Update articol:

ASF: Şapte societăţi de asigurare au un grad bun de conformare privind indicatorii specifici activităţii de protecţie a consumatorilor

Autoritatea de Supraveghere Financiara
Şapte societăţi de asigurare se încadrează într-un grad bun de conformare în ceea ce priveşte cei trei indicatori specifici activităţii de protecţie a consumatorilor, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

“Analiza comparativă a valorilor celor trei indicatori specifici calculaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a stabili gradul de conformare a conduitei societăţilor de asigurare relevă următoarea situaţie: şapte societăţi de asigurare se încadrează într-un grad bun de conformare, o societate de asigurare se situează într-un grad de conformare redus, iar o altă societate de asigurări are un grad mediu de conformare în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi a nevoilor financiare ale consumatorilor săi, dar se încadrează la un grad de conformitate redus privind ceilalţi indicatori”, se menţionează în comunicat.

Analiza indicatorilor specifici activităţii de protecţie a consumatorilor pentru piaţa asigurărilor – reasigurărilor a fost efectuată pentru societăţile de asigurare care au înregistrat cele mai multe petiţii şi informări de neconformitate la ASF. Au fost luate în calcul 17.745 de petiţii şi informări de neconformitate unice soluţionate la ASF, transmise doar pentru societăţile de asigurare din România autorizate de către ASF conform Agerpres.

Cei trei indicatori, care au fost creaţi după modele utilizate la nivel internaţional, sunt: indicatorul număr petiţii şi informări de neconformitate unice/număr contracte – Ip/contracte – exprimă gradul de conformitate a produselor unei societăţi cu drepturile şi nevoile financiare ale consumatorilor de asigurări; Indicatorul număr petiţii şi informări de neconformitate unice/număr daune avizate – Ip/daune – exprimă gradul de îndeplinire a obligaţiilor societăţii în activitatea de instrumentare şi lichidare a dosarelor de daună; Indicatorul număr petiţii şi informări de neconformitate unice soluţionate favorabil/număr daune avizate – Ipf/daune – exprimă gradul de conformitate a soluţiilor adoptate în dosarele de daună cu prevederile legale/contractuale.

Potrivit ASF, pe baza analizei acestor indicatori a fost realizată o încadrare a entităţilor supravegheate şi/sau reglementate de către instituţie, în grade de conformare bune, medii şi reduse, în funcţie de plafoanele de 100%, 101% – 200% şi peste 200% astfel: valorile indicatorilor sub nivelul de referinţă al pieţei de 100% denotă un grad bun de conformare. Indicatorii cu valori între 100% şi 200% denotă un grad mediu de conformare. Indicatorii cu valori peste 200% denotă un grad scăzut de conformare.
Totodată, un procent cât mai mic al indicatorului respectiv arată un grad cât mai mare de conformitate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017