Update articol:

Angajaţi ai companiei Electrolux protestează marţi la sediul Ambasadei Suediei (vezi video protest magazine Altex; actualizare scrisoare Cartel Alfa)

ACTUALIZARE> Cartel Alfa solicită ambasadorului Suediei să intervină pentru soluţionarea conflictului de la uzina Electrolux

Cartel Alfa a trimis o scrisoare ambasadorului Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, în care îi cere să intervină, în limitele atribuţiilor sale, pentru soluţionarea conflictului de muncă apărut la uzina pe care grupul suedez Electrolux o are le Satu Mare.

“Suntem conştienţi că Electrolux este o companie privată, iar Ambasada şi Statul suedez nu au prerogativa de a interveni în politicile unei companii private. Cu toate acestea, suntem, de asemenea, conştienţi că la nivel european există un angajament puternic pentru promovarea economiilor sociale de piaţă, iar declaraţia Pilonului European al Drepturilor Sociale, în cel de al 8-lea principiu, stipulează dreptul la un salariu corect care oferă un standard decent de viaţă”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Iuliu Hossu.

Companiile suedeze din România trebuie să utilizeze aceleaşi standarde şi principii pe care şi le asumă, în toate ţările europene, inclusiv în România, se subliniază în documentul menţionat.

“În condiţiile în care dialogul social între echipa de conducere de la Electrolux Romania şi sindicat este blocat, vă rugăm să faceţi eforturile necesare pentru deschiderea dialogului între Cartel ALFA şi reprezentanţii managementului grupului Electrolux, în Suedia sau la Bucureşti”, se mai arată în scrisoare.

Caravana #Electrolux – STOP exploatării lucrătorilor români ajunge marţi în Bucureşti unde, la ora 14:00, va avea loc un protest la sediul Ambasadei Suediei, informează CNS Cartel Alfa, printr-un comunicat. Caravana a plecat luni din Satu Mare şi s-a oprit în Zalău-Alba Iulia-Sibiu- Râmnicu Vâlcea, având loc acţiuni de boicot la magazinele care vând produse Electrolux. 

CNS Cartel Alfa precizează: “Nemulțumiți că angajatorul nu vrea să le mărească salariul cu DOI (2) lei pe oră, angajații fabricii de electrocasnice Electrolux din Satu Mare s-au săturat să îndure umilința. După opt săptămâni de grevă și proteste în fața fabricii din Satu Mare, angajații au pornit într-o caravană din Satu Mare până în București. Aceștia se vor opri în fața Ambasadei Suediei pentru a protesta împotriva asociaților suedezi care conduc fabrica.

În cele aproape două luni de grevă, conducerea companiei a dovedit inflexibilitate, suspendând dialogul social și tratând cererea muncitorilor cu aroganță, în speranța că vor ajunge greviștii la disperare. Lipsa unui dialog real din partea companiei, inflexibilitatea cu care aceasta tratează solicitarea muncitorilor și acțiunile (multiple procese juridice) îndreptate mai curând împotriva muncitorilor și reprezentanților acestora decât spre găsirea de soluții, a determinat CNS Cartel ALFA să inițieze o campanie de boicot a produselor Electrolux, prin organizarea unei Caravane, pentru a transmite un mesaj de protest față de comportamentul companiei Electrolux în țara noastră”.

Mai multe persoane, sprijinite de sindicatul Cartel Alfa Sălaj, au intrat, ieri,  în magazinele Flanco și Altex din Zalău și au boicotat produsele care se fabrică la Satu Mare, în uzinele Electrolux.  “Oamenii au scandat cât au putut de tare, astfel ca toți clienții să știe că «electrocasnicele Elextrolux se produc cu prețul scalviei românilor»”, potrivit Cartel Alfa.

 

Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare se află de 8 săptămâni în grevă pentru dreptul la un salariu decent, drept prevăzut inclusiv în codul de conduită al companiei multinaţionale. Ei cer o creştere de 2 lei în plus pe oră la salariu.

Lipsa unui dialog real din partea companiei, inflexibilitatea cu care aceasta tratează solicitarea muncitorilor şi acţiunile (multiple procese juridice) îndreptate mai curând împotriva muncitorilor şi reprezentanţilor acestora decât spre găsirea de soluţii, a determinat CNS Cartel ALFA să iniţieze o campanie de boicot a produselor Electrolux, prin organizarea unei Caravane, pentru a transmite un mesaj de protest faţă de comportamentul companiei Electrolux în România, precizează reprezentanţii confederaţiei sindicale. 

Cartel Alfa precizează: “Întreaga Europă s-a angajat, prin adoptarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, să ofere tuturor lucrătorilor dreptul la un salariu decent, iar statul şi reprezentanţii săi au obligaţia de a asigura cadrul instituţional pentru ca acest lucru să se realizeze. Solidaritatea reprezentanţilor oricărui stat european trebuie să se îndrepte către cetăţenii europeni, fie ei români sau suedezi, nu către marile companii. Din păcate, companiile din spaţiul european practică Europa la două viteze şi au standarde diferite faţă de muncitorii din Est şi cei din Vest. Solicităm Ambasadei Suediei la Bucureşti să uzeze, în limita atribuţiilor sale, de toate căile de acţiune pentru a determina companiile suedeze să utilizeze aceleaşi standarde şi principii pe care şi le asumă, în toate ţările europene, inclusiv în România”. 

 

 

 

BVBStiri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (23/09/2021)

Retragere autorizatie administrator de risc

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/09/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ROPHARMA SA (RPH) (23/09/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CARBOCHIM S.A. (CBC) (23/09/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 20.09.2021