Update articol:

Arabia Saudită are de plătit facturi de ordinul miliardelor de dolari către Bechtel, FCC şi Salini Impregilo

Arabia Saudita

Compania americană Bechtel Corp. şi alte firme internaţionale de construcţii au de recuperat mai multe miliarde de dolari de la guvernul Arabiei Saudite pentru lucrările efectuate la reţeaua de metrou din Riad, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, citate de Agerpres.

Bechtel ar avea de recuperat aproximativ un miliard de dolari pentru acest proiect, un punct central din strategia guvernului de la Riad de a decongestiona traficul în capitala Arabiei Saudite. Celelalte companii implicate în acest proiect – firma spaniolă Fomento de Construcciones & Contratas SA, compania britanică WS Atkins Ltd. şi firma italiană Salini Impregilo SpA, care între timp a fost rebotezată Webuild – au acumulat şi ele facturi neplătite în valoare de mai multe miliarde de dolari, însă cea mai mare sumă o are de recuperat Bechtel, susţin sursele citate de Bloomberg.

Plăţile restante au legătură cu întârzierile înregistrate de lucrările de construcţii şi depăşirile de costuri provocate de pandemia de coronavirus, care a blocat unii muncitori în afara regatului şi a făcut dificilă continuarea lucrărilor într-un ritm susţinut, susţin sursele. Disputa legată de facturile neplătite a ajuns şi la nivel diplomatic, după ce ambasadele SUA, Franţei şi Spaniei au trimis o scrisoare guvernului saudit.

Firmele care lucrează pentru guvernul saudit se plâng de mai mulţi ani de neplata facturilor, după ce prăbuşirea preţului la petrol în 2015 a determinat autorităţile de la Riad să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Chiar dacă aceste măsuri au ajutat la un control mai strict al cheltuielilor statului, au afectat încrederea sectorului privat care se bazează pe contractele guvernamentale.

Oficialii de la Riad susţin că sunt decişi să plătească la timp facturile şi au luat măsuri pentru a rezolva problema. Însă, prăbuşirea cotaţiei barilului de petrol în primăvara anului trecut pare să fi provocat noi întârzieri la plăţile către unele companii, chiar dacă problema nu mai este la fel de gravă ca în trecut.

Metroul din Riad este un punct central din planurile prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, vizând dublarea suprafeţei capitalei Arabiei Saudite şi transformarea acesteia într-un hub internaţional de afaceri. Este vorba de unul din cele mai mari proiecte de metrou din lume cu şase linii construite de trei consorţii, iar sursele susţin că lucrările sunt gata în proporţie de aproximativ 90%.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022