Update articol:

Acuzaţii extrem de grave ale senatorului PNL Florin Cîțu: “România bagă bani în Banca Internațională de Investiții, un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE”

Sursa: Facebook

“Banca Internațională de Investiții – calul Troian al lui Putin în inima UE” * “Banca Internațională de Investiții, controlată direct de Putin, se pare că este în procedura de achiziționare a unui pachet important de acțiuni în grupul Digi 24” *  “Putin, Viktor Orban și Dragnea au creat un vehicul prin care să intre bani din afara UE în interiorul, UE dar mai ales care să funcționeze în interiorul UE fără să fie sancționat” * “Toți angajații Băncii Internaționale de Investiții vor avea statut de diplomat. Asta înseamnă că nu pot fi arestați sau reținuți”

De câteva luni de zile vă spun că multe din deciziile guvernului au legătură directă cu Moscova, spune senatorul PNL Florin Cîțu pe Facebook.

Acesta explică teoria sa: “Mă tot întrebam de ce nu fac FSDI mai repede. Ne spuneau că este esențial pentru programul de guvernare al PSD + ALDE. Dacă vă mai aduceți aminte, anul trecut, Ungaria câștiga dreptul de a exporta gazele românești exploatate offshore.

Dar Putin, Dragnea și Viktor Orban aveau nevoie de un vehicul financiar prin care să finanțeze achiziționarea de active, resurse în țări cu importanţă strategică din UE. Un vehicul prin care să intre bani rusești și să iasă bani «curați».

După cum știți Rusia este supusă unor sancțiuni economice din partea partenerilor noștri strategici. România este obligată să respecte aceste sancțiuni. În 2017 guvernul a inițiat un proiect de lege prin care România își majora participația la o bancă cu sediul la ..atenție, Moscova. Ce este cu această bancă?

Banca se numește Banca Internațională de Investiții (BII). Este o bancă înființată pe vremea comuniștilor pentru zona economică controlată de URSS. După 1990, Polonia și Ungaria s-au retras. România nu. Iar banca, evident, rămăsese fără activitate.

Vladimir Putin a resuscitat această bancă în 2012. Relațiile sale personale cu Viktor Orban au făcut ca Ungaria să revină ca acționar al acestei bănci în 2015. Mai mult, Ungaria a devenit cel mai mare acționar al acestei bănci. Alți acționari, Cuba (vă aduceți aminte de escala lui Teodorovici la Moscova în drum spre Cuba), Republica Socialistă Vietnam, Mongolia etc. Întrebarea pentru noi este clară. De ce bagă România mai mulți bani într-un vehicul financiar care nu are legătură cau partenerii noștri strategici? Un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE. Simplu. Pentru că așa vrea Dragnea. Majorarea de capital pe care a făcut-o România a fost precedată de vizitele dese ale ministrului de externe ungar la București. În acelaşi timp vă aduceți aminte de scandalul legii offshore. Dragnea a schimbat legea până a ieșit așa cum au vrut rușii.

Sau OUG 114/2018. Așa cum v-am arătat de mai multe ori, primii și singurii care au beneficiat au fost rușii. Mai mult, această ordonanță are rolul de a scădea prețul activelor unor bănci și al altor companii private din sectoare diferite ale economiei, pentru a putea fi preluate de «salvatori» prin acest vehicul. Astfel, Rusia devine proprietar în zone strategice din economia României.

BII este una dintre cele mai active pe piața de capital și de obligațiuni din România. Bineînțeles că achiziționează și obligațiuni de stat.

Aceeași bancă, controlată direct de Putin, se pare că este în procedura de achiziționare a unui pachet important de acțiuni în grupul Digi 24. Interesant, nu?

Este evident, pentru mine, că Putin, Viktor Orban și Dragnea au creat un vehicul prin care să intre bani din afara UE în interiorul, UE dar mai ales care să funcționeze în interiorul UE fără să fie sancționat. Asta înseamnă să fii mafiot! Urmează partea cea mai periculoasă pentru UE. BII, prin decizia rușilor, își mută sediul în inima UE. Unde credeți? Da, La Budapesta. Și mai important. ATENȚIE!

Toți angajații băncii vor avea statut de diplomat. Asta înseamnă că nu pot fi arestați sau reținuți. Punct. Orice ar face. De ce ar avea angajații unei bănci nevoie de acest statut? Uite așa trei dictatori fac un vehicul financiar, cu sediul în UE controlat de ruși, și care nu poate fi supus sancțiunilor europene. Este BII calul Troian al lui Putin în inima UE? Da, în opinia mea. Acum înțelegeți de ce zicea Teodorovici că nu are nevoie de bani de la bănci? Este clar acum ce este cu escala la Moscova?

Eugen Teodorovici este implicat direct. El este reprezentatul României în boardul guvernatorilor acestei bănci. Mai mult România are și un vicepreședinte executiv în conducerea băncii. Venit din MFP și care stă la Moscova.

La final, câteva întrebări legitime?

– ce părere au partenerii noștri americani în legătură cu această situație, ei pun sancţiuni Rusiei, iar guvernul de la București lucrează cu ei?

– ce părăre are CE de aceste golănii ale guvernului Dragnea?

– serviciile de informații române știau de aceste lucruri? Dacă știau l-au informat pe Președintele României?

Eu, senatorul Florin Citu, cred că toate cele prezentate astăzi, alături de poziția guvernului României față de paradisurile fiscale, au un singur scop.  Cineva dorește să creeze un alt parteneriat economic și politic din care să facă parte și România. Un parteneriat economic și politic care să nu se supună rigorilor UE și SUA, dar care să acționeze în interiorul acestor zone”.

În luna martie, Agenția internațională de rating S&P Global a îmbunătățit ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a Băncii Internaționale de Investiții (IIB) la nivelul A-, de la nivelul BBB+, menținând perspectiva stabilă, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Printre factorii cheie care au condus la actualizarea ratingului S&P se numără finalizarea unui proces de reformă a guvernanței corporative, o creștere a ponderii europene în capitalul IIB, începerea cu succes a strategiei de dezvoltare 2018-2022, arată IIB într-un comunicat.

De asemenea, S&P remarcă un nivel ridicat de susținere a acționarilor pentru un nou program de capitalizare pe scară largă a băncii, până în 2023, în valoare de 200 milioane de euro. Se subliniază că implementarea sa în timp util va servi drept confirmarea sprijinului statelor membre față de IIB și va fi unul dintre ele factorii cheie care vor influența dinamica ratingului în viitor.

La finalul anului trecut, International Investment Bank (IIB) a închis cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, la Bursa de Valori București, fiind a patra ofertă la BVB și totodată cea mai mare. Emisiunea a avut două tranșe – în lei și euro, maturitatea fiind de trei ani. Pentru lei,  emisiunea a fost de 300 de milioane (aproximativ 64 milioane de euro), iar pentru euro, de 80 de milioane de euro. Dobânda la lei este egală cu ROBOR 3M + 1.40% pe an, iar pentru euro, 1.5026% pe an.

În ultimii ani, International Investment Bank a atras, prin trei oferte de obligaţiuni lansate în ţara noastră, în total, 215 milioane de euro, şi a acordat finanţări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte, MEP Retail, Iulius Group, dar şi Romcab, companie intrată în insolvenţă, în luna februarie 2017.
IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România are o cotă de 5,86% din capitalul IIB, ceilalţi membri fiind Rusia (47,63%), Bulgaria (13,4%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,64%), Slovacia (6,82%), Cuba (1,7%), Vietnam (1,17%) şi Mongolia (1,08%).

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)