Update articol:

Avocat Adrian Cuculis:  Dacă băncile nu vor realiza criza majoră de capital prin care va trece România, cu tot cu directivele BNR, vor înregistra milioane de credite neperformante ce le vor trimite pe ele însele în faliment”

Foto Facebook Foto Facebook

Băncile nu trebuie să constituie provizioane pe sumele datorate, ca urmare a restructurării creditelor, în această perioadă, conform BNR. 

Avocatul Adrian Cuculis ne-a transmis: “Soluția de renunțare la provizioane este o soluție adoptată PRO Bănci și în cuantum nesemnificativ în favoarea debitorilor, dar poate cel mai mult pentru ca statul să se protejeze. Chestiunea provizioanelor privește un set de măsuri economico-fiscale ce nu impactează în vreun fel anume pe debitor, ci mai degrabă statul este cel care are de suferit și banca de câștigat, iar debitorul tot cu ochii-n soare rămâne.

Astfel, pentru a înțeleg de ce este o măsură în favoarea băncii spunem în primul rând că măsura le ajută ca acestea să nu înregistreze portofolii neperformante. Secundar , observăm că băncile prin constituirea de provizioane înseamnă că, fiscal, se vor deduce din impozitul pe profit conform Codului Fiscal după cum arată art 26:

  Articolul 26 Provizioane/ajustări pentru depreciere şi rezerve (1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor/ajustărilor pentru depreciere, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel: e) ajustările pentru depreciere aferente activelor pentru care, potrivit reglementărilor prudenţiale ale Băncii Naţionale a României, se determină ajustări prudenţiale de valoare sau, după caz, valori ale pierderilor aşteptate, înregistrate de către instituţiile de credit persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit din state care nu sunt state membre ale Uniunii Europene sau din state care nu aparţîn Spaţiului Economic European, potrivit reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, şi filtrele prudenţiale potrivit reglementărilor emise de Banca Naţională a României. Sumele reprezentând reducerea sau anularea filtrelor prudenţiale sunt elemente similare veniturilor.

Astfel, de beneficiile acestea nu vor avea parte în mod efectiv debitorii ci statul și băncile. Soluția nu este nici restructurarea și cu atât mai puțin suspendarea plăților pentru ca mai apoi să fie capitalizate într-o singură lună, ducându-l pe debitor în faliment, ci băncile și IFN-urile, așa cum au generat profit uriaș atâția ani de zile și inclusiv în Marea Criză din 2010, ar putea cel puțin o perioadă să renunțe efectiv la încasarea ratei lunare pentru a ajuta în mod activ la trecerea peste momentul actual. Dacă aceste instituții nu vor realiza criza majoră de capital prin care va trece România, cu tot cu directivele BNR, vor înregistra milioane de credite neperformante ce le vor trimite pe ele însele în faliment. Avem în țară și primul IFN intrat în insolvență și altele care deja și-au închis activitatea”.

 

 

BNR: Băncile nu trebuie să constituie provizioane pe sumele datorate, ca urmare a restructurării creditelor, în această perioadă

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie