Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Andreea NEGRU, ADAA: Evoluția viitoare a bursei depinde de creșterea considerabilă și sustenabilă a lichidității, deziderat posibil doar în condițiile atragerii de companii puternice

Dezvoltarea pieței de capital este esențială pentru dezvoltarea economică și pentru crearea unui mediu propice amplificării rolului jucat de mediul privat în economie, consideră Andreea NEGRU, doctor în economie și Președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA).

“Bursa de la București este o bursă stabilă, care a demonstrat reziliența la șocurile provocate de criza sanitară și, mai mult decât atât, a continuat să performeze într-un context macroeconomic dificil și incert”, ne-a spus ea.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

Andreea Negru ne-a transmis: “Însușirea la scară largă a standardelor de performanță financiară așteptate de investitorii la Bursă este cheia succesului pe termen lung și ne bucurăm să constatăm că tot mai multe companii și investitori individuali și instituționali specializați pe piețele emergente își canalizează atenția către piața de capital, identificând, împreună cu operatorul pieței de capital, soluții pentru a construi o bursă din ce în ce mai dinamică. Astfel, observăm cum piața de capital din România își continuă expansiunea chiar și pe fondul incertitudinii economice și geopolitice.

Includerile în indicii de piață emergentă ai FTSE Russell au încurajat companiile participante la piața de capital și nu numai să devină mai transparente și mai active din punct de vedere al abordării potențialilor investitori. Consider că avantajele câștigate sunt incontestabile, fie că se materializează prin lichiditate, acces mai facil la finanțare sau tranzacționare constanta.

Evoluția viitoare depinde de creșterea considerabilă și sustenabilă a lichidității, deziderat posibil doar în condițiile atragerii de companii puternice, cu o capitalizarea bursieră semnificativă.”

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

***

c

Daniela Șerban, ARIR: O piață de capital dezvoltată se ghidează după așteptări, de cele mai multe ori ale investitorilor și companiilor

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX