Update articol:
DEZBATERE LA PARLAMENT

APAPR a subliniat necesitatea creșterii contribuției la Pilonul 2 de pensii private, la 6%, până în 2030, conform prevederilor Planului Fiscal deja agreat cu CE

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a reiterat, într-o dezbatere la Parlament, necesitatea creșterii contribuției la Pilonul 2 de pensii private, de la 4,75%, la 6%, până în 2030, conform prevederilor Planului Fiscal deja agreat cu Comisia Europeană (creșterea este trecută și în programul de guvernare, cu termen 2028).

Partidul Național Liberal, prin Grupul parlamentar al deputaților PNL, a inițiat, ieri, o dezbatere pentru identificarea soluțiilor pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii private. Totodată, sunt analizate modalități prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaților, sporind astfel siguranța financiară a acestora pe termen lung.

APAPR a prezentat câteva priorităţi legislative pentru pensiile private: elaborarea legii plății pensiilor private, majorarea deductibilității fiscale a Pilonului 3, eliminarea impozitului pe dividende pentru fondurile de pensii.

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) au ajuns la finele anului 2024 să administreze sume totale în valoare de 150,85 mld. RON (30,3 mld. EUR), în creștere cu 19% față de 2023

95% din banii fondurilor de pensii private sunt investiţi în România. Fondurile de pensii private deţin 10% din datoria publică a României, pe locul 2 la cumpărarea de titluri de stat (25% din total), după sistemul bancar (43%), dar în faţa investitorilor străini (22%)

Fondurile de pensii private deţin circa 40% din free float-ul Bursei de Valori de la Bucureşti şi asigură 25%-30% din lichiditate.

Recent, Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private, în condiţiile aderării la codurile de liberalizare ale OCDE.  Proiectul de OUG aduce mai multe modificări legislației din domeniul pensiilor private, atât în cazul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), cât și a pensiilor facultative (Pilonul III).

Este esențial ca proiectul de OUG referitor la fondurile de pensii private să includă și un calendar clar pentru creșterea contribuției la Pilonul 2, la 6%, a transmis, pe LinkedIn, Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Potrivit proiectului de OUG, administratorii vor putea investi până la 10% din activele totale în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii”. Legea în vigoare prevede că administratorul investește în titluri de participare, emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de pâna la 5% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.

PNL a inițiat o dezbatere pentru identificarea soluțiilor pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii private

 

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)