Update articol:

Băncile din Turcia au redus nivelul şi tipul taxelor percepute clienţilor

Numărul comisioanelor şi taxelor pe care băncile locale le percep clienţilor persoane fizice şi juridice au fost redus iar aplicarea taxelor se va realiza mai transparent, au anunţat luni Banca Centrală a Turciei şi Autoritatea de Supraveghere Bancară (BDDK), informează publicaţia turcă Hurriyet Daily News.

În urma adoptării măsurilor, diversele comisioane percepute de bănci persoanelor fizice vor fi reduse de la 20 la 16, a precizat BDDK, conform Agerpres.

Separat, Banca Centrală a Turciei a informat că numărul taxelor percepute de bănci clienţilor comerciali pentru produse şi servicii a fost redus de la 2.400 la 51 iar aplicarea taxelor se face acum într-un mod mai transparent.

Aceste taxe sunt oferite sub patru categorii, sub forma creditelor comerciale, pentru comerţ exterior, sisteme de plăţi şi gestiunea numerarului.

Ministrul de Finanţe, Berat Albayrak, a salutat decizia: „Au existat plângeri din partea cetăţenilor şi a oamenilor de afaceri privind aceste comisioane şi taxe. Banca Centrală a Turciei şi Autoritatea de Supraveghere Bancară au standardizat acum aceste comisioane şi taxe”.

Acesta a adăugat că vor fi reduse limitele superioare ale transferurilor de fonduri electronice de la un interval cuprins între şase şi 850 lire turceşti la un interval cuprins între o liră (0,17 dolari) şi 100 de lire turceşti. Taxele percepute pentru transferurile de fonduri electronice au fost reduse, stabilindu-se o limită superioară de o liră pentru tranzacţiile prin intermediul mobile banking de sub 1.000 de lire turceşti, faţă de limita precedentă, de şase lire turceşti.

Anul trecut, veniturile băncilor din taxe şi comisioane s-au ridicat la 65,5 miliarde de lire turceşti, în creştere cu 35% faţă de 2018. Veniturile din activităţi bancare s-au situat la 49,6 miliarde de lire turceşti.

Profitul net al sectorului bancar din Turcia a totalizat 49,8 miliarde de lire turceşti (8,4 miliarde de dolari) în 2019, în scădere faţă de 53,52 miliarde de lire turceşti în 2018.