Update articol:

Apple şi Google colaborează pentru crearea unei tehnologii de urmărire a contactelor, care îi va avertiza pe utilizatori dacă au intrat în contact cu o persoană cu Covid-19

apple

Apple şi Google, divizie a grupului Alphabet, au anunţat vineri un parteneriat rar, în sensul că vor colabora pentru crearea unei tehnologii de urmărire a contactelor,care îi va avertiza pe utilizatori dacă au intrat în contact cu o persoană cu Covid-19, potrivit Bloomberg.

Oamenii trebuie să opteze pentru acest sistem, dar potențialul este de a monitoriza aproximativ o treime din populația lumii.

Tehnologia, cunoscută sub numele de contact-tracing, este proiectată să reducă răspândirea noului coronavirus, spunându-le utilizatorilor că ar trebui să intre în carantină sau să se izoleze după contactul cu o persoană infectată.

Cele două companii din Silicon Valley au spus vineri că vor construi tehnologia în sistemele lor de operare iOS și Android în doi pași. Tehnologia va fi disponibilă de la jumătatea lunii mai, ca instrumente software pentru urmărirea contactelor aprobate de autorităţile din domeniul sănătăţii publice.

Companiile vor lansa, de asemenea, cadrul pentru aplicațiile de sănătate publică în gestionarea funcționalității.Acest lucru înseamnă că, dacă un utilizator este testat pozitiv pentru Covid-19 și adaugă aceste date în aplicația sa de sănătate publică, utilizatorii cu care a intrat în contact cu câteva zile înainte vor fi anunțați despre acest lucru. Această perioadă ar putea fi de 14 zile, dar agențiile de sănătate pot stabili intervalul de timp.

Apple şi Google mai intenţionează ca în următoarele luni să includă tehnologia de urmărire direct în sistemele de operare, pentru ca utilizatorii să nu fie nevoiţi să descarce vreo aplicaţie pentru a se loga la telefoanele din apropierea lor.
Utilizatorii trebuie să se înscrie, dar această abordare înseamnă că pot fi incluse mai multe persoane. IOS-ul Apple și Android-ul Google au aproximativ 3 miliarde de utilizatori între ei, peste o treime din populația lumii.

Potrivit companiilor, tehnologia nu va urmări locul sau identitatea utilizatorilor, dar va culege date despre momentul în care telefoanele utilizatorilor s-au aflat aproape unele de altele, datele fiind decriptate pe telefonul unui utilizator şi nu pe serverele companiilor. Datele de localizare GPS nu fac parte din proiect.

Totuși, această tehnologie este controversată, deoarece implică partajarea informațiilor sensibile despre sănătate de la miliarde de oameni prin dispozitive mobile care își transmit în permanență locația.

Unii politicieni și autorități de reglementare avertizează că intimitatea cetățenilor trebuie protejată.

„Acțiunile întreprinse pentru a limita răspândirea coronavirusului trebuie să păstreze și dreptul la confidențialitate pentru toți americanii”, au scris membrii House Freedom Caucus, un grup de republicani conservatori din Camera Reprezentanților, într-o scrisoare către Președintele Donald Trump.

„Bazele colosale de date ale Google cu privire la mișcările zilnice ale americanilor, însoțite de puterea guvernelor locale, de stat și federale reprezintă o perspectivă alarmantă”.

Apple și Google au subliniat vineri că sistemul lor păstrează confidențialitatea utilizatorilor. Consimțământul este necesar și datele despre locație nu sunt colectate. De asemenea, tehnologia nu va anunța utilizatorii cu care au intrat în contact sau unde s-a întâmplat acest lucru. Companiile au spus că nici nu pot vedea aceste date și au remarcat că întregul sistem poate fi închis atunci când este nevoie.

În afară de preocupările de confidențialitate și încredere, provocările includ disponibilitatea testării pe scară largă și gratuită pentru a completa aplicația, precum și accesul la telefoanele mobile și alte dispozitive wireless, potrivit Uniunii Civile Americane pentru Libertăți.

„Trebuie să fim realişti că astfel de metode de urmărire a contactelor ar putea exclude mulți membri vulnerabili ai societății care nu au acces la tehnologie și sunt deja afectați în mod disproporționat de pandemie”, a spus Jennifer Granick, consilierul de supraveghere și cibersecuritate al ACLU.

Pentru Apple și Google, un parteneriat atât de strâns între acești rivali de multă vreme este extrem de rar. Giganții tehnologici au concurat în sisteme de operare pentru smartphone-uri, magazine de aplicații, servicii media și tehnologie de recunoaștere vocală de ani buni. Cu toate acestea, ambele companii au fost sub presiune să își folosească resursele prodigioase pentru a ajuta la combaterea pandemiei.

“Noi, cei de la Apple și Google credem că nu a existat niciodată un moment mai important pentru a lucra împreună pentru a rezolva una dintre problemele cele mai presante ale lumii”, au spus companiile într-un comunicat comun.

Sistemul lor folosește Bluetooth, un mod standard pentru majoritatea dispozitivelor mobile de a comunica între ele.

Apple și Google au prezentat un exemplu teoretic pentru a explica cum funcționează. Două persoane se întâlnesc pentru a discuta timp de câteva minute, iar prin Bluetooth, smartphone-urile lor schimbă identificatori anonimi pentru a înregistra că au fost în contact. Aceste taste digitale se schimbă la fiecare 15 minute și cam atât și rămân pe dispozitivele acestor persoane pentru a păstra confidențialitatea.

Câteva zile mai târziu, unul dintre acești indivizi este diagnosticat cu Covid-19. Persoana introduce rezultatele într-o aplicație a agenției de sănătate de pe telefonul său. Apoi, sistemul solicită acordul utilizatorui. Dacă este acordat, smartphone-ul persoanei trimite o înregistrare a celorlalte dispozitive mobile care s-au aflat în imediata apropiere în zilele precedente.

Aceste informații sunt stocate temporar pe un server de computer la distanță timp de aproximativ 14 zile. Între timp, telefonul altei persoane verifică periodic serverul pentru a vedea dacă anumite chei de identificare au fost asociate cu un diagnostic pozitiv Covid-19. Telefonul descarcă toate cheile pozitive și daca se potrivește cu cheia aparținând persoanei întâlnită în zilele precedente, trimite o notificare cu informații de la agențiile de sănătate despre cum se poate carantina sau se autoizola. 

Tehnologia de urmărire a contactelor nu este primul pas împotriva Covid-19 pentru niciuna dintre companii. Google a lansat un site web de informații în martie, în timp ce Apple a lansat propriile instrumente de ecranizare pentru utilizatorii de iPhone.

Şi alte organizații lucrează și la identificarea contactelor. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au anunţat la începutul acestei săptămâni  planurile pentru un sistem similar. Unele țări și dezvoltatori terți au încercat, de asemenea, să implementeze urmărirea contactelor pe telefoane, dar s-au confruntat cu probleme de confidențialitate și conectivitate pe care noul sistem este proiectat să le evite.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)