorii germani au căutat Andromeda după indicii. Oficialii s-au interesat pentru prima dată de navă după ce agenția națională de informații a țării a primit un „sfat foarte concret” de la un serviciu de informații occidental că barca ar fi putut fi implicată în sabotaj, potrivit unui oficial german de securitate, care a refuzat să numească țara care a dat informațiile.

Autoritățile germane au stabilit că informația este credibilă și au transmis informațiile agenților de aplicare a legii, a spus oficialul.

Potrivit anchetatorilor, Andromeda a lăsat o “urmă virtuală de pesmet” atunci când a pornit dintr-un port german către Marea Baltică.

Mola Yachting a închiriat barca pe 6 septembrie din portul Hohe Düne din Warnemünde, un oraș-port german de la Marea Baltică, lângă Rostock, care se află la aproximativ 145 de mile nord de Berlin. Locația de închiriere este la vedere la un complex imens de vacanță, care găzduiește un hotel de cinci stele, șapte restaurante și o zonă comercială de lux, cu vedere la port.

Anchetatorii au spus că barca a călătorit apoi în direcția nord-est, oprindu-se în Hafendorf Wiek, sau „satul portului Wiek”, în partea cea mai de nord a insulei Rügen.

Când un reporter de la The Post a vizitat insula la începutul lunii martie, zona era goală, cu excepția ciudatului plimbător de câini local care înfrunta temperaturile aspre. O jumătate de duzină de iahturi erau în apa unde se spune că ar fi fost Andromeda. „Anchetatorii au venit [la] mijlocul lunii ianuarie și i-am ajutat acolo unde am putut”, a spus căpitanul portului, René Redmann.

„Nu ar fi neobișnuit ca o barcă care pleacă din Rostock cu destinația Bornholm să se oprească în Wiek”, a menționat Redmann, referindu-se la o insulă daneză din apropierea locului exploziei Nord Stream. Anchetatorii cred că Andromeda a părăsit Hafendorf Wiek și a ancorat în largul coastei micuței insule Christianso, lângă Bornholm.

O oprire în Hafendork Wiek ar fi oferit echipajului Andromeda o ultimă șansă de a se aproviziona cu provizii înainte de a se îndrepta spre locul exploziei.

„Pe bărci sunt încărcate o mulțime de lucruri… inclusiv produse alimentare”, a spus Redmann. „Unii oameni se opresc să îşi umple rezervoarele cu combustibil.” Redmann nu a confirmat că Andromeda s-a oprit acolo, invocând continuarea anchetei autorităţilor. Dar el a spus că nu are nicio înregistrare a identităților echipajului, doar numele ambarcațiunii, numărul de persoane la bord și tipul navei.

„Înregistrarea numelor pasagerilor este în sarcina charterului”, a spus Redmann.

Thomas Richter, coproprietar al companiei de charter Mola, a declarat că examinarea Andromeda a avut loc în Dranske, pe insula Rügen, unde iahtul a fost ținut pe timp de iarnă. El a refuzat să dea mai multe detalii.

„Nu vorbi despre Nord Stream”

Cu toate intrigile din jurul misterului bombardării conductei, unii oficiali occidentali nu sunt atât de dornici să afle.

La reuniuni ale factorilor de decizie din Europa și NATO, oficialii au stabilit, potrivit unui diplomat european de rang înalt: „Nu vorbiți despre Nord Stream”. Liderii văd puține beneficii în a săpa prea adânc și de a găsi un răspuns inconfortabil, a spus diplomatul, împărtăşind astfel sentimentele mai multor colegi din alte țări care au spus că ar prefera să nu aibă de-a face cu posibilitatea ca Ucraina sau aliații să fie implicați.

Chiar dacă ar exista un vinovat clar, probabil că nu s-ar opri furnizarea de arme Ucrainei, nu s-ar diminua nivelul de furie față de Rusia sau nu s-ar modifica strategia războiului, au susținut acești oficiali. Atacul a avut loc cu luni în urmă, iar aliații au continuat să ofere şi mai multe arme în lupta Ucrainei, care se confruntă cu o perioadă crucială în următoarele câteva luni.

Întrucât nicio țară nu este încă exclusă de la bombardarea Nord Stream, oficialii au spus că nu au voie să împărtășească suspiciuni care ar putea înfuria accidental un guvern prieten care ar fi putut fi implicat în bombardarea Nord Stream.

În lipsa unor indicii concrete, predomină o tăcere incomodă.

„Este ca un cadavru la o adunare de familie”, a spus diplomatul european, căutând o analogie sumbră. Toată lumea poate vedea că e un corp întins acolo, dar pretinde că lucrurile sunt normale. „Este mai bine să nu știi.”

 

SUA au bombardat gazoductele Nord Stream, susține jurnalistul de investigație Seymour Hersh (The Times); Biden în 2022: „Dacă Rusia invadează… din nou, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/04/2025)

Recomandarile de vot ale Administratorului Fondului - AGA din 29 aprilie 2025

A fost aprobat bugetul pe 2025 al OMV Petrom, care prevede continuarea planului ambițios de investiții: creștere de […]