Update articol:

ASF: Investiția Fondului de pensii NN în acțiunile Wirecard AG nu a avut impact asupra evoluției fondului, al cărui VUAN a înregistrat o evoluție pozitivă pe durata deținerii acțiunilor respective și până în prezent

*ASF: “Investiția FPAP NN în acțiunile emitentului Wirecard AG a fost efectuată cu respectarea tuturor prevederilor legale cu privire la investițiile fondurilor de pensii administrate privat și a prospectului schemei de pensii”

Investiția fondului de pensii (pilon II) NN în acțiunile emitentului Wirecard AG a fost de aproximativ 0,7% din activul total al fondului, neavând impact asupra evoluției fondului, al cărui VUAN a înregistrat o evoluție pozitivă pe durata deținerii acțiunilor respective si până în prezent, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la solicitarea Financialintelligence.ro.

“Reglementările legale în vigoare, privind investițiile fondurilor de pensii private, conțin limitări clare privind expunerea pe emitenți, tocmai pentru a limita expunerea excesivă față de anumiți emitenți sau grupuri de emitenți, cu rolul de a reduce riscul asociat unei evoluții nefavorabile, indiferent de cauza acesteia”, ne-a transmis ASF.

Presa a relatat faptul că fondul de pensii NN a investit în Wirecard, procesator de plăți, care este subiectul unui scandal de proporții. Acțiunile Wirecard s-au prăbușit după ce compania a dezvăluit că aproximativ 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în numerar au dispărut din contabilitate.

Oficialii NN nu au dorit să dezvăluie performanța investiției în Wirecard, limitându-se să spună că la finalul anului 2019 plasamentul reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului administrat de NN Pensii, moment după care nu s-au mai făcut achiziții, iar la începutul lunii mai, fondul nu mai avea Wirecard în portofoliu.

ASF nu a găsit nereguli în privința acestei investiții. Oficialii Autorității ne-au transmis: “Investiția FPAP NN în acțiunile emitentului Wirecard AG a fost efectuată cu respectarea tuturor prevederilor legale cu privire la investițiile fondurilor de pensii administrate privat și a prospectului schemei de pensii. A.S.F. a întreprins, în cadrul activității de control permanent (off-site-supervision), toate măsurile legale de monitorizare a activității investiționale a administratorilor de fonduri de pensii private în vederea protejării intereselor participanților, dintre care menționăm: monitorizarea zilnică a evoluției VUAN-urilor fondurilor de pensii private, analiza săptămânală a tranzacțiilor efectuate de către fondurile de pensii private, analiza rapoartelor de risc, de control intern și de audit intern întocmite de către administratori, analiza situațiilor financiare ale fondurilor de pensii private, analiza procedurilor de investiții și de risc ale administratorilor.”

La momentul investiției fondului de pensii NN (pilon II – pensii private obligatorii), compania Wirecard AG (procesator german de plăți) a răspuns inclusiv nevoii de diversificare geografică și sectorială, care determină în principal distribuția riscului la nivelul întregului portofoliu pe care îl administra, au explicat oficialii NN Pensii, la solicitarea Financiaintelligence.ro. În plus, compania era parte din indicele DAX, iar perspectivele de creștere ale acesteia, dar și ale sectorului, erau clar conturate, au mai transmis reprezentanții NN.

Din rapoartele semestriale NN, coroborate cu cele trimestriale ale Autorității de Supraveghere Financiară, rezultă că fondul NN a cumpărat inițial acțiuni Wirecard, în perioada septembrie-decembrie 2018 și le-a vândut în perioada ianuarie- aprilie 2020.

Potrivit rapoartelor NN, în decembrie 2019, fondul avea titluri Wirecard de 65 milioane lei (0,39% din porofoliu), în iunie 2019, participația urcase la 103,2 milioane lei (0,53% din portofoliu), pentru a ajunge la 129,65 milioane lei (0,59% din portofoliu), la 31 decembrie 2019.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)