Update articol:

ANRE, reacţie la declarațiile lui Ciolacu şi Ministerului Energiei privind creșterea prețurilor la gaze: În acest moment actual sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control; Rezultatele vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora

George Niculescu, preşedinte ANRE

ANRE are în desfăşurare 171 de acțiuni de control la operatorii economici din  sectorul energiei electrice și gazelor naturale, a transmis ANRE, ca reacție la declarațiile premierului Marcel Ciolacu potrivit cărora unii furnizori au crescut nefundamentat preţul la gaze, cerând astăzi ministrului Energiei şi ANRE să ia măsuri, iar Ministerul Energiei a spus că susține demersul verificării stricte a respectării legii de către furnizorii de pe piața gazelor și energie electrică. 

ANRE a transmis: “Având în vedere interesul recent manifestat de reprezentanții mass-media pentru activitatea de control desfășurată de ANRE cu privire la respectarea de către operatorii economici din sectorul energiei electrice și gazelor naturale a reglementărilor emise, precum și a obligaţiilor prevăzute de legislaţia naţională în domeniu, dorim să facem următoarele precizări.

­­­La momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control din care:

  • 77 de acțiuni de control de tip verificare,
  • 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control;
  • 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

Printre principalele acțiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022, respectiv:

  • 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici;

– data începerii: 08.11.2023,

– 6 echipe de control.

  • 4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI.

– data începerii: 06.11.2023,

– 4 echipe de control.

  • 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată,

– data începerii: 02.10.2023,

– 4 echipe de control.

  • 4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul.

– data începerii: 21.11.2023,

– 4 echipe de control.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare, se regăsesc:

  • 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

– data începerii: 25.10.2023,

– 3 echipe de control.

Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale:

Pentru luna aprilie 2023, am solicitat și primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eșantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și cca. 166.000 de facturi emise pentru clienții noncasnici.

Rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora.

Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică și gaze naturale”.

  • Ciolacu spune că unii furnizori au crescut nefundamentat preţul la gaze; el cere ministrului Energiei şi ANRE să ia măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a remarcat, vineri, că există furnizori care au crescut “nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene.

El a cerut, în şedinţa Guvernului, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situaţie.

“Astăzi alocăm sumele necesare în vederea bunei funcţionări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, domnul Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze. Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. De aceea, vă rog să verificaţi situaţia şi sper ca şi ANRE să se sesizeze”, a transmis Ciolacu.

Ministrul Energiei a transmis că a solicitat oficial ANRE  încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare. Sebastian Burduja amintește că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.

Sebastian Burduja a transmis: „Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

În luna august am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică.

Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susține prin toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării prețurilor de către furnizorii de gaze.”

Ministerul Energiei, reacție la declarațiile lui Ciolacu privind creșterea prețurilor la gaze: Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie; Am solicitat ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022