Update articol:

Cancelarul Austriei s-a întâlnit cu Putin pentru a-l „confrunta” cu atrocitățile pe care le-a văzut în Ucraina

Karl Nehammer/ Sursa foto: twitter.com/karlnehammer Karl Nehammer/ Sursa foto: twitter.com/karlnehammer

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a declarat că a mers la Moscova ca „să-l privească în ochii pe președintele Putin și să-l confrunte cu ceea ce am văzut” în Ucraina, a declarat el miercuri pentru CNN.

Nehammer a spus că adus în discuţie presupusele atrocități rusești în Ucraina în timpul unei întâlniri „dure” și neprietenoase de luni cu Vladimir Putin — prima întâlnire occidentală cu președintele rus de când acesta și-a lansat invazia Ucrainei în februarie.

“Nu este o vizită prietenoasă. Tocmai am venit din Ucraina și am văzut cu ochii mei suferința incomensurabilă cauzată de războiul de agresiune rusesc”, a declarat Nehammer într-o declarație emisă de biroul său după întâlnirea de la Moscova.

„Am luat decizia să merg la Moscova, să mă uit în ochii președintelui Putin și să-l confrunt cu ceea ce am văzut”, a spus cancelarul într-un interviu acordat miercuri CNN.

Întrebat despre reacţia lui Putin în timpul întâlnirii, Nehammer a spus că preşedintele rus a fost foarte dur și clar în mesajele sale.

„Din punctul său de vedere, el trebuie să apere Federația Rusă, rușii care trăiesc în estul Ucrainei”, a spus el.

Nehammer a spus că Putin a menționat discuțiile de pace de la Istanbul, iar cancelarul austriac a subliniat că vede în aceste discuții o oportunitate de a pune capăt războiului.

Nehammer este primul lider european care l-a întâlnit față în față pe Putin de la invazia sa. Vizita sa a împărțit părerile liderilor UE, unii exprimându-și scepticismul cu privire la interacțiunea cu liderul rus.

Cei doi au vorbit timp de aproximativ 75 de minute la reședința lui Putin Novo-Ogaryovo de lângă Moscova, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Nehammer, în discuții pe care liderul austriac le-a descris drept „foarte directe, deschise și dure”.

Înainte de a vizita Rusia, Nehammer s-a întâlnit sâmbătă la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și a vizitat orașul Bucha, unde au fost găsite cadavre de civili neînarmați împrăștiate pe străzile publice, după o lună de ocupație rusă.

“Am abordat gravele crime de război din Bucha și în alte locuri și am subliniat că toți cei responsabili pentru ele trebuie trași la răspundere”, a spus Nehammer, potrivit declarației emise de biroul său. “De asemenea, i-am spus președintelui Putin că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare și vor continua să fie înăsprite atâta timp cât oamenii vor muri în Ucraina”.

Liderul austriac a spus că Putin i-a învinuit pe ucraineni că „au fost responsabili pentru crimele de la Bucha”.

Austria este neutră din punct de vedere militar, dar guvernul său s-a alăturat vecinilor săi pentru a condamna invazia lui Putin.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)