Update articol:

Averea celui mai bogat om din Asia, Gautam Adani, lovită de acuzațiile de fraudă;  Afacerile Adani au pierdut 50 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă

adani

Miliardarul indian Gautam Adani a suferit o pierdere de peste 20 de miliarde de dolari (16 miliarde de lire sterline) pe piața bursieră, vineri, după ce investitorii au fugit de companiile sale pentru a doua zi la rând, în urma acuzațiilor de fraudă făcute de o firmă de investiții din SUA, potrivit BBC.

Principalul partid de opoziție din India a cerut o anchetă.

Valoarea de piaţă a imperiului de afaceri Adani s-a prăbuşit cu peste 50 de miliarde de dolari în această săptămână, potrivit news.ro. Hindenburg Research, o firmă americană de cercetare, a publicat un raport şocant în care îl acuză de fraudă și manipularea acțiunilor, relatează presa internaţională. Hindenburg Research este o firmă specializată în „vânzarea în lipsă” .

Grupul Adani a respins raportul ca fiind rău intenționat, dar reacția nu a reușit să stopeze vânzările de acțiuni. Grupul indian a denunţat acuzaţiile aduse de Hindenburg ca fiind “nefondate” şi “rău intenţionate” şi ia în considerare posibilitatea de a o da în judecată.

Acțiunile companiei fanion, Adani Enterprises, au scăzut vineri cu aproape 20%, în timp ce unele dintre celelalte firme cotate la bursă ale grupului au scăzut și mai mult, determinând opriri automate ale tranzacțiilor în Mumbai.

Adani a coborât în topul bogaților lumii, de pe poziția a treia pe a șaptea, menținând o avere netă estimată la peste 96 de miliarde de dolari.

Căderea bruscă a acţiunilor sale, care a început miercuri, s-a accelerat vineri, după ce miliardarul american Bill Ackman, care deţine un fond de investiţii speculativ, a spus că raportul firmei americane de cercetare în domeniul short-selling este credibil.

Hindenburg a declarat joi că îşi susţine pe deplin raportul şi crede că orice acţiune în justiţie ar fi “lipsită de temei”. “Dacă Adani este serios, ar trebui să depună o acţiune în justiţie şi în SUA, unde operăm. Avem o listă lungă de documente pe care le-am cere într-un proces de desecretizare legală”, a declarat firma într-o postare pe Twitter.

Adani este un magnat care a construit o avere cu investiții în porturi, aeroporturi, energie regenerabilă și alte industrii. Averea lui a crescut vertiginos în ultimii trei ani, pe măsură ce valoarea acțiunilor din firmele sale a crescut.

Multe bănci indiene și companii de asigurări de stat fie au investit, fie au împrumutat miliarde de dolari companiilor legate de Grupul Adani.

În interviurile acordate Reuters, una dintre principalele bănci din sectorul public din India a spus că nu este îngrijorată de riscurile care decurg din expunerea lor la firmă.

Hindenburg nu este prima firmă de cercetare care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la finanţele imperiului tentacular al lui Adani, care a împrumutat 30 de miliarde de dolari pentru a intra în diverse industrii, ce variază de la logistică la minerit şi care se dezvoltă agresiv şi în alte sectoare, cum ar fi media, centre de date, aeroporturi şi ciment.

Acuzaţiile aduse de Hindenburg vin însă într-un moment sensibil. Adani Enterprises îşi propune să strângă 200 de miliarde de rupii (2,5 miliarde de dolari) prin emiterea de noi obligaţiuni în această lună. Oferta se va încheia marţi.

BVB | Știri BVB

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK -2027C (RBRO27C) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

Raiffeisen Bank - Ob. 10.2027 (RBRO27B) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - On . 08.2027 (RBRO27A) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022