Update articol:

Angela Merkel: Există “mult antisemitism” în Germania

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a adus, sâmbătă, în discuţie problema antisemitismului în ţara sa, recunoscând că “din păcate, există mult antisemitism în Germania”, în mesajul său video adresat săptămânal naţiunii, informează dpa, potrivit Agerpres.

“Nicio instituţie evreiască nu poate exista aici fără a fi păzită şi avem forme multiple de antisemitism, pe care le abordăm în mod egal”, a adăugat ea.

Ca exemplu al eforturilor guvernului de a soluţiona această problemă, cancelarul a indicat crearea unei noi funcţii în acest an – cea de comisar pentru antisemitism – ceea ce a ameliorat viaţa evreilor din Germania. “Moştenit din istoria noastră, Shoah a fost o ruptură în civilizaţie, iar noi ca germani avem o responsabilitate specială pentru relaţiile cu Israelul”, a spus ea, folosind termenul evreiesc pentru Holocaust.

Angela Merkel urmează să efectueze miercuri o vizită în Israel, fiind însoţită de mai mulţi miniştri ai cabinetului său. Numărul de infracţiuni antisemite a crescut în Germania cu peste 10% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale. Marea majoritate a acestor delicte au fost atribuite extremiştilor de dreapta. În discursul său săptămânal, Merkel a reiterat sprijinul Germaniei pentru o soluţionare prin existenţa a două state a conflictului dintre Israel şi palestinieni.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta, antimigraţie) a depăşit pentru prima oară Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga, la putere), într-un sondaj publicat duminică, relatează DPA.

Potrivit acestui sondaj, realizat de Emnid pentru ediţia de duminică a tablodului Bild, AfD este creditat cu 17% din intenţiile de vot, iar SPD cu 16%. Cei 1.902 de respondenţi au fost întrebaţi, în perioada 20-26 septembrie, cu care partid ar vota în alegeri, dacă ar avea loc duminică. Uniunea Creştin Democrată (CDU, centru-drepta, la putere) a cancelarului Angela Merkel şi aliata sa bavareză (Uniunea Creştin Socială (CSU, dreapta, la putere) au obţinut de asemenea un scor prost, de 27% împreună – cel mai prost rezultat pe care l-au obţinut de când face sondaje Enmid.

CDU, CSU şi SPD fac parte din actualul Guvern ar obţine împreună 43% în alegeri, porivit acestui sondaj, citat de News.ro . În ultimele alegeri, cele trei formaţiuni au obţinut împreună 53,4% din voturile exprimate.

Potrivit altui sondaj, realizat tot de Emnid, 48% dintre persoanele chestionate au declarat că nu o mai consideră pe Angela Merkel cea mai bună persoană în funcţia de cancelar. Alţi 46% dintre respondenţi sunt de părere că ea nu ar trebui să îşi după până la final actualul mandat, care ar urma să se încheie în 2021.

De asemenea, 41% dintre respondenţi doresc să se organizeze noi alegeri.

În urma alegerilor de anul trecut nu a existat un învingător clar, iar actuala coaliţie aflată la guvernare a avut nevoie de luni de zile de negocieri pentru a se forma, după ce CDU a încercat să formeze un guvern împreună cu CSU, FDP (liberali) şi Verzi.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022