Update articol:
Dezbaterile pe moţiunea simplă "SOS sectorul energetic - PSD şi ALDE duc România în beznă"

Anton Anton: N-am blocat niciun fel de investiţii şi nu cred că am făcut ceva împotriva intereselor României

Deputaţii au dezbătut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea cu titlul “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, demers aparţinând PNL. 
Moţiunea este semnată de 68 de parlamentari liberali, care se declară îngrijoraţi de creşterea preţului la energie electrică şi gaze, de faptul că nu există o strategie energetică naţională aprobată până acum, de faptul că securitatea energetică a României “este pusă în pericol”, că nu este încurajat consumul de gaze naturale, potrivit liberalului Virgil Popescu. Votul final pe textul moţiunii împotriva ministrului Energiei ar urma să fie dat marţi, 16 aprilie.

 

Ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu a blocat niciun fel de investiţii în domeniu şi că nu înţelege de ce e acuzat că “luăm gaze de la ruşi”, în condiţiile în care şi “până acum am luat gaze de la ruşi”.

“Îmi pare bine că energia este aşa un subiect important în care dezbatem nişte lucruri, după părerea mea, prezentate mai ciudat. Nu vreau să comentez cum au apărut normele, când au apărut, de ce au apărut… Vreau că comentez partea cu propaganda rusă. Îmi pare tare rău că o colegă mă acuză pe mine şi spune că am preluat injurii. Nu cred că am înjurat vreodată pe cineva în Parlament. Că am folosit elemente de propagandă rusă, nu cred că s-a întâmplat şi nu cred că există vreun document care să susţină acest lucru. Nu cred că am făcut ceva împotriva intereselor României. N-am militat suficient de mult, poate dumneavoastră credeţi că scaunul de ministru este foarte comod. Vă invit să vă aşezaţi pe el, haideţi să vedeţi cum e. N-am blocat niciun fel de investiţii. Investiţiile în Marea Neagră s-au deblocat şi o să se deblocheze în continuare. Tot timpul ne plângem că producţia internă nu e suficientă şi dovedim că nu e suficientă. Până acum am luat gaze de la ruşi, acum sunt acuzat că luăm gaze de la ruşi, şi nu înţeleg chestia asta… România n-are suficiente gaze pentru asigurarea producţiei interne la nivelul de astăzi, cu 30% din populaţie neracordată la gaze, cu combinatele petrochimice oprite, cu câteva centrale pe gaze şi mai multe pe cărbune”, a declarat ministrul de resort, la dezbaterile pe moţiunea simplă “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.

Ministrul Energiei: Piaţa energetică românească este conectată cu pieţe din state central şi est-europene, şi nu de ieri

Piaţa energetică românească este conectată cu pieţe din state central şi est-europene, şi nu de ieri, ci de câţiva ani, iar România are o strategie energetică după ce multe guverne nu au reuşit să pună niciun rând de viziune pe hârtie, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Energiei, Anton Anton. 

“Dacă i-aş spune document, cred că e prea mult spus pentru un text plin de injurii şi fraze care anunţă sfârşitul lumii, fără să fie cazul (…) Înţeleg că moţiunea de astăzi este o încercare de a vă repara propriul handicap în a face ceva pentru români. De aceea, poate că dacă aţi analiza dezbaterea de astăzi cu onestitate, nu cu ură sau amatorism ar fi un pas cinstit către ei. Spuneţi că sectorul energetic românesc nu este integrat în cel european şi că preţurile sunt foarte mari. Vă contrazic! Piaţa energetică românească este conectată cu pieţe din state central şi est-europene, şi nu de ieri, ci de câţiva ani. Mă surprinde că nu ştiaţi acest lucru. Pieţele interconectate presupun importuri şi exporturi de energie. Pe scurt: o relaţie comercială care dictează preţurile, ca în orice stat european. Vă arătaţi îngroziţi că sunt şi momente în care România importă energie (…) Păi, acelea sunt exact momentele în care România importă nu pentru că nu produce suficientă energie pentru cât ne trebuie în consum. Ci pentru că în acele intervale preţurile pe alte pieţe sunt mai convenabile pentru români. Aşa că haideţi să terminăm cu panica! Nu face bine nimănui, nici măcar dumneavoastră, celor care o generaţi”, a spus Anton, citat de Agerpres. 

Ministrul Energiei a menţionat, totodată, că România are o strategie energetică naţională, iar prin intermediul OUG 114 s-a dorit limitarea creşterilor de preţuri la energie pentru o perioadă de trei ani.

“Mai departe, spuneţi că sunteţi îngrijoraţi că România nu are după 5 ani o strategie energetică. Trebuie să vă contrazic din nou. România are o strategie energetică după ce multe guverne nu au reuşit să pună niciun rând de viziune pe hârtie. Strategia despre care spuneţi că nu există, există şi este pe site-ul Ministerului Energiei de peste o lună. Este un document public, puteţi să-l consultaţi şi dumneavoastră ca să vă convingeţi că există. Avem deja şi raportul de mediu pe acest subiect. Vă spun cu toată responsabilitatea că ne aflăm într-o etapă avansată de adoptare a strategiei în condiţiile în care o astfel de procedură legală durează un an. Spuneţi că sunteţi îngrijoraţi de creşterea preţurilor la energie. În sfârşit, avem un numitor comun! Şi noi am fost îngrijoraţi de acest lucru şi de perspectiva unor creşteri viitoare pe care populaţia nu ar fi putut să le suporte. Tocmai de aceea Guvernul a luat o serie de măsuri pentru prevenirea unei astfel de situaţii prin OUG 114. Am limitat aceste creşteri pentru o perioadă de trei ani”, a afirmat demnitarul. 

Acesta a adăugat că investiţiile din sectorul energetic există, fiind aprobate deja hotărâri de Guvern pentru demararea unor proiecte importante. Ministrul Energiei a amintit, în context, faptul că CE Oltenia figurează în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 cu două contracte de finanţare.

“Spuneţi că sunteţi îngrijoraţi de lipsa investiţiilor în sectorul energetic. Păi, hai să ne uităm la ele să vedem dacă există motive de îngrijorare! Minţiţi în moţiune că 15.000 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă la CE Oltenia. Nu este adevărat. La Oltenia s-au făcut exproprieri pe care nimeni nu a ştiut să le descurce ani la rând. Au fost realizate pentru prima dată de la înfiinţarea societăţii primele exproprieri vitale pentru activitatea CEO: am emis trei hotărâri de guvern pentru carierele Roşia, Jilţ Sud şi Roşiuţa, şi în prezent fiind în stadiu avansat procesul de emitere a încă două hotărâri de guvern pentru carierele Pinoasa şi Lupoaia. Au fost obţinute două hotărâri de guvern pentru scoaterea din circuitul Fondului Forestier National a două perimetre importante pentru carierele Jilţ Nord şi Tismana I. Apoi, CE Oltenia figurează în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 cu două contracte de finanţare semnate pentru: reabilitarea şi modernizarea blocului energetic 4, de la Rovinari – de 55 milioane de euro, şi Reabilitarea şi modernizarea blocului 7 de la Işalniţa – de 30 milioane de euro cheltuieli eligibile, din care o bună parte au fost rambursate”, a subliniat oficialul. 

Pe parcursul discursului din plenul Camerei Deputaţilor, Anton Anton a prezentat date referitoare la activitate Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Electrica. 

“În cazul Nuclearelectrica, datele de profitabilitate arată un profit cu 33,9% mai mare în 2018 faţă de 2017, un profit net de 410 milioane de lei şi venituri din vânzarea energiei mai mari cu 12,3% faţă de 2017. Legat de proiecte, există Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă – s-a aprobat în AGA demararea Fazei 1 a acestui proces. Aceasta se va finaliza în anul 2021. De asemenea, pentru reactoarele 3 şi 4, vă asigur că aici nimeni nu a adormit în negocieri, dimpotrivă. Le-am trezit dintr-o stare de lung repaos! În 10 aprilie 2019, AGA Nuclearelectrica a aprobat cu partenerii chinezi Acordul Investitorilor în forma preliminară şi acest pas permite înfiinţarea societăţii de proiect. Vă plângeţi că ciclul integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România a fost întrerupt. Să ne aducem aminte cine şi în ce an a îngreunat această situaţie?! Nu vreau să vă indispun, dar noi am găsit calea prin care a fost restabilită relaţia comercială între Nuclearelectrica şi Compania Naţională a Uraniului, a fost aprobată Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear. Această strategie prevede ca SNN să achiziţioneze de pe piaţa internaţională octoxid de uraniu, urmând ca acesta să fie depozitat şi procesat de către CNU”, a declarat Anton. 

În cazul Hidroelectrica, ministrul Energiei a afirmat că această companie a avut, în 2018, cel mai mare profit din istorie, de aproape două miliarde de lei, iar în ceea ce priveşte Romgaz, producţia de gaze a crescut, anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, fiind mai mare cu 3,39% decât în 2017. “În 2018, Romgaz a produs 5,3 miliarde de metri cubi de gaz”, a subliniat Anton Anton.

“Electrica a obţinut un profit net consolidat de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017. Servicii Energetice Muntenia a ieşit din insolvenţă şi este unul dintre marile succese pe care le-am avut. Se ştie că puţine insolvenţe se termină cu un aviz favorabil, majoritatea finalizându-se cu falimentul companiei vizate. De asemenea, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român s-a concretizat, după foarte mulţi ani de bătut pasul pe loc. Este un proiect care va atrage investiţii de peste un miliard de dolari în sectorul energetic românesc. Mai avem şi alte proiecte importante şi aş aminti aici proiectul de la Mintia, o investiţie în ciclu combinat care va stabiliza economic, social şi energetic întreaga regiune şi, implicit, România. Mai avem proiectul Craiova-Gherceşti, un proiect inovativ în domeniul acumulării de gaze naturale (…)”, a precizat ministrul de resort. 

Anton Anton a punctat faptul că unul dintre proiectele pe care le-a finalizat se referă la extinderea reţelelor de gaze naturale, la nivel naţional.

“Spuneţi că eu blochez extinderea reţelelor de gaze naturale în ţară şi că nu am venit cu o strategie de creştere a consumului de gaz din ţara noastră. Aici chiar mă faceţi să râd, pentru că este unul din proiectele pentru care m-am luptat din prima mea zi ca ministru. Am avut cu cine să mă lupt, cu mulţi birocraţi, în multe locuri. Din păcate sunt mult prea mulţi români în această situaţie: doar o treime din populaţia ţării are acces în prezent la reţelele de distribuţie a gazelor naturale. Sunt trei mari consecinţe care se desprind din această deblocare finalizată: mai mulţi români aduşi în reţeaua de gaz, un consum mai mare de gaz în România, mai mult gaz care va fi extras din Marea Neagră şi care va rămâne acasă”, a mai spus ministrul. 

Referitor la situaţia gazelor din Marea Neagră, Anton Anton a menţionat că actul de autorizare pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas a fost emis în luna februarie.

“Vă anunţ şi pe dumneavoastră, deşi aţi fi putut să ştiţi că Ministerul Energiei a emis din februarie, anul acesta – actul de autorizare pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas. Actul este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989. Mai aruncaţi în text şi ideea că Preşedinţia României la Consiliul UE nu a mişcat cu nimic sectorul energetic european şi că ţara noastră este izolată în Europa. Nu vreau să comentez gogonata legată de faptul că nu ştiu ce ţări nu au vrut să semneze nu ştiu ce document, dar de ce încurajaţi ideea românilor care nu-i sprijină pe români? Preşedinţia României a reuşit să facă ce nu au reuşit mai multe Preşedinţii europene anterioare: să închidă un dosar extrem de dificil – Directiva Gazelor. Am închis acest dosar într-un timp record după ce am obţinut două acorduri politice consecutive. Dosarul a fost votat cu un singur vot împotrivă. Aţi semnalat că avem o situaţie catastrofală la procedurile de infringement. E adevărat că avem şapte bucăţi, au fost mai multe, dar le-am închis. Suntem pe cale să le închidem şi pe acestea, pentru că am discutat cu comisarul pe energie”, a declarat demnitarul. 

 

Deputatul PNL Lucian Bode l-a acuzat luni pe ministrul Energiei, Anton Anton, de politizarea sistemului energetic.

“Dincolo de radiografia acţiunilor Guvernului, sintetizate foarte pe scurt în această moţiune simplă, aş dori să exemplific doar câteva: haosul creat în sectorul energetic de lăcomia Guvernului prin adoptarea OUG 114, care are deja şi un pui, deposedarea companiilor de stat de toate resursele şi rezervele, lipsa investiţiilor în retehnologizări şi în capacităţi noi de producţie, respectiv nerealizarea lucrărilor de mentenanţă a sistemului energetic naţional, politizarea sistemului energetic – domnule ministru dacă aţi putea aţi politiza până şi megawattul. (…) Aţi compromis investiţiile strategice în Marea Neagră! Dincolo de această radiografie a sistemului energetic naţional, vă rog, după ce îi cereţi voie domnului Chiţoiu, trezorierul sistemului naţional, să vă achitaţi de obligaţiile care vă revin în calitatea dumneavoastră de detaşat în fotoliul de ministru al Energiei”, a spus Bode, la dezbaterea moţiunii simple intitulate “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, iniţiată de Partidul Naţional Liberal.

  • Bode către ministrul Anton: Dacă aţi putea, aţi politiza şi megawattul
Deputatul PNL Lucian Bode l-a acuzat luni pe ministrul Energiei, Anton Anton, de politizarea sistemului energetic.

“Dincolo de radiografia acţiunilor Guvernului, sintetizate foarte pe scurt în această moţiune simplă, aş dori să exemplific doar câteva: haosul creat în sectorul energetic de lăcomia Guvernului prin adoptarea OUG 114, care are deja şi un pui, deposedarea companiilor de stat de toate resursele şi rezervele, lipsa investiţiilor în retehnologizări şi în capacităţi noi de producţie, respectiv nerealizarea lucrărilor de mentenanţă a sistemului energetic naţional, politizarea sistemului energetic – domnule ministru dacă aţi putea aţi politiza până şi megawattul. (…) Aţi compromis investiţiile strategice în Marea Neagră! Dincolo de această radiografie a sistemului energetic naţional, vă rog, după ce îi cereţi voie domnului Chiţoiu, trezorierul sistemului naţional, să vă achitaţi de obligaţiile care vă revin în calitatea dumneavoastră de detaşat în fotoliul de ministru al Energiei”, a spus Bode, la dezbaterea moţiunii simple intitulate “SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, iniţiată de Partidul Naţional Liberal.

Deputatul PNL Virgil Popescu i-a înmânat ministrului Anton Anton mai multe facturi la energie electrică şi la gaze. 
“Poate o să învăţaţi şi dumneavoastră cât sunt preţurile în lumea reală”, i-a spus Popescu.

Liberalul a arătat că numirile în companiile energetice sunt politice, dând şi exemple: “Cătălin Burcescu – director general adjunct servicii energetice, candidat pe lista la europarlamentare ALDE, Alexandru Vladu – director general servicii energetice Muntenia, vicepreşedinte ALDE Giurgiu, Ovidiu Andrei – director general Electrica Serv, consilier juridic ALDE Giurgiu, Marius Stanciu – director general adjunct Electrica, ALDE Giurgiu, iar la Centrul de Management al Apei Grele – secretara, şoferul, colegii de liceu ar fi angajaţii ALDE Mehedinţi”.

În replică, deputatul ALDE Toma Petcu a susţinut că aceştia au preluat o societate falimentară şi au reuşit, printr-un plan bun de reorganizare, scoaterea ei din insolvenţă. “Rezultatele sunt cele care vorbesc. Restul sunt lucruri care ţin de politică”, a afirmat el.

Deputatul PNL Sorin Bumb l-a acuzat pe ministrul Energiei de demagogie şi i-a solicitat să răspundă la mai multe întrebări.

“Domnule ministru, vă rog frumos să îmi spuneţi dacă aveţi cunoştinţă că două treimi din populaţia României nu este racordată la sistemul de distribuţie de gaze? Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce din 2012 nu s-a mai înfiinţat nicio distribuţie nouă în România, când era atributul Ministerului Energiei, concesiunea de distribuţie era în curtea dumneavoastră? Am iniţiat împreună cu colegii Legea 167 care a intrat în vigoare în 10 iulie 2018. Conform acestei legi, concesiunea distribuţiei a trecut la UAT-uri sau asociaţii ale acestora, dar aţi refuzat sistematic la toate intervenţiile pe care le-aţi avut să vă grăbiţi cu eliberarea normelor. Trebuiau să apară în 17 septembrie şi au apărut astăzi, după nouă luni de zile după ce legea a apărut în Monitorul Oficial. Puteţi să îmi răspundeţi de ce? Este incompetenţă? (…) Vă rog frumos să îmi spuneţi de ce ne-aţi minţit de atâtea ori ba că Ministerul Justiţiei nu şi-a pus semnătura pe norme, ba că Ministerul Finanţelor, ba că Ministerul Dezvoltării”, a spus liberalul.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)