Update articol:
Senatorul Florin Cîţu face acuzaţii noi la adresa IIB: "Teodorovici a gândit și plănuit un vehicul financiar prin care Rusia se substituie sancțiunilor UE și SUA, dar își continuă expansiunea mascată economică în vederea susținerii financiare a un posibil conflict cu lumea liberă"

Banca Internațională de Investiții reacţionează: IIB nu poate fi niciodată o „bancă rusă” sau „bancă maghiară”, deoarece nu se supune jurisdicției naționale a vreunei țări 

iib.int iib.int

Banca Internațională de Investiții (IIB) a primit, în ultimele zile, o serie de întrebări din partea agențiilor de știri din Ungaria și din străinătate legate de informațiile false care apar în mod frecvent legate de activitățile băncii, publicate în ultima vreme în diverse mass-media. Consiliul de administrație al IIB consideră necesar să clarifice, oficial, o serie de aspecte-cheie. Citiţi, mai jos, comentariul oficial al băncii legat de următoarele acuzații nefondate.

 

1. „Banca Internațională de Investiții a Rusiei …”

 • Banca Internațională de Investiții este o organizație financiară internațională de dezvoltare, înființată de state suverane și care acționează în conformitate cu un acord internațional înregistrat la Secretariatul Națiunilor Unite sub numărul 11417 din 10 iulie 1970.
 • În conformitate cu metodologiile lor, agențiile internaționale de rating (Fitch Ratings, Moody’s Investors Service și S&P Global) clasifică IIB ca o „organizație supranațională”.
 • Țările UE controlează mai mult de 50% din acțiunile cu drept de vot, iar procesul decizional este pe deplin transparent și corect, datorită principiilor „dublei majorități” aplicate în timpul votării.
 • În conformitate cu articolul 25 din Carta IIB, toți ofițerii internaționali ai Băncii sunt pe deplin independenți față de orice autorități sau funcționari ai statelor unde sunt cetățeni. În același timp, cetățenii țărilor UE au în prezent patru posturi din șase poziții alocate în cadrul Consiliului de Administrație.
 • Mai mult de 50% din portofoliul de împrumuturi se concentrează pe Uniunea Europeană. Peste 60% din finanțările pe termen lung au provenit de la investitorii europeni.
 • IIB nu poate fi niciodată o „bancă rusă” sau „bancă maghiară”, deoarece nu respectă jurisdicția națională a vreunei țări.                                                                     

2. „IIB ar putea constitui o lacună legală pentru a evita sancțiunile economice impuse Rusiei”.

 • Acționarii băncii sunt 9 state suverane, dintre care 5 sunt membre ale Uniunii Europene și ale NATO.
 • Fiind o instituție financiară internațională de dezvoltare, IIB nu este supusă nici unei sancțiuni.
 • Cu toate acestea, Banca își desfășoară activitățile strict în conformitate cu reglementările internaționale  (FATF, Comitetul de supraveghere bancară din cadrul Basel, OCDE) și ținând seama de restricțiile existente privind  sancțiunile.
 • Fiind o bancă multilaterală de dezvoltare, IIB este apolitică.                                                 

3. „Este foarte dificil de spus de ce această bancă îşi mută sediul în Ungaria acum. Nu pare să se bazeze pe considerente economice, ci mai degrabă politice”.

 • Relocarea sediului central al IIB la Budapesta este o continuare logică a Strategiei de creștere (pregătită în colaborare cu Grupul Băncii Mondiale) destinată extinderii globale a activităților IIB pe piețele europene, în interesul tuturor acționarilor săi.
 • Relocarea sediului central al băncii în Uniunea Europeană va permite creșterea capitalului băncii, va asigura o creștere suplimentară a activităților de împrumut și de investiții ale băncii, va duce la o reducere a costurilor băncii pentru finanțare, va crește gradul de cunoaștere a mărcii IIB, va crea  oportunități pentru atragerea de noi acționari în IIB.
 • Toți factorii de mai sus au jucat un rol cheie în faptul că acționarii au luat o decizie unanimă privind relocarea sediului central și au contat mult pentru agențiile de rating ca factor pozitiv pentru pentru actualizarea ratingurilor, cea mai recentă fiind luna aceasta. https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/trending/mxk4v5_7p8rj5puxtu-xcq2.

 

4. „Excepții diplomatice fără precedent – banca și personalul său extern vor opera în Ungaria ca «stat în stat»… ”

 • Drepturile și privilegiile acordate IIB  sunt pe deplin conforme cu dreptul public internațional și sunt similare condițiilor acordate altor organizații internaționale din alte țări.
 • Statutul reședinței băncii în Ungaria este identic cu cel de la Moscova, deoarece este reglementat de Acordul privind înființarea IIB.
 • Recrutarea personalului la IIB se realizează pe baza unei competiții internaționale, în conformitate cu criteriile elaborate de Ernst & Young.                                                                                                                                                                5. „IIB este considerat calul troian al serviciului secret rus. IIB este considerată ca fiind un organ de top al serviciilor ruseşti de intelligence”.                                                        
 • IIB respinge în mod categoric această afirmație. Pentru aproape 50 de ani de existență a IIB, nu s-au înregistrat cazuri în care vreunul dintre angajații băncii să fi fost acuzat de activități incompatibile cu statutul de funcționar internațional. Există o echipă internațională de înaltă calitate care lucrează în prezent la Bancă cu specialiști din nouă țări diferite.
 • Biografia profesională a președintelui Consiliului de administrație al IIB este  publică şi poate fi găsită pe site-ul oficial al băncii, fiind distribuită tuturor acționarilor înainte de a fi numit în 2012. 

 

„IIB va fi principalul partener și finanțator al FSDI, așa cum a promis Teodorovici la întâlnirea de la Varadero”

Delegatia Romaniei in Cuba (foto iib.int)
Delegatia Romaniei in Cuba (foto iib.int)

 

În ultimele zile,  senatorul PNL Florin Cîțu a făcut acuzaţii extrem de grave la adresa IIB , acuzând, printre altele, că  „România bagă bani în Banca Internațională de Investiții, un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE”. 

Acum câteva ore, Florin Cîţu l-a acuzat pe ministrul Finanţelor  Eugen Teodorovici de trădarea intereselor României și ale aliaților strategici: „Acest om, care atenție este ministrul de finanțe al României și în acest moment conduce ședințele ECOFIN, a gândit și plănuit un vehicul financiar prin care Rusia se substituie sancțiunilor UE și SUA, dar își continuă expansiunea mascată economică în vederea susținerii financiare a un posibil conflict cu lumea liberă. (…) Pe 14 noiembrie 2018, Eugen Teodorovici se întâlnea cu Președintele Băncii Internaționale de Investiții (BII). Banca cu sediul la Moscova, controlată de Putin. România a rămas acționar al acestei bănci înființate de comuniști, iar în 2018 a majorat participația cu 4 milioane de euro. La o zi, guvernul a executat IMEDIAT ordinul rușilor, după întâlnirea lui Teodorovici cu Președintele BII, guvernul României aprobă Hotărârea nr. 921/2018 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul Guvernatorilor și Consiliul Directorilor Băncii Internaționale de Investiții și în Consiliul Băncii Internaționale de Cooperare Economică. Prin această hotărâre, Teodorovici devenea Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții.  Interesant nu? Exact la o zi după întâlnirea cu Președintele BII, Teodorovici intră în conducerea acestei bănci prin decizia Guvernului de la București și a lui Dragnea. Nu este tot. Acum o să vă prezint dovada că Eugen Teodorovici i-a mințit pe români și din punctul meu de vedere a trădat interesele României, ale UE și ale SUA în relația cu Rusia. În timpul întâlnirii din 14 Noiembrie s-a discutat și despre mutarea sediului BII la Budapesta. Decizie susținută de Dragnea. Dar s-a mai discutat ceva. Agenda întâlnirii Conducerii BII din decembrie 2018.

Acum ATENȚIE mare! Întâlnirea a avut loc între 3 și 4 decembrie în stațiunea de lux Varadero din…. CUBA! Sunt sigur că acum ați înțeles. Eugen Teodorovici a mers în Cuba pentru a fi prezent la această întâlnire. Escala la Moscova a fost doar pentru a lua mandatul de la ruși? I s-a spus ce să voteze și cum? Eugen Teodorovici i-a mințit pe români. De ce a ascuns Eugen Teodorovici faptul că a participat la această întâlnire? Cum de la câteva zile după ce a venit în țară a dat OUG 114 care a distrus întreaga economie și de care au profitat doar rușii? Acum aveți scenariul complet, diabolic și dăunător pentru România și UE, prin care un grup organizat condus de Dragnea a vândut țara rușilor. Și mare atenție. Această bancă va fi principalul partener și finanțator al FSDI, așa cum a promis Teodorovici la întâlnirea de la Varadero. Astăzi, voi trimite toată documentarea mea în legătură cu acest subiect membrilor ECOFIN, comisarului Federica Mogherini, reprezentanței CE și ambasada SUA”.

 

 

Acuzaţii extrem de grave ale senatorului PNL Florin Cîțu: „România bagă bani în Banca Internațională de Investiții, un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE”

 •