Update articol:
Scandal enorm de corupție în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare

ALERT Austria: Toţi miniştrii de extremă dreapta demisionează din guvern

Herbert Kickl (foto Twitter) Herbert Kickl (foto Twitter)

Toţi miniştri din Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, şi-au prezentat luni seara demisiile din guvernul de coaliţie din Austria. Mişcarea a venit după ce cancelarul conservator Sebastian Kurz a propus preşedintelui ţării demiterea ministrului de interne Herbert Kickl, membru al FPÖ, relatează presa internaţională.

Scandalul vine după publicarea, vineri, a unei înregistrări video compromiţătoare pentru liderul partidului de extremă dreaptă Heinz-Christian Strache, în care se vorbea despre finanţări ruse în sprijinul formaţiunii, în schimbul încredinţării de contracte publice, ceea ce a dus la demisia lui Strache din postul de vicecancelar şi de lider al FPOe, după 18 luni de coaliţie cu formaţiunea lui Sebastian Kurz.

Ministrul transporturilor Norbert Hofer, noul lider desemnat al FPOe, a legat continuarea participării la guvernare a formaţiunii de soarta lui Kickl.

Anterior, cancelarul austriac a declarat că plecarea lui Kickl, în vârstă de 50 de ani, era cu atât mai necesară în contextul în care el era “secretar general şi răspundea de finanţele FPOe”, la momentul faptelor. Potrivit lui Kurz, fostul ministru de interne nu a înţeles amploarea scandalului provocat de Ibiza-gate, după numele oraşului în care s-a făcut înregistrarea care a provocat scandalul.

În cadrul sistemului austriac, cancelarul poate propune înlăturarea unui ministru al guvernului, dar acest lucru trebuie aprobat de președinte.

Sebastian Kurz a declarat anterior că, dacă miniştrii FPOe se vor retrage din guvern,  îi va solicita preşedintelui Alexander Van der Bellen să numească “experţi” în posturile lăsate vacante.

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021