Update articol:

Asociatia pentru Protecţia Consumatorilor: “Tehnologia 5G – profituri imense pentru industrie, cancere şi boli cardiovasculare pentru cetăţeni”

www.apc-romania.ro www.apc-romania.ro

APC: “Compania de asigurări Lloyds din Londra refuză să încheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiilor wireless 5G” * APC: “Rusia nu va vinde frecvenţe pentru tehnologia 5G”  * APC:Orașul Florența aplică principiul precauției, refuzând să permită instalarea rețelei 5G”  * APC:Primăria orașului Bruxelles a oprit planurile de lansare a rețelelor 5G” 

APC: “140 de articole științifice publicate numai în 2018 pe plan internațional, evidențiază impactul negativ asupra sănătății și, mai ales efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate” 

Asociația Pro Consumatori, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, lansează Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”. Prin intermediul acestei campanii, Asociaţia vrea să atragă atenția autorităţilor statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni şi orice altă formă de viaţă. 

“Guvernul României vinde sănătatea românilor pe câteva miliarde de lei care se vor obține din vânzarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvențe specifice tehnologiei 5G. Asociația Pro Consumatori somează Guvernul României să aplice principiul precauției, așa cum au procedat și alte state sau orașe europene, în privința tehnologiei 5G, și să oprească orice demers în vederea realizării operabilității acestei tehnologii. În prezent există în lume mii de studii realizate de insitute de cercetare și universități de prestigiu, referitoare la impactul devastator generat de folosirea acestei tehnologii asupra mediului și ființelor vii!” a precizat  conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.  

APC menționează: “În prezent se promovează puternic implementarea noilor rețele de telecomunicații 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere și de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, și respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de EUR sau dolari pentru operatorii de rețele mobile și agențiile guvernamentale care reglementează licențele. La modă este realitatea virtuală și internetul lucrurilor, așa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această rețea, pierzându-și individualitatea de ființă umană liberă.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a pus cu mare discreţie, timp de 30 de zile la final de 2018, în discuţie asa-zis publică şi a promovat rapid Strategia națională pentru implementarea 5G în România.

S-a trecut în 2019 la etapa testelor de implementare în teren, la București de către Vodafone și la Florești din județul Cluj de către Orange, fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstarii consumatorilor de servicii de telefonie mobilă și internet wireless. Despre dezavantajele privind securitatea datelor personale se vorbește tangențial, mai mult din perspectiva vulnerabilității sistemelor instituționalizate de date. Aspectele privind securitatea datelor instituționalizate sunt publicate doar pentru eliminarea concurenței puternice a gigantului chinez de telecomunicații Huawei.         

Nimic nu scapă oficial despre efectele negative asupra sănătății, bunăstarii oamenilor şi a mediului. Dacă se mai fac auzite voci neoficiale despre acest subiect, mai mult în mediul online, atunci acestea sunt rapid contracarate ca vehiculând probleme de mult timp reglementate în Uniunea Europeană sau promovând informații neconfirmate, chiar tendențioase, contrare progresului tehnologic cu orice preț. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de ţări au semnat o petiţie cerând un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, până când se va dovedi că nivelul de radiaţii la care vom fi expuși cu toţii este sigur.

Înca din 2011 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţiile telefoniei mobile drept un posibil cancerigen, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral, motivând astfel: «În cazul moleculelor vii, oscilaţiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunităţii organismului şi la scăderea coeziunii ţesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiaţiilor electromagnetice, care cresc exponenţial, adică proporţional, în funcţie de apropierea faţă de instalaţiile ce le produc».Astfel, telefonia mobilă intră în aceeași categorie cu DDT-ul și cu vaporii de benzină. Cu toate acestea, conform Institutului Naţional pentru Cancer din SUA (https://www.cancer.gov/), doar «un număr limitat de studii au evidenţiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral…, dar cele mai multe studii nu au găsit nicio legătură», iar poziţia oficială a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC, https://www.cdc.gov/) din aceeaşi tară este că «nu există dovezi știinţifice care să dea un răspuns concret la această întrebare. Nu știm sigur dacă radiaţiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viaţă». 

În domeniul radiațiilor rețelelor 5G am identificat peste 140 de articole tehnice și științifice publicate numai în 2018 pe plan internațional, care evidențiază impactul negativ asupra sănătății și mai ales efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate. Totuși, dovezile clinice acumulate despre oameni bolnavi, sensibili şi afectaţi de electrosmog, dovezi experimentale legate de distrugerea ADN, a celulelor şi organelor într-o largă varietate de plante şi animale, precum şi dovada epidemiologică a faptului că majoritatea afecţiunilor civilizaţiei moderne: cancer, boli de inimă şi diabet sunt, în mare parte, cauzate de poluarea electromagnetică. Toate acestea constituie subiectul unei baze de articole de literatură științifică cu mai mult de 10000 studii de specialitate. Nicio persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va avea capacitatea de a evita expunerea, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, la niveluri de radiaţie din domeniul microundelor, care sunt de zeci până la sute de ori mai mari decât ceea ce există în acest moment. Densitatea planificată a transmiţătoarelor de frecvenţe pentru telecomunicații este imposibil de imaginat. În plus faţă de milioanele de staţii 5G noi de pe Pământ vor fi şi 20.000 sateliţi în spaţiu pe orbită geostaționară pentru aproximativ 200 miliarde de dispozitive mobile cu caracter receptor-transmiţător.

Unele frecvențe utilizate de staţiile de telecomunicaţii 5G, cum este cea de 23,8 GHz, pot furniza semnături identice cu cele ale vaporilor de apă, determinând astfel sateliţii de meteorologie să furnizeze informaţii eronate. «Nu am ști dacă semnalul este complet natural», a spus Jordan Gerth, meteorolog la Universitatea din Wisconsin-Madison. În consecinţă prognozele ar deveni mai puțin corecte, dacă meteorologii încorporează aceste date false în modelele lor, după cum se concluzionează într-un articol publicat în prestigioasa revistă “Nature”.

Pe de altă parte, corpul uman este constituit din apă în proporţie de peste 70% la adulți și peste 80% la copii. Noutatea absolută, îngrijorătoare pentru oamenii informați privind impactul asupra sănătății și bunăstării publice, este noua bandă de frecvente de 26 GHz repartizată pentru telecomunicații în România, foarte apropiată de 23,8 GHz, o frecvența de absorbție rezonanță a apei. Efectele de penetrare a frecventelor de telefonie mobilă actuală la nivelul capului sunt ilustrate mai jos.

Cercetătorii în neurologie au obiectivat prin termografie activitatea creierului, implicit reflectarea câmpurilor electrice, care se generează la nivelul acestuia, în activitatea psihomentală şi reciproc. Se observă că efectele remanente ale radiațiilor se manifestă la o adâncime mai mare în cutia craniană la copii, cu atât mai mare cu cât vârstă e mai mică și asta în condiții de absorbție nerezonanta. Creierul copiilor în creștere este în mod deosebit în pericol, deoarece absoarbe de două ori mai mult radiația comparativ cu creierul adulților. Rezonanța amplifică foarte mult efectele de absorbție. Înainte de această descoperire, psihofiziologii americani arătaseră că o reflectare similară are loc între activitatea psihomentală şi substanţele descărcate la nivel cerebral (neurotrasmiţători şi hormoni).       

Aşadar, activitatea electrică a creierului, cea chimică şi gândurile sau emoţiile unei persoane sunt intercorelate. Aceeaşi informaţie este oglindită în diferitele structuri ale fiinţei umane. Activitatea electrică a creierului nu este ecranată de niciun scut de protecţie antiradiaţii. Cutia craniană protejeaza doar faţă de acţiuni mecanice sau acţiuni ale factorilor climatici obişnuiţi: vânt, razele soarelui, ploaie. Deci, activitatea electrică a creierului este expusă oricărei influenţe electromagnetice exterioare, cu alte cuvinte, oricărui dispozitiv Wi-Fi şi oricăror emisii de unde electromagnetice.

Cu toate acestea, chiar și reglementările internaționale stabilite până acum pentru 2G și 3G, exemple fiind European Community July 1999.1 și ICNIRP April 1998.2 cu aceleași valori maxime pentru 950MHz și 1850MHz, nu sunt adoptate și respectate la fel în toate statele democratice. Italia, Elveția și Belgia au adoptat nivele acceptate mai scăzute decât în reglementările menționate, Germania a adoptat exact valorile statuate, iar Austria, Olanda, China, Japonia și SUA au făcut opinie separată,  adoptând valori mai mari. Deci, tocmai SUA, care nu recunoaște o asociere între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral, nu respectă nici reglementările internaționale în domeniul protecției populației.  Oare suntem doar cobai pentru multinaționalele din domeniul telecomunicațiilor?”

APC aminteşte câteva ştiri importante din mediul online care au ridicat semne de întrebare în domeniul comunicaţiilor şi sănătăţii publice:

1. Anglia, Lloyds din Londra, unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări din lume, refuză să incheie contracte de asigurare a sănătății față de efectele tehnologiilor wireless 5G (“Wi-Fi”): https://principia-scientific.org/lloyds-insurers-refuse-to-cover-5g-wi-fi-illnesses/, publicata in 12 februarie 2019;

2. Italia, un district al Romei a votat impotriva testelor 5G. Sunt de așteptat alte voturi pentru stoparea testelor 5G în patru consilii regionale, un consiliu provincial și alte consilii municipale din Italia: https://www.terranuova.it/News/Attualita/Un-Municipio-di-Roma-vota-contro-il-5G-cosa-fara-la-Giunta, publicata in 28 martie 2019;

3. Rusia, Ministerul rus al Apărării refuză să transfere frecvențe pentru 5G, ceea ce întârzie efectiv orice lansare de 5G timp de mai mulți ani: https://www.vedomosti.ru/technology/articles/2019/03/28/797714-minoboroni-otkazalos-peredavat-5g, publicata in 28 martie 2019;

4. Italia, Florenta aplică principiul precauției, refuzând sa permita instalarea retelei 5G, referindu-se la “ambiguitatea și incertitudinea organismelor supranaționale și a organismelor private (cum ar fi ICNIRP)”, care “au poziții foarte diferite unul fata de celălalt, în ciuda dovezilor uriașe ale studiilor publicate privind impactul asupra sanatatii”: https://oasisana.com/2019/04/05/provoca-danni-al-corpo-firenze-frena-sul-5g-e-applica-il-principio-di-precauzione-approvata-con-voto-quasi-unanime-la-mozione-in-difesa-della-salute-notizia-esclusiva-oasi-sana/, publicata in 5 aprilie 2019;

5. Belgia, Ministrul Mediului a declarat ca Bruxelles opreste planurile de lansare a retelelor 5G, pentru ca nivelele de radiatii sunt imposibil de estimat si “Oamenii din Bruxelles nu sunt porci de Guineea, a căror stare de sănătate o pot vinde pentru profit”: http://www.brusselstimes.com/brussels/14753/radiation-concerns-halt-brussels-5g-for-now, publicata in 1 aprilie 2019;

6. Germania, germanii au semnat in masa o petitie pentru a determina Bundestag-ul sa dezbata stoparea acordarii licentelor 5G pana la lamurirea impactului asupra sanatatii: https://www.telecompaper.com/news/germans-petition-parliament-to-stop-5g-auction-on-health-grounds–1287962, publicata pe 4 aprilie 2019;

7. Olanda, Membrii Parlamentului din Țările de Jos insistă ca cercetarea în domeniul impactului radiațiilor să fie efectuată înainte de aprobarea rețelelor 5G: https://takebackyourpower.net/5g-the-dominoes-are-starting-to-fall/, publicata in 4 aprilie 2019;

8. SUA, Judecătorii de la Curtea Supremă din California au validat în unanimitate o ordonanță din San Francisco din 2011, care impune companiilor de telecomunicații obținerea de autorizații de la nivelul local, nu federal, înainte de a plasa antenele pe infrastructura orașului: https://zero5g.com/2019/california-supreme-court-sides-with-cities-in-small-cell-faceoff/, publicata in 5 aprilie 2019;

9. Elvetia, Cantonul Vaud a adoptat o rezoluție prin care solicită un moratoriu asupra instalarii antenelor 5G până la publicarea în această vară a unui raport privind 5G de către Oficiul Federal Elvețian pentru Mediu: https://takebackyourpower.net/5g-vaud-switzerland-adopts-moratorium/, publicata in 9 aprilie 2019;

10. Elvetia, Geneva adoptă o moțiune pentru un moratoriu privind 5G, cerând Consiliului de Stat să solicite OMS să monitorizeze studii științifice independente, pentru a determina efectele nocive ale 5G: https://www.letemps.ch/suisse/geneve-adopte-une-motion-un-moratoire-5g, publicata in 11 aprilie 2019.

 

Autoritățile de reglementare din întreaga lume se vor reuni abia pe 28 octombrie 2019 la Sharm el-Sheikh, Egipt, pentru a încheia acorduri internaționale, prin care companiile vor putea utiliza frecvențele pentru transmisiile 5G și vor stabili un nivel acceptabil de interferență cu frecvențele de observare a Pământului.

Dr. Martin Pall de la Universitatea Statului Washington,vorbind la o masă rotundă organizată de NIH și CDC, a afirmat: “Introducerea rețelelor 5G fără ca un singur test biologic să fi furnizat dovadă siguranței în ceea ce privește sănătatea ființelor umane, animalelor și mediului este absolut nebunească”: https://www.youtube.com/watch?v=kBsUWbUB6PE si https://s3.amazonaws.com/media.electrosmogrx.com/dr-pall-5g-hazard-letter.pdf.

 

 

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (25/01/2021)

Calendar Comunicare Financiara 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/01/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 ianuarie 2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (25/01/2021)

Document informare - alocare actiuni BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (25/01/2021)

Autorizare ASF - Schimbare in conducerea executiva a administratorului SIF4