Update articol:

Asasinul judecătorului Giovanni Falcone, “vânătorul de oameni” al mafiei siciliene, a fost eliberat după 25 de ani de închisoare

Giovanni Falcone (n. 18 mai 1939, Palermo – d. 23 mai 1992, Capaci) a fost un magistrat Italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra, potrivit wikipedia.
Giovanni Brusca, omul care a detonat bomba ce l-a ucis pe judecătorul Giovanni Falcone în 1992 și apoi a trădat Mafia siciliană, a fost eliberat din închisoare după ce și-a executat pedeapsa de 25 de ani, provocând durere și furie rudelor celor pe care i-a ucis, transmite Reuters.

Brusca, în vârstă de 64 de ani, a fost arestat în 1996, la patru ani după atacul care i-a ucis pe Falcone, soția acestuia și trei polițiști. Ulterior, acesta a ajutat procurorii în lupta împotriva clanurilor Cosa Nostra.

Uciderea lui Falcone, urmată, după două luni, de cea altui magistrat anti-mafia, Paolo Borsellino, a fost unul dintre cele mai notorii episoade din lunga și sângeroasa luptă a Italiei contra crimei organizate.

Brusca, cunoscut sub numele de „ucigaș de oameni”, și-a recunoscut rolul în peste 100 de crime, inclusiv moartea unui băiat de 14 ani, Giuseppe Di Matteo, care a fost ucis și dizolvat în acid, deoarece era fiul unui informator mafiot.

“El a colaborat cu justiția doar pentru a obține beneficii, nu a fost o alegere personală”, a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera Rosaria Costa, văduva unui polițist care a murit în atentatul Falcone.

Maria Falcone, sora judecătorului, a spus că este „întristată” de știrea eliberării lui Brusca, dar că legea i-a dat acestuia dreptul de a părăsi închisoarea.

Brusca a furnizat anchetatorilor informații despre mai multe atacuri mortale ale Cosa Nostra efectuate în anii 1980 și 1990 și a depus mărturie într-un proces privind presupuse negocieri între oficiali italieni și mafioți pentru oprirea atentatelor cu bombă.

Brusca – căruia i s-a acordat deja concediu temporar din închisoare în mai multe rânduri – va fi eliberat condiționat timp de patru ani, a informat presa italiană.

„Indiferent de ceea ce s-ar putea crede despre atrocitățile pe care le-a comis la acea vreme, a existat o colaborare … Să nu uităm că a dat informații despre atentatele cu bombă atât în ​​Sicilia, cât și în Italia continentală”, a declarat pentru Reuters procurorul șef antimafie, Federico Cafiero De Raho.

„În mod clar, judecătorii au crezut că aceasta este termenul de închisoare adecvat”, a adăugat el.

Mai mulți politicieni italieni au condamnat eliberarea lui Brusca. „Aceasta nu este„ justiția ”pe care o merită italienii”, a spus Matteo Salvini, șeful Ligii de dreapta care conduce în sondajele de opinie.

Giovanni Falcone (n. 18 mai 1939Palermo – d. 23 mai 1992Capaci) a fost un magistrat Italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra, potrivit wikipedia.

Povestea vieții sale este similară cu cea a celui mai bun prieten al lui, Paolo Borsellino. Ambii proveneau dintr-un cartier sărac al orașului Palermo, au avut cariere ca magistrați Anti-mafia, și au avut aceeași tristă soartă: au fost uciși (la mai puțin de două luni diferență) în atacuri cu bombe în anul 1992. Ca recunoaștere a eforturilor lor în procesele anti-mafia, ei au fost numiți “eroii ultimilor 60 de ani” în numărul din 13 noiembrie 2006 al revistei Time Magazine.

Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi care a început pe 10 februarie 1986 și s-a terminat pe 16 decembrie 1987. Din 474 mafioți acuzați inițial, 360 au fost condamnați pentru crime grave, inclusiv 119 in absentia. Unul din cei mai importanți factori în proces a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator. Cu Falcone a preferat Buscetta să vorbească atunci când a denunțat secretele Mafiei, pentru că, după cum însuși Buscetta a susținut ulterior, în timp ce alți magistrați și detectivi l-au luat de sus, Falcone l-a tratat cu respect.

Falcone a fost ucis împreună cu soția sa, Francesca Morvillo (ea însăși magistrat), și trei polițiști: Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani, în Capaci pe autostrada dintre Aeroportul Internațional Palermo și orașul Palermo pe 23 mai 1992. Mașina în care călătorea a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată într-un șanț săpat pe marginea drumului. Când a trecut peste bombă, conducea cu aproximativ 160 km/h.

Crima a fost pregătită de Salvatore Riina ca răzbunare pentru condamnarea de către Falcone a zeci de mafioți în Procesele Maxi. În operațiunile anti-mafia ce au urmat morților lui Falcone și Borsellino, Riina a fost arestat și acum execută o condamnare la închisoare pe viață pentru uciderea celor doi magistrați, precum și pentru alte crime. Alt mafiot condamnat pentru uciderea lui Falcone este Giovanni Brusca, un asociat de-al lui Riina care a recunoscut că a detonat explozibilii.

Aeroportul Internațional Palermo este cunoscut și sub numele Aeroportul Falcone-Borsellino în onoarea lui Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

 

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023