Reuniunea ministerială a celui de-al 11-lea Consiliu consultativ pentru coridorul sudic de gaze și a celui de-al 3-lea Consiliu consultativ pentru energie verde a fost convocată astăzi la Baku. Reprezentanți ai 24 de guverne partenere și ai 52 de instituții și companii s-au alăturat pentru acest eveniment. Reuniunea a evidențiat angajamentul ferm al Uniunii Europene și al Republicii Azerbaidjan față de parteneriatul lor strategic în domeniul energiei, care acoperă aprovizionarea cu gaze naturale la prețuri accesibile, stabile și sigure, promovarea energiei regenerabile, eficiența energetică, producția de hidrogen, reducerea emisiilor de metan și protecția mediului.
În marja lucrărilor principale, ministrul azer al energiei, Parviz Shahbazov, și Dan Jørgensen, comisarul european pentru energie și locuințe, au participat la o reuniune cu miniștrii georgieni, români, maghiari și bulgari pentru a face bilanțul progreselor recente înregistrate în cadrul proiectului Coridorul de energie verde Caspică-Marea Neagră-Europa. De asemenea, au coprezidat o masă rotundă de afaceri UE-Azerbaidjan privind dezvoltarea energiei eoliene offshore în Marea Caspică.
Ministrul Shahbazov a declarat: “În lumina provocărilor globale actuale, am reafirmat importanța diversificării aprovizionării cu energie. Gazele naturale rămân un pilon important al securității energetice, iar continuarea investițiilor în zăcămintele de gaze și în infrastructură este esențială. Sprijinul extins al UE este esențial pentru extinderea în continuare a coridorului sudic de gaze și pentru soluționarea deficitelor de aprovizionare. În același timp, proiectele de interconectare pentru energia ecologică vor spori securitatea energetică a Europei și vor accelera trecerea la energia durabilă”.
Comisarul Jørgensen a declarat: “Reuniunile de astăzi evidențiază eforturile noastre comune de îmbunătățire a securității energetice și de sprijinire a trecerii la o energie mai curată în sud-estul Europei. Mă bucur să văd interesul multor parteneri pentru extinderea aprovizionării cu gaze prin Coridorul Sudic de Gaze în anii următori și pentru crearea de noi rute comerciale pentru energia regenerabilă”.
Coridorul sudic de gaze
Consiliul consultativ pentru coridorul sudic de gaze a subliniat rolul crucial al coridorului sudic de gaze ca sistem de transport care furnizează gaze azere către tot mai mulți clienți într-un mod fiabil și competitiv. Partenerii regionali au recunoscut operațiunile de succes ale SGC pentru al patrulea an consecutiv, ceea ce reprezintă o contribuție semnificativă la diversificarea aprovizionării cu energie a UE.
Azerbaidjanul și compania sa SOCAR au furnizat peste 25 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, inclusiv aproximativ 13 miliarde de metri cubi către statele membre ale UE, marcând o creștere de 57 % față de nivelul din 2021, potrivit Declaraţiei de presă a Comisarului European pentru Energie și Locuințe și Ministrul Energiei al Republicii Azerbaidjan.
Consiliul consultativ a discutat despre evoluțiile în curs ale infrastructurii de producție și transport de gaze, precum și despre cerințele și condițiile de finanțare și investiții în vederea creșterii în continuare a aprovizionării în următorii ani. Reuniunea a evidențiat, de asemenea, importanța unor inițiative precum Global Methane Pledge și Oil and Gas Methane Partnership 2.0 pentru a contribui la atenuarea și reducerea emisiilor de metan.
Energie verde
Consiliul consultativ pentru energie verde a discutat despre eforturile reînnoite în domeniul creșterii eficienței energetice și al dezvoltării capacității de energie regenerabilă în întreaga regiune. Consiliul a lăudat Republica Azerbaidjan pentru găzduirea Conferinței anuale a ONU privind schimbările climatice (COP29) la Baku în noiembrie 2024, care a încheiat cu succes lucrările privind mandatele sale principale. Unii participanți au subliniat importanța celor trei inițiative energetice ale COP29 privind stocarea și rețelele, zonele și coridoarele energetice ecologice și hidrogenul și modul în care aceste inițiative contribuie la obiectivele Acordului de la Paris și la accelerarea tranziției energetice globale. Consiliul a evidențiat în special angajamentul privind stocarea și rețelele energetice globale, susținut de președinția azeră a COP și sprijinit de peste 100 de țări.
În cadrul reuniunii s-au discutat mai multe proiecte de coridoare energetice ecologice facilitate de Azerbaidjan, concepute pentru a furniza Europei resursele abundente de energie ecologică din Azerbaidjan și Asia Centrală. Aceste proiecte urmăresc să consolideze conectivitatea energetică și să impulsioneze tranziția către energia durabilă în întreaga regiune.