Update articol:

Arabia Saudită refuză să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul fără crearea unui stat palestinian

Benjamin Netanyahu Benjamin Netanyahu/ Sursa foto: twitter.com

Arabia Saudită nu îşi va normaliza relaţiile cu Israelul fără crearea unui stat palestinian, a declarat vineri ministrul afacerilor externe al acestei puternice monarhii din Golf, pe fondul îndemnurilor discrete ale statului israelian, informează AFP, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan au discutat joi, făcând aluzie la Arabia Saudită, despre posibilitatea de a “extinde” Acordurile Abraham, care au oficializat relaţiile dintre Israel şi mai multe ţări arabe.

“O adevărată normalizare şi o adevărată stabilitate nu vor veni decât dându-le palestinienilor speranţă şi demnitate, ceea ce necesită crearea unui stat al lor”, a declarat Faisal bin Farhan, şeful diplomaţiei saudite, într-o înregistrare video postată vineri pe Twitter.

Principalul exportator de ţiţei din lume şi cea mai mare economie arabă, Arabia Saudită este un foarte apropiat partener al SUA, dar a refuzat mereu să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul din cauza ocupaţiei şi colonizării de către statul israelian a teritoriilor palestiniene, notează AFP.

Israelul ocupă teritoriile palestiniene din 1967 şi îşi continuă politica de colonizare cu populaţie evreiască, politică denunţată de ONU, ONG-uri şi comunitatea internaţională, inclusiv de cei mai apropiaţi parteneri ai statului israelian, adaugă sursa citată.

Casa Albă a precizat joi că Jake Sullivan a informat în legătură cu opoziţia Washingtonului faţă de tot ce ar pune în cauză “viabilitatea” unui viitor stat palestinian.

Riadul nu s-a opus Acordurilor Abraham semnate sub egida Washingtonului la sfârşitul lui 2020 de Israel şi mai multe ţări arabe, printre care unele din Golf apropiate de Arabia Saudită, precum Bahrain şi Emiratele Arabe Unite.

Însă Arabia Saudită a reiterat de mai multe ori că respectarea drepturilor palestinienilor este o condiţie indispensabilă pentru ca ea să semneze un astfel de acord cu israelienii.

Benjamin Netanyahu estimează la rândul său că normalizarea cu Arabia Saudită ar permite facilitarea unui acord israeliano-palestinian, chiar dacă bunele relaţii cu Emiratele Arabe nu au deschis nici cea mai mică perspectivă pentru o evoluţie în procesul de pace.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023