Update articol:

BAAR: Autovehiculele legal înmatriculate și asigurate RCA în România vor putea călători în Bosnia și Herțegovina, doar în baza plăcuței de înmatriculare a autovehiculului

Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) informează că începând cu data de 19 octombrie 2020, automobiliștii români vor putea circula în Bosnia și Herțegovina fără a mai avea asupra lor polița de răspundere civilă Carte Verde, dovada asigurării RCA fiind plăcuța de înmatriculare a autovehiculului, potrivit unui comunicat de presă.

BAAR precizează: “Acest lucru devine posibil ca urmare a acceptării Biroului național al asigurătorilor din Bosnia și Herțegovina ca semnatar al “Acordului Multilateral”, începând cu data de 12 iunie 2020.

În toate statele ale căror Birouri Naționale Carte Verde sunt semnatare ale „Acordul Multilateral” circulația transfrontalieră a autovehiculelor se poate face în baza numărului de înmatriculare, fără a mai necesar controlul sistematic al polițelor Carte Verde încheiate pentru un vehicul, în oricare dintre tările semnatare. Statele ale căror Biouri Naționale sunt semnatare ale acestui Acord sunt toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) la care se mai adaugă cele din Liechtenstein, Islanda, Norvegia, Elveția Andorra și Serbia, iar acum, Bosnia și Herțegovina.

În aceste țări prezentarea poliței „Carte verde” ca document care certifică asigurarea obligatorie RCA nu mai este necesară, aplicându-se principiul prezumției asigurării în baza plăcuței de înmatriculare, adică a locului obișnuit de staționare al vehiculului.

Printre implicațiile semnării Acordului Multilateral de către Biroul Național din Bosnia și Herțegovina, pentru automobilistii români, enumerăm:

  1. Asigurările RCA valabil emise de asiguratorii care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României vor avea acoperire, în mod obligatoriu, în baza primei unice și pe teritoriul statului Bosnia și Herțegovina.
  2. Polițele RCA emise anterior datei de 19.10.2020, dar valabile și după această dată vor avea acoperire și pe teritoriul statului Bosnia și Herțegovina
  3. Pentru vehiculele care stationează în mod obișnuit pe teritoriul României nu mai este necesar controlul sistematic al asigurării RCA/Carte Verde de către autoritățile  competente din Bosnia și Herțegovina.

Biroul Asigurătorilor din România recomandă automobilistilor ca atunci când circulă cu autovehiculul în alte state fie acestea chiar și semnatare ale Acordului Multilateral, să aibă totuși asupra lor documentul internațional de asigurare tip Carte Verde emis pe suport hârtie”.

BAAR menționează că a informat cu privire la aceste modificări, următoarele autorități competente: Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, Inspectoratul General al Poliției – Direcția Poliției Rutiere,  Inspectoratul General al Poitiei de Frontieră.

BAAR este o  asociație profesională, de drept privat, independentă și autonomă a tuturor societătilor de asigurare, indiferent de formă de organizare și de statul în care își au sediul social, care, în bază legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule (asigurători RCA) și care îndeplinește atribuțiile de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum și alte atribuții conferite prin lege.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024