Update articol:

Opinie Dr. Radu Enache: După pandemie, 5G!

Asta ne mai lipsea! – ar putea spune omul simplu, chinuit de privațiunile stărilor excepționale de până acum și de spectrul unei crize economice majore în toamnă.

Și totuși, istoria ne-a arătat că toate marile catastrofe au fost urmate de momente de „accelerare tehnologică”, în care mari invenții au devenit, brusc, accesibile publicului larg. Radioul, după Primul Război Mondial, televiziunea, după Al Doilea Război Mondial (și după epidemia de gripă spaniolă!), sau internetul și telefonia mobilă, după marile schimbări politice din anii 90, sunt trei exemple izbitoare. Bineînțeles, mecanismele dezvoltării sunt mult mai nuanțate, dar este clar că problemele complexe generate de restructurări dramatice au nevoie de soluții care aduc cu ele instrumente tehnice pe măsură.

În lunile din urmă, firesc, am fost interesați cu toții mai ales de noutățile despre răspândirea pandemiei COVID-19. Știrile despre tehnologia 5G s-au retras din prim-planul agendei mass media, dar nu au dispărut de tot. Discret, ele sugerează o tendință pe cât de logică, pe atât de fermă: noua Comisie Europeană pare decisă să nu rateze momentul implementării 5G. Această evoluție este vizibilă din trei perspective: 1. informarea publicului, 2. relația cu SUA și 3. păstrarea pe masă a tuturor opțiunilor în privința ofertelor 5G.

Cu mai puțin de un an în urmă, publicul larg nu știa mare lucru despre 5G, ar ceea ce știa era mai ales din zona bazaconiilor alarmiste: că 5G ne prăjește creierii, că antenele omoară păsări, că e un complot mondial etc. Multe dintre aceste bazaconii sunt alimentate de temerile „normale” ale oamenilor în fața unor noutăți tehnologice greu de înțeles doar cu o pregătire școlară generală. Totodată, există bănuieli că asemenea zvonuri au fost susținute de interese comerciale. Ei, bine, în prezent se observă un efort serios, chiar din partea unor media pro-europene, de a prezenta și explica pe înțelesul tuturor avantajele implementării tehnologiei 5G.

Punctul critic rămâne relația Uniunii Europene cu SUA, mai precis cu actuala administrație de la Casa Albă. Dacă Donald Trump ar fi fost președinte în anii 50 ai secolului trecut, probabil că europenii ar fi executat ordinele de la Washington fără discuție. Acum, însă, Trump seamănă cu un elefant furios și orb într-un magazin de porțelanuri. Nu ne putem bucura de necazurile cetățenilor americani și e clar că administrația de la Casa Albă nu a găsit metodele de a poziționa corect SUA într-o lume multipolară.

Prin contrast, Uniunea Europeană pare să se fi trezit din starea de confuzie generată de BREXIT și adâncită, lunile trecute, de pandemie. Analiza realistă a situației este primul pas spre redresare. Uniunea a ieșit slăbită din BREXIT, iar SUA par a fi o parte a problemei, nu o parte a soluției. Răceala Angelei Merkel față de proxima întrunire a G7 poate fi citită în corelație cu preluarea, de la 1 iulie, a președinției Uniunii de către Germania, dar și cu acum cu amânata reuniune UE-China. Germania, cel puțin, a înțeles că în acest moment o bună relație cu China este indispensabilă amortizării șocului crizei economice care va marca sfârșitul lui 2020. Până și cei mai reticenți comentatori europeni au trebuit să recunoască faptul că țările din Extremul Orient, în primul rând, China, dar și Coreea de Sud, Japonia sau Vietnamul, au gestionat mult mai bine pandemia și au revenit rapid în zona de creștere economică. Centrul de greutate al economiei mondiale, dar și cel al inovației tehnologice s-au mutat clar în Asia de Est. Europa nu poate ignora acest fapt decât cu prețul căderii în segmentul al doilea al puterii globale.

Germania, dar și Franța sau Italia au preferat să se distanțeze de sugestiile lui Donald Trump de a nu permite implementarea sistemelor 5G pe baza tehnologiei Huawei. În cele mai importante economii europene (dar și în altele mai mici, un exemplu fiind Ungaria vecină), opțiunea Huawei nu numai că a rămas pe masă, dar a și început să fie folosită. Huawei are de departe, la ora actuală, cea mai bună ofertă pentru tehnologia și echipamentele 5G. Europenii nu ar trebui să uite că, dacă vrei să recuperezi un timp pierdut, trebuie să iei avionul, nu trotineta!

Și încă un lucru extrem de important: Huawei nu este identic cu China, după cum nici China nu este același lucru cu Huawei! Pentru necunoscători, diferența asta nu spune nimic, dar pentru cei ce știu să înțeleagă aceasta este o cheie a viitorului.

Mersul istoriei este inexorabil: revoluția tehnologică dictează direcția, iar „partea bună” este întotdeauna aceea care oferă majorității oamenilor siguranța unui trai mai bun.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021