Update articol:

Ciprian Muscă, ASFOR: Declarațiile europarlamentarului Thomas Waitz despre sectorul forestier românesc sunt false și fac rău României

Ciprian Musca, ASFOR

Declarațiile făcute de Thomas Waitz, europarlamentar din Austria și membru al Partidului Verde European, care a vizitat recent România și a lansat o serie de acuzații false la adresa sectorului forestier românesc și a instituțiilor care îl gestionează au nevoie de câteva răspunsuri ferme cu atât mai mult cu cât sectorul forestier din România este unul dintre cele mai controlate de către instituțiile statului, a transmis în această dimineață, printr-un comunicat de presă, Asociația Forestierilor din România (ASFOR).

Europarlamentarul Thomas Waitz (grupul Verzilor) a declarat, recent, la Iaşi, că România a primit avertismente din partea UE şi are la dispoziţie trei luni pentru a rezolva problema defrişărilor ilegale, în caz contrar riscând să primească sancţiuni dure de la nivel european.

Ciprian Muscă, Președintele ASFORspune: “Una dintre minciunile grave lansate de dl Waitz este că țara noastră ar mai avea trei luni pentru a rezolva problema infringement-ului pe păduri deschis în februarie 2020. Fals! Există un calendar convenit cu reprezentații Comisiei Europene în acest sens, iar toate termenele au fost respectate.

De asemenea, declarațiile acestui domn privind infracționalitatea forestieră în creștere sunt spectaculoase, dar lipsite de orice dovadă sau argument tehnic. Domnia-sa ignoră progresele făcute de sectorul forestier românesc în ceea ce privește sistemul de urmărire a trasabilității lemnului, așa cum ignoră și evoluția legislației în domeniu.

Înțelegem preocuparea pentru păduri a celor care, calificați sau deloc pricepuți în domeniu, își imaginează că fac un bine societății, pozând sau chiar asumându-și poziția de avocați ai unui mediu curat. Câtă vreme există în spatele demersurilor lor bun-simț și preocupare reală pentru această temă, oricine poate  participa la dezbateri pe acest subiect, pentru că dezbaterea onestă are loc în spiritul adevărului.

Democrația devine însă o paradigmă prost înțeleasă atunci când cineva, oricine, lansează enormități, emite judecăți de valoare, face declarații false sau manipulează, doar pentru că își imaginează că are acest drept. Iar lucrurile sunt cu atât mai grave în cazul dlui Thomas Waitz, care și-a legitimat pozițiile publice doar cu statutul său de europarlamentar, nu cu dovezi, cercetări sau studii.

Respectăm instituția parlamentarului pentru că este chintesența democrației. Dar așteptăm responsabilitate maximă din partea celui ales de oameni să îi reprezinte. În momentul în care responsabilitatea dispare, parlamentarismul devine doar o (nouă) sursă de ură și dezbinare în societate.

Forestierii români răspund rar acuzațiilor nefondate și campaniilor manipulatoare. Forestierii și silvicultorii muncesc, au grijă de această extrem de importantă resursă națională, pădurea, care, așa cum am mai spus, este poate ultima care ne mai aparține.

Traficul de minciuni la nivel înalt trebuie amendat! Nu știm și nici nu ne interesează ce îl mână în luptă pe acest domn. Poate fi doar dorința de a câștiga capital de imagine. Poate fi mai mult decât atât. Dar abuzul de acuzații false, dincolo de faptul că îl descalifică pe dl Waitz, face rău sectorului forestier românesc și face rău României”.

  • Europarlamentarul Thomas Waitz: România a primit avertismente din partea UE din cauza defrişărilor ilegale

Thomas Waitz a venit, recent, la Iaşi pentru a lua parte la o dezbatere privind “Viitorul pădurilor” dar şi pentru a vizita Codrii Iaşilor,  evenimente organizate de Green European Foundation şi Agent Green împreună cu grupul de iniţiativă civică Codrii Iaşilor.

“Am călătorit în multe ţări şi am venit aici să văd care este situaţia, pentru că sunt multe probleme privind despăduririle. Am fost în mai multe zone ale României pentru a vedea situaţia. De aceea am venit şi aici, să văd în această după amiază Codrii Iaşilor. (…) Din păcate, toată această cantitate de lemn furată din pădurile din România nu se compară cu alte ţări. Este o cantitate foarte mare. România este considerată într-un fel ca fiind oaia neagră a Europei. Deja a primit avertismente din partea UE. România mai are trei luni pentru a rezolva această situaţie. Este un adevărat dezastru ceea ce se întâmplă în ţara dumneavoastră din cauza acestor păduri tăiate, mai ales că sunt foarte multe păduri importante şi seculare. Este foarte important ca România în aceste trei luni să oprească aceste despăduriri”, a afirmat eurodeputatul.

El a dat asigurări că va face presiuni în UE pentru a implementa strategii referitoare la păduri.

 

 

 

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (08/08/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 01-05.08.20222

MedLife S.A. (M) (08/08/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 1 -5 august 2022

TERAPLAST SA (TRP) (08/08/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 1 august -5 august 2022

Erste Group Bank AG (EBS) (08/08/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014