Update articol:
Şeful Erste: "Soluția pentru sectorul bancar german aflat în dificultate nu este fuziunea dintre Deutsche Bank şi  Commerzbank, ci fuziunea Deutsche Bank cu băncile de economii germane"

Andreas Treichl, Erste: “Taxa bancară românească nu ar fi o dramă pentru Erste Group”

https://www.erstegroup.com https://www.erstegroup.com

Taxa pentru activele bancare, planificată de autorităţile române,  nu va împiedica banca austriacă Erste Group să facă profit în România, a declarat, astăzi, directorul executiv al bancii, Andreas Treichl, la un eveniment care a marcat aniversarea celor 200 de ani a Erste Viena, potrivit Reuters. 

Conform lui Treichl, această taxă este “neplăcută, dar nu un dezastru pentru noi”, a mai spus Treichl. România reprezintă doar 10% din Erste Group.

Așa-zisa “taxa pe lăcomie” presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Potrivit lui Treichl, acest lucru poate fi de până la 1,2%. Totalul bilanțului filialei Erste Group din România este de aproximativ 11 miliarde de euro.

Legea despre care se face vorbire  nu este încă în Parlament și nu va fi în Parlament pentru o perioadă relativ îndelungată, a mai spus Treichl.

“În România, nu este vorba doar de bănci, ci de funcționarea economiei”, a spus Treichl, precizând că, pe de altă parte, impozitele bancare din Ungaria sau Austria nu au fost foarte bune pentru dezvoltare, dar nu au reprezentat un prejudiciu real. “A fost neplăcut pentru bănci, dar nu pentru alte părți ale societății”, a mai spus şeful Erste .

În opinia lui Treichl, multe bănci, care funcționează aproape exclusiv în România, nu vor putea lucra profitabil din cauza acestei taxe.

Treichl nu crede că taxa va rămâne în forma actuală pentru mult timp.

Conform lui Treichl, soluția pentru sectorul bancar german aflat în dificultate nu este fuziunea dintre Deutsche Bank şi  Commerzbank, ci fuziunea Deutsche Bank cu băncile de economii germane, potrivit Treichl. “Astfel s-ar crea una dintre cele mai mari și mai puternice bănci din lume”, a mai spus Treichl.

Germania are nevoie de o instituție financiară puternică, care ar putea însoți industria germană peste tot. “În sfarşit, am avea o bancă în Europa care să poată concura cu băncile americane și chineze”, spune Treichl.

Andreas Treichl este la conducerea Erste Group din 1997 şi între timp a devenit cel mai bine plătit manager din Austria. Treichl se va retrage din funcţie la finele lui 2019 şi va fi înlocuit cu Bernhard Spalt din ianuarie 2020.

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017