-
Investitorul veteran Mark Mobius a spus că recenta creștere a bitcoinului poate fi determinată de faptul că rușii cumpără criptomoneda.
-
Prețurile Bitcoin au crescut cu 10% luni, deoarece au fost impuse sancțiuni instituțiilor ruse, inclusiv băncilor, ca răspuns la invazia Ucrainei de către țară.
-
Mobius i-a îndemnat pe investitori să-și diversifice portofoliile și să cumpere aur pe măsură ce tensiunile geopolitice se răspândesc pe piețe.
Investitorul veteran Mark Mobius a spus că recenta creștere a bitcoinului poate fi atribuită faptului că rușii cumpără criptomoneda, potrivit CNBC.
„În mod normal nu aş cumpăra, dar, dacă aș fi rus, aș fi un cumpărător”, a spus Mobius pentru „Capital Connection” de la CNBC.
„Aș spune că acesta este motivul pentru care bitcoinul a dat dovadă de putere acum – pentru că rușii au o modalitate de a scoate bani, de a-și salva averea”, a spus Mobius, partener fondator al Mobius Capital Partners.
Vezi aici evolutia bitcoin: https://coinmarketcap.com/ro/currencies/bitcoin/
Prețurile Bitcoin au crescut cu 10% luni, deoarece au fost impuse sancțiuni instituțiilor ruse, inclusiv băncilor, ca răspuns la invazia Ucrainei de către țară.
De când invazia a început joi, tranzacțiile pe bursele centralizate de bitcoin atât în rubla rusă, cât și în grivna ucraineană au crescut la cele mai ridicate niveluri în ultimele luni, potrivit companiei de cripto-date Kaiko.
Bitcoin se tranzacționa în jur de 43.327 USD la primele ore de marți dimineața, Ora de Est.
SUA au răspuns atacului neprovocat al Moscovei asupra Ucrainei cu mai multe runde de sancțiuni asupra băncilor ruse, băncii sale centrale, datoriilor suverane a țării, lui Vladimir Putin și ministrului de externe Serghei Lavrov.
În weekend, SUA, aliații europeni și Canada au convenit să retragă băncile rusești cheie de la sistemul de mesagerie interbancară, SWIFT, care conectează peste 11.000 de bănci și instituții financiare din peste 200 de țări și teritorii.
Casa Albă urmărește, de asemenea, averea personală a miliardarilor ruși, anunțând recent crearea unui grup de lucru care va viza activele lor profitabile, inclusiv iahturi și conace.
Dacă nu ar fi bitcoin, a spus Mobius, rușii ar fi în mare dificultate având în vedere închiderile diferitelor căi pentru a transfera bani.
Unde să investești pe fondul tensiunilor geopolitice
Mobius i-a îndemnat pe investitori să-și diversifice portofoliile și să cumpere aur pe măsură ce tensiunile geopolitice se răspândesc pe piețe.
„Aurul este un loc în care trebuie să fii, așa cum am menționat de multă vreme, este foarte important să ai niște aur fizic”, a spus el.
Aurul, în mod tradițional un refugiu sigur în vremuri de incertitudine, a crescut cu peste 6% în februarie. Aurul spot a fost tranzacționat ultima dată la aproximativ 1.908 USD pe uncie.
Mobius a sfătuit, de asemenea, investitorii europeni să înceapă diversificarea din Europa în SUA și pe unele piețe asiatice. „Aceasta este o lecție foarte bună de diversificare”, a spus el.
Stoxx 600 paneuropean a pierdut 4,6% în ultima lună, iar indicele DAX al Germaniei a scăzut cu 5,6% în aceeași perioadă, potrivit datelor FactSet.