Update articol:

Banca centrală germană avertizează asupra inflației și reduce perspectivele de creștere pentru 2024

Sursa: bundesbank.de

Presiunea în creștere din partea salariilor înseamnă că inflația se încăpățânează să scadă, a declarat vineri banca centrală a Germaniei, la o zi după ce Banca Centrală Europeană a efectuat prima reducere a ratei dobânzii din 2019.

Avertismentul din partea celei mai mari economii a Europei va întări probabil așteptările că ratele dobânzilor vor putea scădea doar lent. Inflația a scăzut de pe teritoriul cu două cifre la sfârșitul anului 2022, dar „ultimul pas” se dovedește dificil, atât în ​​zona euro, cât și în Statele Unite.

„Inflația se dovedește a fi încăpățânată, mai ales în cazul serviciilor, unde creșterea puternică a salariilor și presiunile rezultate din costuri sunt factori majori”, a declarat Bundesbank din Germania într-o actualizare pe care o face de două ori pe an a previziunilor sale economice.

„Se așteaptă ca salariile negociate să crească deosebit de puternic în acest an”, a adăugat acesta.

Banca vede acum inflația în Germania la 2,8% în acest an, în creștere față de o previziune de 2,7% în urmă cu șase luni, și o creștere la doar 0,3%, sub prognoza de 0,4% făcută în decembrie.

„În timp ce rata inflației din Germania continuă să scadă, ritmul este scăzut”, a spus președintele Bundesbank, Joachim Nagel. „Noi, cei din Consiliul guvernatorilor BCE, nu mergem pe pilot automat când vine vorba de reduceri ale ratei dobânzii”.

Factorii politici ai BCE au venit în această săptămână cu previziuni privind inflația din zona euro, care se așteaptă acum să rămână peste ținta de 2% a băncii până la sfârșitul anului viitor.

Economia germană a fost cea mai slabă dintre marile sale egale din zona euro anul trecut, din cauza costurilor ridicate ale energiei, comenzilor globale slabe și ratelor record ale dobânzilor.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a dat totuși o notă mai optimistă vineri, spunând că „dacă lucrurile merg bine”, creșterea economică ar putea ajunge până la 1,5% în 2025.

Habeck a mai spus că problemele economice din ultimii doi ani – o creștere bruscă a prețurilor la energie și o inflație ridicată din cauza războiului din Ucraina – au fost aduse „sub control”, ceea ce va deschide acum cale de creștere.

Între timp, noi date din Germania privind producția industrială și comerțul pentru luna aprilie au oferit o imagine mixtă.

În timp ce exporturile și-au continuat tendința ascendentă, crescând cu 1,6% în aprilie față de luna precedentă, producția industrială a scăzut cu 0,1%, indicând o redresare economică lentă. Excedentul comercial a rămas aproape neschimbat la 22,1 miliarde de euro (24,07 miliarde de dolari).

Datele „cresc temerile că creșterea economică generală va fi slabă în al doilea trimestru”, a declarat Thomas Gitzel, economist șef la VP Bank. „O producție mai mare în industrie necesită inițial o creștere mai puternică a comenzilor primite”.

Datele de la începutul acestei săptămâni au arătat că și comenzile industriale au scăzut în mod neașteptat în aprilie, marcând a patra lună de scăderi la rând, datorită unui număr semnificativ mai mic de comenzi la scară largă.

„Scăderea comenzilor noi, precum și stocurile încă ridicate arată că orice revenire a activității industriale va rămâne redusă”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro la ING.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu