Update articol:

Banca Națională a Elveției va oferi Credit Suisse lichiditate dacă este necesar

Banca Naţională a Elveţiei a declarat miercuri că, în prezent, Credit Suisse
este bine capitalizată și că banca centrală va oferi lichiditate suplimentară dacă este necesar, în condițiile în care autoritățile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului au încercat să calmeze temerile de extindere a crizei, scrie CNBC.

O declarație a Autorității Elvețiene de Supraveghere a Pieței Financiare și a Băncii Naționale a Elveției arată că Credit Suisse „îndeplinește cerințele de capital și lichiditate impuse băncilor importante din punct de vedere sistemic” și că banca centrală va interveni dacă situația se va schimba. Autoritățile de reglementare au mai spus că eșecul a două bănci regionale din SUA în ultima săptămână nu reprezintă un „risc direct de contagiune” pentru băncile elvețiene.

Declarația vine după ce acțiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu peste 20%. Banca și-a amânat anterior raportul anual și a declarat marți că a găsit „slăbiciuni semnificative” în raportarea financiară din anii precedenți.

În plus, Saudi National Bank – care este cel mai mare susținător financiar al Credit Suisse – a declarat că nu poate oferi capital suplimentar companiei din cauza unei probleme de reglementare. Președintele băncii saudite a spus că grupul său a fost mulțumit de planul de transformare al Credit Suisse și că poziția financiară a companiei pare solidă.

Îngrijorarea cu privire la Credit Suisse vine după prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank în ultima săptămână, două dintre cele mai mari falimente bancare din SUA, din istorie. Autoritățile de reglementare din SUA au anunțat duminică planuri de a susține depozitele la băncile falimentate și de a oferi lichiditate suplimentară sistemului financiar.

Scăderea acțiunilor Credit Suisse de miercuri a părut să reamintească teama de criză. Acțiuni ale principalelor bănci din Europa și SUA, inclusiv Deutsche Bank și Citigroup au scăzut, la fel ca multe acțiuni ale băncilor regionale.

Fisurile din sistemul bancar apar după creșterile rapide ale ratelor de dobândă de către băncile centrale globale în ultimul an pentru a combate inflația.

Anunțul autorităților de reglementare elvețiene vine cu o zi înainte de următoarea reuniune de politică monetară a Băncii Centrale Europene. Comitetul Federal pentru Piețe Deschise al Rezervei Federale din SUA se va reuni săptămâna viitoare.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023