Update articol:
DE TEAMA SCHIMBĂRILOR RAPIDE ÎN DOMENIUL TEHNOLOGIEI ŞI A APLICĂRII ACESTORA ÎN DOMENIUL FINANCIAR

Banca Reglementelor Internaţionale creează un hub de inovaţii pentru a spori cooperarea dintre băncile centrale în domeniul fintech

www.bis.org www.bis.org

Băncile centrale, care se confruntă cu schimbările rapide din domeniul tehnologiei financiare (fintech) şi cu firme precum Facebook, care vor să intre pe piaţa financiară, vor să colaboreze mai strâns prin intermediul unui centru de inovare aprobat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), potrivit Reuters.

BIS a declarat că scopul acestui centru, care va avea sedii în Basel, Hong Kong și Singapore, este de a îmbunătăți funcționarea sistemului financiar global și de a identifica și dezvolta perspectivele asupra tendințelor tehnologice care afectează sectorul băncilor centrale.

Planul Facebook de a lansa propria criptomonedă nu a fost menționat în declarația BIS, însă mișcarea giganților social media a contribuit la cristalizarea opiniei între bancherii centrali cu privire la urgența coordonării răspunsurilor de reglementare la tendințele tehnologiei financiare.

“Revoluția IT nu cunoaște granițe și, prin urmare, are repercusiuni simultan în mai multe părţi”, a spus președintele BIS, Jens Weidmann, într-o declarație care a urmat deciziei de a crea hub-ul.

Hub-ul se va concentra pe sprijinirea băncilor centrale pentru a “identifica tendințele relevante în tehnologie, pentru a sprijini aceste evoluții atunci când acest lucru este în concordanță cu mandatul lor și pentru a ține pasul cu cerințele de reglementare pentru a proteja stabilitatea financiară”, a adăugat el.

BIS din Basel, grup umbrelă al băncilor centrale, a cerut deja politicienilor să examineze îndeaproape incursiunea Big Tech în domeniul finanțelor, o mișcare care ridică probleme legate de confidențialitatea datelor, concurență, piețe și sectorul bancar.

Detaliile despre hub au fost anunţate, iar BIS a declarat că nu este în măsură să furnizeze detalii privind investițiile sau personalul în noul hub.

Anunţul Facebook a dat naştere la îngrijorări în rândul politicienilor americani şi a determinat mai mulţi guvernatori ai unor importante bănci centrale din Europa să avertizeze Facebook că trebuie să se aştepte la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor de reglementare cu privire la moneda digitală Libra. Thomas Jordan, preşedintele Băncii Centrale a Elveţiei (SNB), a dat asigurări că vor fi accelerate eforturile de verificare a noilor tehnologii financiare.

Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că monedele digitale sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021