Update articol:

Autocrațiile depășesc democrațiile în ceea ce privește încrederea publicului; „Avem un colaps al încrederii în democrații” (sondaj)

SUA-China

Încrederea publicului în guvernele care conduc democrațiile lumii a scăzut la noi niveluri din cauza gestionării pandemiei și pe fondul unui sentiment larg răspândit de pesimism economic, potrivit unui sondaj  global, citat de Reuters.

Barometrul Edelman Trust, care timp de două decenii a chestionat mii de oameni cu privire la încrederea în guvernele lor, mass-media, afaceri și ONG-uri, a arătat, în schimb, scoruri în creștere în mai multe state autocratice, în special în China.

Conform sondajului, afacerile, datorită rolului în dezvoltarea vaccinurilor și a adaptării practicilor de la locul de muncă, și-au păstrat un nivel puternic de încredere la nivel global, deși cu rezerve cu privire la angajamentul său față de echitatea socială.

„Avem într-adevăr un colaps al încrederii în democrații”, a spus Richard Edelman, al cărui grup de comunicare Edelman a publicat sondajul a peste 36.000 de respondenți din 28 de țări intervievate în perioada 1-24 noiembrie anul trecut.

„Totul se rezumă la: „Ai un sentiment de încredere economică?””, a adăugat el, remarcând un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la pierderile de locuri de muncă legate fie de pandemie, fie de automatizare.

Cei mai mari perdanți ai încrederii publicului în ultimul an au fost instituțiile din Germania, în scădere cu 7 puncte, până la 46, Australia la 53 (-6), Olanda la 57 (-6), Coreea de Sud la 42 (-5) și Statele Unite la 43 (-5).

În schimb, încrederea publicului în instituțiile din China a fost de 83%, în creștere cu 11 puncte, 76% în Emiratele Arabe Unite (+9) și 66% în Thailanda (+5).

Milioanele de dolari de stimulente cheltuite de cele mai bogate națiuni ale lumii pentru a-și susține economiile în timpul pandemiei nu au reușit să insufle un sentiment de încredere de durată, sugerează sondajul.

În Japonia, doar 15% dintre oameni cred că le va fi mai bine peste în cinci ani, majoritatea celorlalte democrații situându-se în jur de 20-40% la aceeași întrebare.

Dar în China aproape două treimi sunt optimiști în privința averii lor economice și 80% dintre indieni cred că le va fi mai bine peste cinci ani.

Edelman a spus că nivelurile mai ridicate de încredere a publicului din China au fost legate nu doar de percepțiile economice, ci și de un sentiment mai mare de predictibilitate cu privire la politica chineză, nu în ultimul rând cu privire la pandemie. „Cred că există o coerență între ceea ce se face și ceea ce se spune…Au avut o situaţie a COVID mai bună decât SUA, de exemplu”, a mai spus Richard Edelman.

Potrivit instrumentului de urmărire a pandemiei Reuters, Statele Unite sunt în fruntea lumii în ceea ce privește numărul mediu zilnic de noi decese raportate, în timp ce China nu raportează în mod regulat niciun deces nou de luni de zile, deoarece urmărește politici stricte „zero-Covid”.

Rezultatele celui mai recent sondaj Edelman sunt în ton cu constatările sale din ultimii ani, care au evidențiat o dezamăgire în creștere față de capitalism, conducerea politică și mass-media.

Preocupările cu privire la „știrile false” sunt acum la maxime istorice, trei sferturi dintre respondenți la nivel global fiind îngrijorați că acestea sunt „folosite ca armă”. Printre temerile societății, schimbările climatice sunt sub pierderea de locuri de muncă, ca o preocupare majoră.

 

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014