Update articol:

Banca Naţională a Ungariei intenţionează să lanseze piaţa obligaţiunilor verzi în Ungaria

Banca Naţională a Ungariei (MNB) doreşte să contribuie prin Programul Verde la reducerea riscurilor legate de schimbarea climatică şi de alte probleme de mediu, la extinderea finanţării economiei ecologice în Ungaria. Prin urmare, după măsurile întreprinse în sectorul bancar, MNB începe să sprijine “introducerea  finanţelor verzi şi pe pieţele de capital, în cooperare cu autorităţile partenere şi cu actorii pieţei – a comunicat marţi Banca Centrală a Ungariei.

În cadrul Programului Verde, MNB caută constant posibilități de îmbunătățire a condițiilor de finanțare a investițiilor ecologice.

 

Elementul principal al acestei tendinţe îl pot constitui obligaţiunile verzi, care au înregistrat în ultimii ani o creştere impresionantă pe pieţele dezvoltate din străinătate. În acelaşi timp, în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Ungaria, această piaţă se află încă în stadiu iniţial, cu câteva excepţii. O asemenea excepţie este considerată lansarea de către guvernul ungar a obligaţiunilor de stat verzi, în iunie 2020.

Începerea emiterii obligaţiunilor verzi în Ungaria poate contribui la finanţarea obiectivelor ţării în domeniul climei, al sustenabilităţii şi al strategiei energetice, totodată poate susţine procesul de reviriment al competitivităţii, promovat şi de
MNB – mai scrie în comunicat.

Cu toate acestea, emiterea obligaţiunilor verzi la nivelul întreprinderilor, băncilor, eventual şi al organelor de administraţie locală, nu poate fi demarată într-un ritm
corespunzător fără măsuri de stimulare şi de sprijinire ale băncii centrale şi ale celorlalte organisme de reglementare. Astfel, după exemplul altor state, MNB consideră necesară introducerea unor dispoziţii stimulatoare, încurajatoare, pe care le prezintă în cadrul unei scurte analize.

Analiza evocă emiterea de către statul ungar a obligaţiunilor verzi în iunie 2020, care a colectat în primul rând resurse dedicate investiţiilor guvernamentale legate de obiective privind climatul şi mediul, definite în Strategia de Dezvoltare Curată a
Ungariei. 

În afara acesteia nu a avut loc nicio emisiune de obligaţiuni verzi până la data redactării analizei, cu toate că, după informaţiile băncii centrale, mai multe întreprinderi şi instituţii de credit studiază această posibilitate. În schimb, conform MTI,  în această regiune a Europei (de exemplu în Polonia, Slovenia şi ţările baltice) au fost deja lansate emisiuni deschizătoare de drumuri care au avut succes pe piaţă şi au “generat” un interes deosebit din partea investitorilor – subliniază MNB.

 

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (27/01/2023)

Calendar financiar 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/01/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

AQUILA PART PROD COM (AQ) (26/01/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (26/01/2023)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii