Update articol:

Banca Europeană de Investiţii a anunţat că nu va mai finanţa proiecte în domeniul combustibililor fosili

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat joi că va opri finanţarea proiectelor în domeniul combustibililor fosili la finalul lui 2021,  o decizie care ar putea aduce o lovitură miliarde de dolari proiectelor de acest gen, potrivit Reuters.

Anunţul BEI vine la câteva zile după ce miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au declarat în favoarea acestei decizii.

Noua politică a băncii de creditare în domeniul energiei, care a fost aprobată cu o susţinere “coplesitoare”, va interzice majoritatea proiectelor în domeniul combustibililor fosili, inclusiv folosirea tradiţională a gazelor naturale.

UE vrea să înceteze să mai finanţeze proiecte în domeniul combustibililor fosili

 

“Acesta este un prim pas important, dar nu este ultimul”, a afirmat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

Conform noii politici, cei care solicită finanţare de la BEI pentru proiecte energetice vor trebui să arate că pot produce un kilowatt oră de energie emiţând mai puţin de 250 de grame de CO2, o decizie care va interzice finanţarea tradiţionalelor centrale unde se ard gazele.

Proiectele care implică gazele naturale sunt posibile, dar se vor baza pe “noile tehnologii”, cum ar fi captarea şi depozitarea carbonului.

Politica ridică noi riscuri pentru industria gazelor, care are peste 200 de miliarde de dolari în proiecte de gaz natural lichefiat pentru a merge mai departe la nivel mondial în următorii cinci ani, urmărind să ofere o alternativă mai curată la cărbune și petrol.

„Noile criterii de finanțare ale BEI vor face dificilă împrumutarea pentru proiectele de gaze”, a declarat Nicholas Browne, director de cercetare cu sediul în Singapore, consultant global în domeniul energiei și mineritului Wood Mackenzie.

„Aceasta este o provocare strategică majoră pentru companiile care au identificat gazul drept motorul principal al creșterii viitoare”, a spus el.

Săptămâna trecută, miniştrii europeni de Finanţe au susţinut o declaraţie în care au cerut BEI şi altor organisme financiare globale, precum Banca Mondială, “să reducă treptat finanţarea pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, în special a celor care utilizează combustibili fosili solizi, ţinând cont de dezvoltarea sustenabilă şi nevoile energetice, inclusiv securitatea energetică, a ţărilor partenere”.

Preşedintele BEI, Werner Hoyer, a subliniat că banca este responsabilă în faţa investitorilor săi. Alocarea de fonduri pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, care peste câţiva ani ar putea fi considerate depăşite, “nu are sens”, a spus Hoyer.

BEI vrea să îşi majoreze, de la 28% până la 50%, ponderea finanţării sale alocate proiectelor destinate combaterii schimbărilor climatice, precum energiile regenerabile, a spus Hoyer. Acest lucru ar fi echivalentul unei finanţări în valoare de 1.100 miliarde dolari între 2021 şi 2030, a subliniat şeful instituţiei.

BVBStiri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA

COMELF S.A. (CMF) (04/03/2021)

Convocare AGAO 15 Aprilie 2021