Update articol:

Aura Săbăduş reacţionează: Afirmațiile ambasadorului rus Valery Kuzmin cu referire la prețurile plătite de România pentru gazele rusești sunt eronate

Afirmațiile ambasadorului rus Valery Kuzmin cu referire la prețurile plătite de România pentru gazele rusești făcute în interviul cu Financial Intelligence sunt eronate, transmis Aura Săbăduş, expert prețuri gaze, ICIS Londra.

Valery Kuzmin: „Întrebaţi autorităţile de la Bucureşti de ce nu încheie cu Gazprom contracte pe termen lung, care ar fi mai avantajoase”

Aceasta explică: “România a plătit cel mai mare preț pentru importurile rusești în 2020 din UE, valoarea medie a acestuia pentru cele patru trimestre fiind  €16.75/MWh. Acest preț a fost cu €6.09/MWh mai mare decât prețul plătit de alte țări care dețîn contracte de import cu Rusia precum și prețul spot mediu al gazelor tranzacționate în Austria (fostul punct Baumgarten).

Este adevărat că România nu deține contracte pe termen lung cu Gazprom, ceea ce face că prețul românesc să fie mai mare decât cel al importatorilor care dețin astfel de contracte.

În 2020, România a importat în medie 26GWh/zi de gaze rusești.

Aceste volume însă aproape s-au triplat de la începutul anului 2021, România importând în medie 65GWh/zi de gaze rusești pe ruta TurkStream – Bulgaria. Aceste importuri nu sunt sezoniere, ci par a fi constante. Rămâne de văzut ce preț România plătește pentru aceste volume și dacă faptul că aceste gaze sunt importate zilnic, mai degrabă decât sezonier, contribuie la diminuarea prețului plătit pentru gazele rusești.

Este de remarcat faptul că Turcia, a două mare importatoare de gaze rusești, a plătit cel mai mare preț pentru gazele rusești în 2020, depășind chiar și prețul românesc, deși contractele sale de import cu Rusia nu sunt sezoniere.

Potrivit logicii domnului Kuzmin, un importator plătește un preț mai mic dacă deține un contract pe termen lung.

Turcia contrazice acest argument. Unele companii turcești dețîn contracte semnate pe 15 ani sau mai mult (unele au fost semnate în 2012 și expiră în 2043) dar cu toate acestea a plătit în medie  €17.60/MWh pentru gazele rusești importate în 2020.

În fine, domnul Kuzmin afirmă că nu România plătește cele mai mari prețuri pentru gazele rusești ci consumatorii ucrainieni. Acest informații induc cititorii Financial Intelligence în eroare.

Ucraina nu mai importă gaze direct din Rusia din noiembrie 2015.

Ucraina importă gaze din Uniunea Europeană, care este adevărat, pot avea proveniență rusesească, dar potrivit regulilor europene odată ce aceste molecule intră și sunt tranzacționate pe piețele europene nu mai sunt considerate rusești, și, deci, nu se supun condițiilor contractuale rusești.

Prețurile gazelor pe hub-urile europene au crescut semnificativ de la începutul anului din mai multe motive. Enumăr aici: creșterea cererii datorată unor temperaturi scăzute în prima parte a anului, tranzactiii speculative pe piața de emisii care au făcut să crească prețul certificatelor de emisii la nivel record, activități de mentenanță în Norvegia care au făcut să scadă exporturile către Europa și, nu în ultimul rând, politica Gazprom de a nu crește exporturile către Europa, evitând cu precădere ruta de tranzit ucraineană.

Toți acești factori au făcut să crească prețul gazelor peste tot în Europa inclusiv în România și Ucraina.

Cu toate acestea, în prezent, prețul indicativ pentru luna viitoare pe piața ucraineană este estimat la €27.37/MWh comparat cu €28.175/MWh pentru prețul TTF pentru același produs.

Prețul ucrainean este mai mic decât acela de pe piețele europene deoarece Ucraina deține volume importante în depozitele de înmagazinare”.

BVB | Știri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.00/70/73 (EBWTITL70) (26/11/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 Noiembrie si 2 Decembrie 2021