Update articol:

Ministerul Energiei, reacție la declarațiile lui Ciolacu privind creșterea prețurilor la gaze: Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie; Am solicitat ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022

Ministerul Energiei susține demersul verificării stricte a respectării legii de către  furnizorii de pe piața gazelor și energie electrică, a transmis Ministerul Energiei, ca reacție la declarațiile premierului Marcel Ciolacu potrivit cărora unii furnizori au crescut nefundamentat preţul la gaze, cerând astăzi ministrului Energiei şi ANRE să ia măsuri. 

Ministrul Energiei a transmis că a solicitat oficial ANRE  încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare. Sebastian Burduja amintește că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.

Sebastian Burduja a transmis: „Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Avem un dialog constant și pozitiv cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații le înaintăm în atenția ANRE. Cu respectarea mandatului instituțional al fiecărei instituții, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziție de către Ministerul de Finanțe.

În luna august am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică.

Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susține prin toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării prețurilor de către furnizorii de gaze.”

  • Ciolacu spune că unii furnizori au crescut nefundamentat preţul la gaze; el cere ministrului Energiei şi ANRE să ia măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a remarcat, vineri, că există furnizori care au crescut “nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene.

El a cerut, în şedinţa Guvernului, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situaţie.

“Astăzi alocăm sumele necesare în vederea bunei funcţionări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, domnul Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze. Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. De aceea, vă rog să verificaţi situaţia şi sper ca şi ANRE să se sesizeze”, a transmis Ciolacu.

Ministerul Energiei spune că a făcut demersuri constante pentru menținerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze. Ministerul Energiei este inițiatorul OUG 27/2022, datorită căreia facturile românilor la curent electric și gaze au fost plafonate încă de anul trecut. De asemenea, Ministerul Energiei a depus și depune eforturi constante atât pentru respectarea legislației în vigoare de către furnizori, cât și pentru decontarea sumelor restante către aceștia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului energetic național.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2024)

Reconectarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la sistemul energetic national

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni