Update articol:

Asociaţia Energia Inteligentă susţine: “Închiderea AIK ENERGY poate aduce prețuri mai mici la gaze pentru foștii clienți”

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta

AIK Energy este în incapacitate de plată urmare a blocării conturilor de către mai multe bănci și nu mai poate derula plăţi, respectiv nu mai poate cumpăra și vinde gaze, susţine Asociaţia Energia Inteligentă, explicând: “În acest sens, pentru ca toți clienții acestuia să nu rămână fără gaze în plină iarnă, conform legislației în vigoare se prevede să existe un Furnizor de Ultimă Instanţă (FUI) numit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, care urmează să livreze gaze naturale timp de 3 luni, timp în care consumatorii trebuie să-și caute un alt furnizor de gaze.

Prețul pe care-l vor plăti consumatorii la gaze la noul furnizor – FUI (dacă clientul este din partea de sud a țării) este de 106,23 lei/MWh în luna noiembrie 2020, probabil circa 109 lei/MWh în luna decembrie 2020 și probabil circa 111 lei/MWh, în luna ianuarie 2021 (prețuri fără TVA).

Un consumator care a încheiat contract cu AIK în luna iunie 2020 are în contract un preț de cca 112 lei/MWh. Astfel, în perioada următoarelor 3 luni, consumatorii casnici care au fost notificați de AIK de rezilierea contractului probabil vor avea un preț mai bun decât îl aveau la AIK și vor avea de câștigat.

Important este ca în această perioadă de 3 luni fiecare consumator să-și caute un alt furnizor de gaze și să încheie un alt contract.

În momentul de față prețurile la gaze sunt sub 100 lei/MWh, astfel încât se poate obține pentru următoarele luni un preț mai mic decât cel avut în contractul cu AIK.

Notificarea rezilierii contractului de către AIK cu clienții săi le aduce acestora prețuri mai mci (cel puțin luna noiembrie 2020) decât prețurile avute. În piaţa liberă astfel de situaţii se mai pot întâmpla”.

 

Opcom: AIK Energy este suspendat de la tranzacționare pentru o perioadă de 3 luni, timp în care poate înlătura cauza ce a condus la această decizie

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021