Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis tranzacțiile de vineri pe teritoriu negativ, în scădere cu 2,1% în această zi și cu aproape 21% față de maximele din ianuarie.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a urmat exemplul, în scădere cu 1% azi și cu peste 3% pentru întreaga săptămână, în timp ce contractele futures pe acțiunile din SUA au indicat o nouă deschidere mai scăzută pe Wall Street.
Piețele bursiere au fost lovite de o „furtună perfectă” săptămâna aceasta, deoarece îngrijorările legate de încetinirea economică a Chinei și ratele persistente ale dobânzilor americane au zguduit sentimentul global, potrivit CNBC.
Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis tranzacțiile de vineri pe teritoriu negativ, în scădere cu 2,1% astăzi și cu aproape 21% față de maximele sale din ianuarie, după ce gigantul imobiliar chinez Evergrande a solicitat protecție în faliment la o instanță din SUA. Acest lucru a dus la scăderi ample ale acțiunilor în Asia-Pacific.
Indicele paneuropean Stoxx 600 i-a urmat exemplul, în scădere cu 1% astăzi și cu peste 3% pentru întreaga săptămână, în timp ce contractele futures pe acțiunile din SUA au indicat o altă deschidere în scădere pe Wall Street.
Indicele Dow Jones a avut cel mai prost parcurs săptămânal din martie, iar indicii S&P 500 și Nasdaq 100 se îndreptau spre a treia săptămână consecutivă de pierderi. Dow a încheiat tranzacțiile de joi sub media mobilă de 50 de zile – de obicei un semnal de scădere pentru investitori – pentru prima dată din 1 iunie.
„Fie că este vorba de criza de pe piața imobiliară din China, de creșterea randamentului obligațiunilor din SUA din cauza temerilor că ratele vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp sau de scăderea mare a vânzărilor cu amănuntul din Regatul Unit, lucrurile încep să arate cam urât”, a declarat directorul de investiții al AJ Bell, Russ Mold, prin e-mail.
Scăderile de vineri au agravat pierderile înregistrate la începutul săptămânii, după ce minutele de la ultima întâlnire a Rezervei Federale din SUA au arătat că factorii de decizie au indicat „riscuri în creștere” pentru inflație, în timp ce comitetul a rămas deschis pentru noi creșteri ale ratei dobânzii pentru a reduce creșterea prețurilor în mod sustenabil.
Acest lucru a determinat o creștere a randamentelor trezoreriei americane, care a dus randamentul pe 10 ani la un maxim al ultimilor 16 ani, în timp ce bondurile germane pe 10 ani au crescut la cel mai înalt nivel de la prăbușirea din martie a Silicon Valley Bank.
Dosarul Evergrande de protecție în caz de faliment a generat o îngrijorare mare cu privire la piața imobiliară a Chinei, atunci când a fost combinat cu decizia colegilor de la Country Garden de la începutul acestei săptămâni de a suspenda plățile pentru unele dintre obligațiunile sale.
„Piețele sunt lovite de furtuna perfectă, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, al înrăutățirii datelor economice din China, al lichidității slabe de vară”, a declarat Emmanuel Cau, șeful de Strategie pentru acțiuni europene Barclays, într-o notă de cercetare vineri.
Cau a sugerat că opinia anterioară a băncii britanice cu privire la China s-a dovedit „prea plină de speranță”, având în vedere „lipsa unei acțiuni politice decisive” de la întâlnirea Biroului Politic de la sfârșitul lunii iulie.
„Complezența a dispărut, dar în absența unui întrerupător (adică un stimul fiscal la scară largă), recunoaștem că este puțin probabil ca sentimentul față de China să se inverseze în mod sustenabil de la sine.” Cau a sugerat că acest lucru reprezintă o problemă pentru acțiunile europene și britanice.
Ca atare, Barclays le recomandă investitorilor să adopte o abordare „barbell” (n.r. Strategia barbell este un concept de investiții care sugerează că cel mai bun mod de a găsi un echilibru între recompensă și risc este să investești în cele două extreme ale activelor cu risc ridicat și fără risc, evitând în același timp alegerile de la mijlocul drumului).
Parțial din cauza vremii umede, vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 1,2% în iulie, cu mult sub previziunile consensuale de scădere cu 0,5% conform unui sondaj Reuters în rândul economiștilor.