Update articol:

Andrei Maioreanu: “Strategia Energetică a României nu poate fi modificată în funcție de poziția sau interesele unui Guvern, oricare ar fi acesta”

Andrei Maioreanu strategie energie

Strategia Energetică a României nu poate fi modificată în funcție de poziția sau interesele unui Guvern, oricare ar fi acesta, consideră Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, adăugând că acest document, care stabilește direcția de dezvoltare a sectorului energetic românesc, trebuie să dea stabilitate și să imprime încredere tuturor celor implicați în domeniu, de la producători, la investitori.

Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, a scris: “Strategia Energetică a României va fi adoptată de Parlamentul României! Cu siguranță, acest document fundamental pentru energetica și economia României va ieși de sub controlul exclusiv guvernamental, adesea monocolor politic, și va reprezenta voința tuturor reprezentanților aleși ai românilor.

Un prim-pas a fost adoptarea în acest sens a modificării Legii energiei și gazelor naturale de către Senat. Marți, cu 87 de voturi „pentru”, 12 – „împotrivă” și 29 de abțineri, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că Strategia Energetică a României și Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030 vor fi adoptate de Parlament, după aprobarea în Guvern.

Am lucrat intens la acest proiect de schimbare a modului de adoptare a Strategiei Energetice și mă bucur că proiectul acesta de lege a plecat din Gorj. Le mulțumesc colegilor mei parlamentari pentru susținere și implicare. Domnii Florin Cârciumaru, Mihai Weber și Scarlat Iriza au susținut acest demers la nivel parlamentar și am înregistrat, iată, un prim rezultat pozitiv.

Adoptarea de către Parlament asigură Strategiei, dar și PNIESC (plan care se realizează DUPĂ adoptarea strategiei, nu înainte, așa cum au făcut acum liberalii aflați la guvernare) o susținere largă, un grad foarte ridicat de coerență și predictibilitate.

După Senat, proiectul de lege va fi supus votului în Camera Deputaților, care este for decizional.

Am spus-o de multe ori, Strategia Energetică reprezintă interesele României și ale românilor, încă proprietari pe o mare parte din unitățile producătoare, companii cu capital majoritar de stat. Sigur, suntem parte a UE, avem obiective comune, dar avem un ritm diferit de dezvoltare față de statele puternic dezvoltate. Suntem obligați ca, respectând inclusiv obiectivele asumate la nivel european, să ne apărăm interesele economice și să ne stabilim singuri ritmul și direcțiile de dezvoltare.

Nu suntem o colonie a nimănui, suntem un stat-membru cu obligații asumate, dar și cu drepturi. Faptul că unii conducători se simt inferiori în fața Bruxelles-ului îi privește personal. România, cu toate problemele pe care le știm, este un stat care trebuie servit de liderii săi cu demnitate și respect. Și în folosul României!”

 

Senat: Strategia energetică a României şi Planul Naţional Integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice pentru perioada 2021-2030 vor fi adoptate de Parlament, după aprobarea în Guvern

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014