Update articol:
LEGEA OFFSHORE - Raportul de adoptare a legii offshore a fost aprobat

Ministerul Finanțelor: Sumele datorate bugetului de stat – 13,8 mld. dolari, iar companiile rămân cu 18 mld. dolari

Legea offshore intră la vot în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor

  • Potrivit amendamentelor, redevențele rămân fixe pe perioada exploatării, dar nu și regimul fiscal.

    Virgil Popescu, PNL: Lipsa stabilității și predictibilității este motivul pentru care PNL s-a abținut de la vot.

  • Varujan Vosganian, ALDE: “O seamă de prevederi au fost puse în acord cu interesele statului român“

O seamă de prevederi din legea offshore au fost puse în acord cu interesele statului român, a spus Varujan Vosganian, adăugând că un vot în unanimitate în Parlament pe această lege ar fi semnalul cel mai puternic că toate partidele sunt de acord cu legea.

Parlamentarul a mai spus că va trebui să urmărim modul în care legea e aplicată de investitorii străini, modul în care câștigurile statului român se vor îndrepta către extinderea rețelelor de gaze naturale pentru alimentarea populației, pentru susținerea unor proiecte pentru dezvoltarea industriei chimice și petrochimice –pentru valorificarea gazelor extrase, și modul în care se aplică legea, din punct de vedere fiscal.

Varujan Vosganian a mai spus că a fost definit interesul statului român: “Cât timp noi avem resurse, investitorii au tehnologia, împărțim echitabil rezultatul“. Acesta a adăugat că așteaptă și răspunsul investitorilor, pe care îl anticipează pozitiv.

  • Dan Suciu, PSD: “Statul român și investitorii împart în mod echitabil gazele“Deputatul PSD Dan Suciu a spus că Legea offshore a trecut de comisii și mâine va intra la votul final în Parlament. Potrivit acestuia, forma adoptată a păstrat anumite principii, precum faptul că 50% din producția de gaze se va tranzacționa pe bursa din România și deducere de 30% din impozitul pe veniturile suplimentare.Conform lui Dan Suciu, cel mai important este că statul român și investitorii au un câștig echilibrat: “Statul român și investitorii împart în mod echitabil gazele. Nouă ne aparțin gazele, lor tehnologia“.
  • Raportul de adoptare a legii offshore a fost aprobat cu 40 de voturi pentru, nici unul împotrivă, 14 abțineri, a anunțat deputatul PSD Marius Budăi.
  • Un alt amendament propus de PSD, ALDE, PNL, UDMR și minorități la legea offshore prevede că sumele datorate de titularii acodurilor petroliere offshore se colectează într-un cont special utilizat pentru finanțarea și extinderea rețelelor de distribuție și a racordului la sistemul național de transport gaze naturale, precum și pentru finanțarea altor investiții aprobate prin hotărâre de guvern. Amendamentul a fost aprobat.

————-

  • Calculele Ministerului Finanțelor: la o producție de 115 mld. mc, preț 130 lei/mwh, rezultă o valoare a producției de 39 mld. dolari. Asta înseamnă că statul va încasa 5 mld. dolari din redevențe, plus 4,5 mld. dolari impozit pe profit. Veniturile brute: 6,1 mld dolari. Deduceri de 30 la sută. Rezultă un impozit suplimentar de 4,3 mld. dolari. Deci sumele datorate bugetului sunt 13,8 mld. dolari. Companiile rămân cu 18 mld. dolari la investiții de 7 mld. dolari.
  • ANRM: Faza de explorare pentru Neptun Deep expira pe 9 noiembrie și a fost prelungită cu trei luni.
  • ANRM: Investițiile pentru Neptun Deep în faza de explorare – 1,5 mld. dolari, iar în faza de dezvoltare – 4,5 mld. dolari, concesiunea este pe 30 de ani cu prelungire încă 15 ani.
  • ANRM: Pentru Midia și Pelican, investițiile sunt de circa 300 mil. dolari.
  • ANRM: La Trident, suntem încă în faza incipientă și nu putem să spunem cât este valoarea investițiilor.
  • PNL susține impozitarea suplimentară a operatorilor petrolieri offshore.
  • Operatorii vor să plătească redevența la preț reglementat, de 45,7 lei pe mwh.
  • Deputatul PSD Dan Suciu spune că operatorii nu vor să plătească decât redevența și eventual impozit pe profit. Operatorii vor să ne oprim aici cu impozitarea. Dar noi considerăm că este nevoie de impozit pe veniturile suplimentare. Orice impozitare pe veniturile suplimentare nu este binevenită în opinia operatorilor. Pentru niște exploatări care probabil vor începe în 2022, în cel mai bun caz, operatorii invocă clauzele de stabilitate.
  • Operatorii vor să se ia în calcul prețul de la data acordării concesiunilor.
  • Deputatul PNL Lucian Bode cere ca Ministerul Finanţelor să prezinte calcule.
  • Dorin Ursărescu, consilier ANRM, susţine că aceste calcule sunt făcute pe baza estimărilor ANRM împreună cu operatorii.  Neptun Deep – estimări la nivelul anului 2015: 42/82 mld. mc; Trident (Romgaz și Lukoil): 30 mld. mc; Midia și Pelican: estimat la 10 mld. mc. Toate aceste estimări au stat la baza calculelor Ministerului Finanțelor. Ultimul preț de referință luat în calcul este de 1406,8 lei/1000 mc, ceea ce înseamnă 130 de lei/mwh. Prețul de referință luat în calcul a fost semnat de președintele ANRM la 17 octombrie 2018.

…………………

  • Varujan Vosganian cere să ia cuvântul reprezentanţii guvernului şi ai operatorilor.
  • Reprezentanţii operatorilor petrolieri spun că au trimis amendamentele deja comisiilor.
  • Reprezentanţii Ministerului Finațelor spun că au calculul cerut de parlamentari (n.n. legat de impactul financiar al legii, având în vedere impozitarea care va fi adoptată) cu privire la legea offshore.
  • PNL susţine că a primit nişte amendamente la legea offshore astăzi, la ora 10, şi nu a avut timp să le analizeze.

Legea offshore este dezbătută, astăzi, într-o ședință comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore a fost adoptat în sesiunea trecută de Parlament, însă preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea la Parlament spre reexaminare.

Anton: Gazele se vând cel mai bine pe piaţa cea mai apropiată, acolo e profitul mai mare

Gabriel Dumitraşcu şi Victor Cionga: Gazele din Marea Neagră să fie folosite pentru reindustrializarea României (video)