Update articol:

Aura Săbăduș, ICIS Londra: Importul crescut al UE de gaze rusești, vândute sub oricare etichetă, va bloca diversificarea pieței regionale; Gazele care intră în România sunt probabil, în mare parte, de sorginte rusească

  • Aura Săbăduș: “Intervențiile politice în piețele de gaze și electricitate din România, taxele împovărătoare, incertitudinea legislativă continuă să prezinte un risc major pentru dezvoltarea sectorului de energie și gaze din țară”.

Gazele care intră în România probabil în mare parte sunt de sorginte rusească, a declarat Aura SĂBĂDUȘ, Expert prețuri gaze la ICIS Londra, la Forumul gazelor naturale organizat de Financial Intelligence. 

Domnia sa a explicat: “Gazele care intră în Bulgaria prin Strandzha 2 sunt gaze rusești care vin prin Turkstream din Turcia, dar există acum și un alt punct de interconectare – Strandzha,  fostul punct de ieșire de pe conducta Transbalcanică care este, de asemenea, un punct de evacuare al gazelor rusești. A crescut volumul acestor gaze care au penetrat în Bulgaria și care, bineînțeles, ajung și în România. Asta lucru a făcut ca, de la începutul anului și până în prezent, prețul din România să fie mai ieftin cu aproximativ 4 euro pe piața spot decât prețurile TTF, în România fiind în jur de 30 euro prețul mediu, iar  la TTF – 34 euro. Ceea ce este interesant este și faptul că, datorită prețurilor scăzute din România, au început să crească exporturile și s-a ajuns chiar la un nivel record de exporturi către Republica Moldova care și ea, la rândul ei, este la un preț moderat față de TTF. Vedem că tranzacțiile spot au demarat de la începutul lunii octombrie, le doresc mult succes colegilor de la BRM și colegilor din Moldova să continue tranzacțiile și le doresc să îmbunătățească lichiditatea pe piață. Influența României este absolut clară asupra Moldovei.

Printre factorii care pot influența piața în iarna 2024 se numără în primul rând vremea, care influențează în proporție de 54% cererea pe timp de iarnă, dar sunt preconizate niște săptămâni destul de călduroase pentru această perioadă a anului. În cazul în care nu va exista o perioadă lungă de timp de frig, probabil că nu vom avea o creștere foarte mare a prețului gazelor.

De asemenea, din punctul nostru de vedere, al analiștilor ICIS, vedem o mică creștere industrială cu aproximativ 1% față de anul trecut.

În ceea ce privește stocul de gaze precum și importul de LNG, stocurile vor acoperi în jur de 58% cererea de gaze, potrivit analiștilor noștri. În cazul unei ierni friguroase, la finele lui martie, am putea ajunge per total în Uniunea Europeană cu aproximativ un grad de umplere de 38%, iar în cazul unei ierni călduroase, aproximativ 54%.

Să nu uităm, însă, că la 1 ianuarie expiră contractul de tranzit al Rusiei prin Ucraina, deocamdată nu știm ce se va întâmpla, dar în cazul în care nu va continua tranzitul prin Ucraina după 2024, importul de LNG ar putea să crească cam cu 5% față de iarna trecută.

Ucraina rămâne bineînțeles o sursă de volatilitate, evoluția situației politice, dar și energetice din Ucraina va influența zona noastră, va influența și prețurile, nu neapărat în sensul că prețurile vor crește masiv în cazul în care nu va exista un tranzit, pentru că, în final, tranzitul prin Ucraina este deosebit de scăzut, nu reprezintă decât 5% din totalul importurilor din Uniunea Europeană, dar va fi mai mult un impact psihologic asupra pieței, care va duce la o volatilitate crescută pe piață.

Ceea ce este însă foarte interesant este evoluția prețurilor TTF vară-iarnă 2025. În mod normal, bineînțeles, iarna este mult mai scumpă decât vara, dar în ultimele zile observăm faptul că acest preț s-a răsturnat, prețul de vară este mult mai ridicat decât prețul de iarnă, mulți probabil se așteaptă la faptul că nu va exista tranzit prin Ucraina, din această cauză stocurile se vor goli mult mai repede și, pe de altă parte, se anticipează faptul că vor începe să crească importurile de gaze lichefiate o dată cu dublarea producției de gaze lichefiate în Statele Unite, Qatar și bineînțeles venirea pe piață a noilor producători din Africa”.

  • Factorii de risc pentru piața gazelor din România  

În ceea ce privește factorii de risc pentru România 2025, în primul rând, aș pune că un factor îl reprezintă Ucraina, nu neapărat pentru faptul că nu va mai fi tranzit, -dar în principal datorită faptului că Ucraina în sine, în momentul de fațăm nu are suficiente gaze în stocuri, în depozite, a spus Aura Săbăduș, explicând: “Dacă în Ucraina va crește cererea de gaze, pentru că în momentul de față sunt tot mai mulți producători care aduc generatoare cu capacitate mică și încearcă să extindă producția de electricitate pe gaze, atunci acest lucru va duce la creșterea cererii de gaze și Ucraina va trebui să intre pe piață, pe piața regională din Europa Centrală și de Est ca să cumpere gaze. Deci este un factor care trebuie urmărit îndeaproape.

Recent, guvernul Germaniei a căzut, iar acest lucru este important din punctul nostru de vedere pentru că guvernul german trebuia, până la finele acestui an, să elimine o taxă de neutralitate pentru exporturile care vin din Germania sau tranzitează Germania. O dată cu căderea acestui guvern, nu știm dacă aceste planuri vor fi aprobate până la finele anului și s-ar putea ca orice import care vine din Vest spre Est să crească. În contextul în care nu va mai exista tranzit prin Ucraina, acest lucru poate contribui la o creștere posibilă a prețurilor în zona noastră.

De asemenea, încetarea contractului de tranzit de la 1 ianuarie ar putea duce la volatilitate, mai mult datorită impactului psihologic decât o lipsă efectivă de gaze.

Pe de altă parte, în ciuda faptului că vedem tranzacții care se închid pe piața spot în Moldova, Moldova Gaz nu cumpără în momentul de față gaze pentru ianuarie și februarie, probabil se așteaptă ca tranzitul prin Ucraina să continue și să reia importul de gaze pentru malul drept. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru și Moldova va avea nevoie de gaze pentru ianuarie și februarie, desigur că se vor întoarce în România, vor cere creșterea importurilor de gaze din România, deci este un alt factor care trebuie urmărit îndeaproape.

În plus, există riscul pentru vară, în cazul în care se golesc depozitele.

Aș mai dori să menționez un mare factor de risc pentru România, așa cum menționez în fiecare an și de fiecare dată când am ocazia, intervențiile politice în piețele de gaze și electricitate din România, taxele împovărătoare, incertitudinea legislativă continuă să prezinte un risc major pentru dezvoltarea sectorului de energie și gaze din țară”.

  • Prețurile gazelor naturale pe piața de referință TTF, dar și pe VTP  au crescut de la începutul anului și până acum

Prețurile gazelor naturale pe piața de referință TTF, dar și pe VTP, care este piața cea mai  lichidă apropiată de România, au crescut de la începutul anului și până acum, a spus Aura Săbăduș, precizând: “În principal, mișcarea prețurilor a fost condusă de riscul geopolitic, deoarece, fundamental vorbind, în ceea ce privește cererea și oferta, nu putem vorbi de factori care ar conduce la majorarea acestor prețuri. De asemenea, din ce în ce mai mult se spune că fondurile de investiții contribuie la această evoluție a prețurilor, care și-au mărit pozițiile pe piața financiară,  și de aceea aceste prețuri cresc în continuare.

Ceea ce este interesant este și faptul că spreadul dintre prețul spot și iarnă de asemenea s-a micșorat foarte mult. Anul trecut, de exemplu, spreadul dintre spot și iarnă era în jur de 20 de euro în perioada iulie-august, acum a fost foarte scăzut, în jur de 5 sau chiar sub 5 euro, ceea ce a făcut ca multe dintre companiile care erau doritoare să injecteze gaze în Ucraina, de exemplu, ca un fel de backup pentru iarnă, anul acesta nu au făcut-o. Desigur, nu au făcut-o și din cauza riscurilor crescute în contextul atacurilor rusești asupra infrastructurii ucrainene, dar în principal a fost și această micșorare a spreadului”.

  • Scădere a importurilor de gaze lichefiate 

De asemenea, observăm și scăderea importurilor gazelor lichefiate în Europa cu aproximativ 20% în perioada ianuarie-septembrie 2024, față de aceeași perioadă din anul trecut, a mai spus Aura Săbăduș.

Aceasta a explicat: “Factorii fundamentali rămân scăzuți, nu sunt suficient de puternici ca să atragă gazele lichefiate. Multe dintre acestea, multe dintre cargouri, au fost returnate către Asia, ceea ce a însemnat un import scăzut de gaze lichefiate  un grad de utilizare al terminalelor LNG în scădere.

Vorbim de 36% în perioada ianuarie-septembrie 2024, comparativ cu aproximativ 50%, în aceeași perioadă”.

  • Scădere a cererii în toate sectoarele 

Potrivit Aurei Săbăduș, observăm o scădere a cererii de gaze în toate sectoarele, în principal sectorul chimic-industrial, dar vedem o scădere și pe partea electrică, în jur de 69 de TW/oră au fost pierduți în primele nouă luni ale acestui an. În ceea ce privește producția de energie electrică, este vorba de influența creșterii producției regenerabile, aproximativ o jumătate din energia electrică produsă în prima parte a anului 2024 a venit din regenerabile.

În ceea ce privește evoluția stocurilor, doamna Săbăduș spune că stăm mult mai bine decât media din ultimii ani, dar suntem mai jos comparativ cu anul 2023.

  • Riscuri și oportunități pentru Europa 

Volatilitatea politică va continua și se va intensifica, nu e niciun dubiu asupra acestui lucru, spune Aura Săbăduș, adăugând că vom putea vedea și o instabilitate legislativă în țările membre UE, care poate duce la fragmentarea pieței unice: “Reamintesc aici de taxa de neutralitate din Germania de care vorbeam, importul crescut de gaze rusești vândute sub oricare etichetă, că vin din Yamal-Europe sau Azerbaidjan, Turkmenistan, probabil că,  în final,  molecula la origine este tot moleculă rusească, care va bloca diversificarea pieței regionale.

Producția de gaze lichefiate din SUA și Qatar va exploda efectiv din a doua parte a lui 2025 și mai ales după 2026. Aceste gaze sigur că vor intra pe piața europeană. Întrebarea este dacă vor intra și la noi. În cazul în care zona noastră va fi inundată de gaze rusești vândute la un preț mult scăzut față de aceste prețuri, probabil că România nu va beneficia de această diversificare reală a gazelor.

Așadar, creșterea producției de gaze lichefiate va accelera globalizarea pieței și va duce la descreșterea prețurilor la nivel mondial. Partea bună este că gazele din Marea Neagră ar putea aduce un real beneficiu. Gazele din Marea Neagră ar putea fi cele mai competitive chiar considerând și gazele care ar veni din Turcia, din Azerbaidjan sau gaze lichefiate”.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024