Update articol:

Ar putea urma sancțiuni privind bitcoin, dar celor mai mulți ruși nu le va păsa de ele – CNBC

bitcoin Sursa foto: pixabay.com
  • Washingtonul urmărește accesul Rusiei la numerar digital, deoarece SUA și aliații săi impun măsuri punitive grele împotriva Moscovei.

  • Îngrijorarea este că atât Kremlinul, precum și alți actori auxiliari care susțin ofensiva asupra Ucrainei, vor eluda regimul de sancțiuni prin monede digitale, care nu sunt deținute sau emise de o autoritate centrală precum o bancă.

  • Bitcoin, printre alte monede digitale, este descentralizat și fără granițe, ceea ce înseamnă că nu respectă granițele naționale. Deoarece nu există o autoritate centrală care să blocheze tranzacțiile, monedele digitale sunt considerate a fi rezistente la sancţiuni.

 

Pe măsură ce războiul Moscovei împotriva Ucrainei continuă, iar economia și moneda rusă ajung la noi minime, se pare că Washingtonul încearcă o nouă modalitate de a pune presiune asupra lui Putin: sancțiuni care vizează criptomonede precum bitcoin și ethereum, scrie CNBC.

Departamentul de Justiție a anunțat miercuri dimineața un nou grup operativ conceput pentru a impune sancțiuni. Ca parte a acestuia, vor fi vizate eforturile ruşilor de a utiliza criptomoneda pentru a se sustrage de la sancțiunile SUA sau a  “spăla” anumite venituri.

Verificarea accesului Rusiei la numerar digital vine în momentul în care SUA și aliații săi, inclusiv Elveția, notoriu neutră, impun măsuri punitive grele împotriva Moscovei.

Îngrijorarea este că Kremlinul, precum și alți actori auxiliari care susțin ofensiva asupra Ucrainei, vor eluda regimul de sancțiuni prin monede digitale, care nu sunt deținute sau emise de o autoritate centrală precum o bancă. Bitcoin, ca majoritatea criptomonedelor, este descentralizat și fără granițe, ceea ce înseamnă că nu respectă granițele naționale. Deoarece nu există o autoritate centrală care să blocheze tranzacțiile, monedele digitale sunt și ele rezistente la sancţiuni.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, statisticile furnizorului de cripto-date Kaiko arată că tranzacțiile pe schimburile centralizate de bitcoin atât în ​​rubla rusă, cât și în grivna ucraineană au crescut la cele mai înalte niveluri în ultimele luni. Acesta este probabil o parte din motivul pentru care Ucraina a cerut tuturor caselor de schimb de cripto de top să interzică utilizatorii ruși – o solicitare care a fost respinsă de mulți jucători importanți, care susțin că o astfel de mișcare ar fi împotriva motivului pentru care există criptomonede.

În ciuda semnelor tot mai mari de adoptare a criptomonedei – precum și a retoricii din partea liderilor mondiali cu privire la interzicerea rușilor sancționați de la schimburile de monede digitale – cripto-ul, ca o cale de a evita sancțiunile, nu este cu adevărat o opțiune viabilă, scrie CNBC.

În primul rând, piețele cripto oferă lichiditate redusă, iar tranzacțiile cu token sunt urmăribile printr-un registru public cunoscut sub numele de blockchain. În afară de asta, experții spun CNBC că, în cele din urmă, există modalități mai bune și mai inteligente decât utilizarea bitcoin pentru a ocoli blocajele financiare globale.

„Dimensiunea și amploarea piețelor cripto – și starea lor de lichiditate – nu sunt suficiente pentru a compensa ceea ce se întâmplă din întreruperile bancare și alte întreruperi din cauza sancțiunilor”, a spus Yaya Fanusie, analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, care evaluează riscurile de securitate și de spălare a banilor legate de activele digitale.

Rusia nu este străină de sancțiuni

Rusia nu este străină de sancțiuni, iar clasa sa politică și-a petrecut ani de zile devenind creativă în ceea ce privește soluțiile alternative.

Moscova s-a confruntat cu condamnarea internațională în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea din Ucraina. Acela a fost și anul în care un avion de pasageri care se îndrepta din Olanda către Malaezia a fost doborât de o rachetă sol-aer de fabricație rusă, lansată peste teritoriul deținut de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei.

De atunci, președintele Vladimir Putin a construit buffere pentru a proteja Rusia de sancțiunile occidentale, despre care economiștii estimează că sunt 50 de miliarde de dolari pe an.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative