Update articol:

ASF cere conducerii SIF Oltenia să elimine metoda votului cumulativ, prevăzută pentru alegerea a cinci administratori, pe motiv că nu a fost introdusă legal în convocator

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cere conducerii SIF Oltenia (SIF5) să elimine metoda votului cumulativ, prevăzută pentru alegerea a cinci administratori la AGA din 29 octombrie, pe motiv că nu a fost introdusă legal în convocator, arată o decizie a ASF, de azi. Autoritatea susține că aplicarea în mod obligatoriu a metodei votului cumulativ se poate realiza doar la cererea unui acționar semnificativ.

ASF a decis: “Se instituie în sarcina Consiliului de administrație al SIF OLTENIA SA obligația de a adopta, în termen de cel mult 5 zile de la data emiterii deciziei, măsurile necesare modificării si publicării în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a ordinii de zi a AGOA convocată pentru data de 29/30.10.2020, in sensul introducerii pe ordinea de zi a AGOA a tuturor punctelor solicitate de acționarii S.I.F. Banat-Crișana S.A. și S.I.F. Muntenia S.A. prin cererea înregistrată la S.I.F. Oltenia S.A. sub nr. 5514/01.09.2020, respectiv inclusiv a rezoluției care vizează Alegerea a cinci administratori ca membri ai consiliului de administralie al Societății de Investiții Financiare Oltenia S.A. pentru un mandat cu durata de 4 ani, care își vor exercita mandatul de la data autorizării acestora de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, urmată de înregistrarea acestora la oficiul registrului comerțului.”

SIF Oltenia (SIF5) a convocat acționarii, pe 29 octombrie, pentru alegerea unui Consiliu de Administrație de cinci membri, după modificarea actului constitutiv.

Dar, in prezent, pe ordinea de zi se regăsește alegerea, cu aplicarea metodei votului cumulativ, a cinci administratori ca membri ai consiliului de administrație al Societății de Investiții Financiare Oltenia SA, pentru un mandat cu o durată de 4 ani.

ASF apreciaza ca “rezoluția de la pct. 4 aferent ordinii de zi a AGOA convocata pentru data de 29/30.10.2020 privind: „Alegerea, cu aplicarea metodei votului cumulativ, a cinci administratori ca membri ai consiliului de administrație al Societății de Investiții Financiare Oltenia SA, pentru un mandat cu o durată de 4 ani, care își vor exercita mandatul de la data autorizării acestora de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, urmată de înregistrarea acestora la Oficiul Registrului Comerlului ”, încalcă prevederile legale întrucât:

  • cererea formulată de acționarii S.I.F. Banat-Crișana S.A. și S.I.F. Muntenia S.A. în data de 01.09.2020 nu a fost respectata, reprezentanții societății înțelegând să elimine punctul care viza: „alegerea a cinci administratori ca membri ai consiliului de administratie al Societălii de Investirii Financiare Oltenia SA ” și să introducă în loc un punct care vizează: „Alegerea, cu aplicarea metodei votului cumulativ, a cinci administratori ca membri ai consiliului de administrație al Societăłii de Investirii Financiare Oltenia SA”, nefiind astfel respectate prevederile art. 92 alin. (23) din Legea nr. 24/2017; aplicarea in mod obligatoriu a metodei votului cumulativ se poate realiza doar la cererea unui acționar semnificativ, nefiind astfel respectate prevederile art. 84 alin. (l) din Legea nr. 24/2017.”

Decizia ASF a fost transmisă direct Bursei de Valori București, spre publicare.

Modificarea actului constitutiv, în baza căreia a fost convocată AGA pentru alegerea a cinci administatori a venit după ce deciziile AGA SIF Oltenia din 9 mai 2019 au devenit executorii, în urma deciziilor instanței.

Tribunalul Dolj a respins, in iunie, anularea deciziilor AGA SIF Oltenia din 9 mai 2019, care vizau și reducerea numărului de administratori, pe motiv că reclamanții – Voltinvest și Liviu Ungureanu – nu au calitate procesuală.

Acționarii SIF Oltenia (SIF5) au decis, pe 9 mai 2019, modificarea actului constitutiv, astfel încât să fie înființat un Comitet investițional, dar și să se reducă numărul administratorilor de la 7 la 5, propuneri făcute de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care dețin împreună acțiuni reprezentând 5,00% din capitalul social al SIF Oltenia.

Aceste decizii au fost contestate în instanță, în două procese – de către Voltinvest și Liviu Ungureanu.

Anterior AGA din mai 2019, propunerile au fost contestate din punct de vedere al legalității de Tudor Ciurezu, directorul general al SIF5.

BVBStiri BVB