Update articol:

AURSF: Participanții la pensiile private trebuie să aibă dreptul să opteze între încasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv încasarea unei pensii pe o perioadă de timp determinată

Alin Iacob, presedintele AURSF Alin Iacob, presedintele AURSF

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a luat cunoștință despre apariția în spațiul public, în contextul aplicării diferitelor măsuri cuprinse în PNRR, a intenției de promovare în regim de urgență a unui proiect care vizează reglementarea plății pensiilor administrate privat (Pilonul II și Pilonul III).

AURSF precizează: “Considerăm extrem de important, în ciuda faptului că nu am fost consultați până acum de cei care lucrează la fundamentarea unei legi necesare, îndelung amânate, dar care trebuie în mod obligatoriu să țină cont de interesele participanților, să facem publice câteva idei de baza despre acest subiect.

Trebuie să se înțeleagă foarte bine că eliminarea posibilității de încasare integrală a sumei acumulate în patrimoniul personal al fiecărui participant nu este o variantă acceptabilă pentru participanți. Aceștia trebuie să aibă dreptul să opteze între încasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv încasarea unei pensii pe o perioadă de timp determinată, convenită de comun acord împreună cu viitorul plătitor al pensiei private sau a unei pensii viagere.

Desigur, vor putea există diferențe, inclusiv în zona impozitării, pentru cei care vor opta pentru una sau altă dintre soluții. Însă opțiunea liberă și asumată a participantului este temelia pe care trebuie să se așeze construcția viitoarei legi privind plata pensiilor administrate privat.

De asemenea, cu excepția cazului în care participantul optează pentru o pensie viageră, pariind pe faptul că va trăi mai mult decât media speranței de viață din România, și își asumă astfel în mod conștient să renunțe la proprietatea sumelor acumulate în contul sau de pensie privată, în toate celelalte situații, inclusiv în cazul în care participantul încetează din viață în perioada plății pensiei pe perioada determinată, convenită de comun acord cu plătitorul pensiei, toți banii rămași trebuie să ajungă la moștenitorii legali sau testamentari ai participantului, care să poată fi încasați integral și nu prin intermediul unui transfer în conturile lor de pensie administrată privat”.

În plus, în perioada în care banii vor fi administrați de plătitorul pensiei, fondurile deținute vor trebui investite, pentru a produce în continuare randamente pentru participanți, însă doar în plasamente cu grad redus de risc, pentru a garanta plata pensiei participantului, potrivit AURSF.

Considerăm că este nevoie de o amplă dezbatere națională, cu participarea tuturor stakeholderilor, dar în special a celor care reprezintă participanții, pe viitorii beneficiari de pensii, pentru realizarea unei legi de plata a pensiilor private care să răspundă tuturor exigențelor și în care să se regăsească interesele acestora. De asemenea, în cadrul acestei dezbateri trebuie identificate și măsuri prin care sumele reținute în mod incorect în ultimii 4 ani din venitul brut al participanților să fie compensate corespunzător”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

AURSF este organizația cea mai activă și mai implicată care reprezintă interesele participanților în sistemele de pensii administrate privat, singură asociație care în 2018 a intervenit inclusiv în dezbaterile parlamentare cu ocazia transferului contribuțiilor de la angajat la angajator.

Alin Iacob a precizat: “Am solicitat de atunci și până astăzi în mod constant păstrarea echivalentului vechii contribuțîi de 5,1%, prin majorarea procentului de contribuție de la 3,75% (cât este în prezent) la 4,25% (cât ar fi trebuit să fie, pentru a nu ii prejudicia pe participanți față de situația anterioară), însă din păcate solicitările noastre au fost ignorate de cei chemați să adopte decizii în acest sens.

În consecință, 0,5% din salariul brut al fiecărui participant este deturnat luna de luna din patrimoniul personal al participantului în bugetul de pensii publice.

În context, reamintim și faptul că AURSF a inițiat opinia comună privind obligativitatea introducerii unei informări pentru angajați referitoare la aderarea la un fond de pensii administrat privat (Pilonul 2), adoptată în unanimitate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecției Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare din cadrul ASF în ianuarie 2020, măsură care între timp a și intrat în vigoare, fiind adoptată că și reglementare de Ministerul Muncii”.

Președintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Servicii Financiare.

 

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie